Artikel top billede

Intel prototype kan sende hel HD-film på et sekund

Intel har udviklet en prototype for optisk forbindelse, der vil erstatte kobberforbindelser i pc'er og anden elektronik

Intel Labs har bygget verdens første silicium-baserede optiske data-forbindelse med integrerede lasere, der bruger silicium-laser hybridteknologi.

En HD-film i sekundet

Intel oplyser, at prototypen kan transmittere data indeni computere ved hjælp af lys med en hastighed på 50 gigabits per sekund. Det svarer til at en hel high-definition film kan transmitteres på et sekund ved hjælp af prototypen.

Forskere fra Intel siger, at den optisk-baserede teknologi kan erstatte anvendelsen af kobber og elektroner til at flytte data i og mellem computere.

Samtidig vil teknologien også være i stand til at transportere data over længere distancer end traditionel kobber, oplyser Intel-forskerne.

Bygger på tidligere forskningsgennembrud

Prototypen kombinerer resultater fra en række tidligere forskningsprojekter hos Intel, hvor fokus har været på enheder, der udsender, manipulerer, kombinerer, separerer og genkender lys.
Den forskning betegnes som photonics.

Prototypen inkluderer en sende-chip (transmitter chip) på et pc-bundkort, der giver fire optiske kanaler i en fiberforbindelse. En modtager-chip modtager det indkommende lys og splitter det optiske signal op, så lysfotonerne kan konverteres til elektroniske data.

Intel's CTO Justin Rattner karakteriserede prototypen som et forskningsgennembrud, da kobberbaserede forbindelser er ved at nå grænsen for, hvor meget data der kan transmitteres med den konventionelle kobber-teknologi.
Transmission af mere end 10Gbps eller mere data over kobberforbindelse er en udfordring. Selvom kobberforbindelser kan opnå de transmissionshastigheder er der problemer med at sende over længere distancer.

Eksisterende optiske løsninger for dyre

Anvendelsen af laser til at transportere data er selvfølgelig ikke en nyhed i sig selv, da det anvendes i stor stil i telekommunikation som fibernet. Den slags teknologi er dog for dyr og klodset til at blive anvendt i computere.

Med prototypen anvender Intel den billigere og let tilgængelige silicium i stedet for mere eksotiske materialer som gallium arsenide.

"Bedriften med at skabe verdens første 50Gbps silicium-photonics (Lys-relaterede, red. ) forbindelse med integrerede hybride silicium lasere markerer en betydningsfuld bedrift i vores langsigtede vision om at basere photonics på silicium og derved bringe stor båndbredde og billig optisk kommunikation ind i og omkring fremtidige PC'er, servere og forbrugerelektronik" sagde Justin Rattner ved præsentationen af Intels prototype på Integrated Photonics Research-konferencen i Monterey, Californien.

Næste skridt masseproduktion

Næste skridt for Intel bliver at kunne masseproducere teknologien. Intel forventer, at teknologien kommer til massemarkedet i midten af dette årti og forventer, at det bliver i PC'er. servere og mobile enheder.

"Når vi er sikre på at vi kan masseproducere teknologien, vil vi se på forretningsspørgsmålet: Hvilke markedsmuligheder er attraktive for Intel?" siger Justin Rattner.

Stiler efter en terabit per sekund

Teknologien forventes i første omgang at blive brugt til eksempelvis at erstatte dataforbindelsen mellem en CPU og memory. Den optiske forbindelse vil reducere latency og give hurtigere datatransmission og processering.

Intel-forskerne er igang med at øge transmissionshastigheden ved at skalere modulator-hastigheden og øge antallet af laserer per chip.
En fremtidig hastighed på terabit per sekund er ikke uopnåelig, hvilket vil være nok til at flytte indholdet af en harddisk på et sekund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere