Artikel top billede

(Foto: 2009 / Joanie Simon)

Nicholas Carr: Internettet smadrer din koncentration

Interview: It-forfatter Nicholas Carr beskriver i en ny bog de negative konsekvenser af internettet. Han mener, at vi bør forholde os mere kritisk til, hvordan det overfladiske internet påvirker vores hjerner.

Kære læser, her er en udfordring: Denne artikel er præcis 1.962 ord lang.

Læser du med en almindelig gennemsnitshastighed, vil det tage 10-12 minutter at nå fra disse ord til det sidste punktum. Højst sandsynlig vil din hjerne dog have svært ved at fastholde fokus, inden du har færdiggjort den første halvdel af artiklen.

Måske endda før?

Så er det, at behovet for at tjekke mail, opdatere Facebook eller skrive sms'er begynder at trænge sig på. Koncentrationen flakker, og du lægger denne artikel fra dig.

Det er i hvert fald påstanden i en ny bog fra en af verdens mest debatskabende og anerkendte it-forfattere, Nicholas Carr, der har sat sig for at beskrive konsekvenserne af det allestedsnærværende internet under overskiften "The Shallows - What the internet is doing to our brains."

Vi mister evnen til koncentration

The Shallows kan oversættes til "De overfladiske," og det er præcis, hvad Carr hævder, der er ved at ske på grund af internettet; vi mister evnen til koncentration og fordybelse.

Ud ryger de analytiske tanker, ind kommer behovet for at springe direkte til konklusionen - og derefter skynde sig videre til noget helt andet.

"Det, internettet skubber os væk fra, er den mere opmærksomme måde at tænke på. Her er målet ikke bare er at finde information så hurtigt som muligt, men at tænke dybt over de informationer, vi finder. Det er den måde at tænke på, der understøtter eftertænksomhed, refleksion og selvransagelse," siger Nicholas Carr til Computerworld.

"Alt, der kræver en høj koncentration, går tabt, efterhånden som internettet træner os til at bruge al vores tid på at skimme og surfe og aldrig stoppe op for virkelig at tænke," fortsætter han de dystre forudsigelser.

Manden bag Does IT Matter?

Den amerikanske forfatters budskaber har tidligere vist sig at sætte skub i globale it-debatter. I 2004 udgav han bogen "Does IT Matter?" hvor han satte spørgsmålstegn ved informationsteknologiens reelle indflydelse på vores produktivitet.

I 2008 udgav han bogen "The Big Switch", der beskrev konsekvenserne af cloud computing, herunder at virksomhedernes it-afdelinger vil blive reduceret kraftigt, efterhånden som alting rykker ud i skyen.

Med "The Shallows" er forfatteren tilbage med de provokerende forudsigelser.

"Jeg argumenterer ikke for, at der ikke er alle mulige gode ting ved internettet, men jeg mener ikke, at vi har været opmærksomme nok på det, vi mister, når det gælder vores intellektuelle dybde og måden, vi tænker på," siger han.
den?

Internettet ændrer vores hjerner

Nicholas Carrs påstande er ikke grebet ud af den blå cyber-luft. Den nye bog bygger videre på hans artikel "Is Google making us stupid?" fra 2008, hvori han beskrev sine egne oplevelser med internettet.

"Engang var jeg en dykker i ordenes hav. Nu suser jeg hen over overfladen som en fyr på en vandscooter," skrev han.

Han forklarer, at reaktionerne på artiklen og hans efterfølgende forsvar af budskabet har været alt fra en total afvisning, over at han er forkert på den og ikke ved, hvad han taler om, til total enighed.

"En af de ting, jeg opdagede, var, at en masse andre mennesker havde de samme oplevelser, som jeg beskrev. Med brugen af internettet havde de oplevet at miste evnen til koncentration."

Dine hjerneceller påvirkes

Nu bevæger Nicholas Carr sig et lag længere ned i konsekvenserne af internettet, og det viser sig, at vores hjerner tager form efter det internet, vi klikker rundt på dag efter dag.

Han henviser til, at der er videnskabelige beviser på, at vi grundlæggende træner vores hjerner til at ønske at indtage information meget hurtigt, til at ønske at blive distraheret og til at behandle mange forskellige informationer på samme tid.

"Det sker faktisk på celleniveau i forbindelserne mellem neuronerne. Så selv når vi slukker for vores computer, består den måde at tænke på, så det bliver svært at være opmærksom og at koncentrere sig," forklarer Nicholas Carr og fortsætter:

"En af de ting, vi ved fra hjerneforskningen, er, at evnen til at være opmærksom er ekstremt vigtig for forståelsen og fatteevnen. Rigdommen i vores måde at tænke på og i vores personligheder stammer fra evnen til koncentration og til at læse og tænke dybt. Jeg synes, at vi bliver mere overfladiske mennesker, når vi mister de evner."

Mens en del nok vil være enige med Nicholas Carr i, at internettet opfordrer til en vis distraktion, så vil løsningen for mange, der skal koncentrere sig om noget vigtigt, logisk nok være simpelthen at lukke ned for browseren eller chat-klienten.

Men det løser ikke problemet, mener Nicholas Carr.

Ikke nok at slukke for iPhonen

"Jeg argumenterer for, at det ikke kun er, når vi er online. Mange mennesker siger, at man bare skal slukke for sin computer eller sin iPhone, og så kan man godt sætte sig ned og læse i en bog i et par timer."

"Jo mere jeg bruger internettet, jo sværere får jeg ved det. Det føles, som om min hjerne ikke ønsker at gøre det længere. Den vil tjekke e-mail og klikke på links," siger han.

Nicholas Carr forklarer, at grundpillerne i internettet, herunder hyperlinks og instant messaging, som udgangspunkt opfordrer til meget hurtige bevægelser mellem forskellige informationsbidder.

Det bliver forstærket af de forretningsmodeller, man har hos firmaer som Google, Facebook og Twitter - for slet ikke at nævne alle de traditionelle medier.

"Deres motivation er konstant at øge informationsstrømmen, for jo flere gange vi klikker, jo flere annoncer og sider vi ser, desto flere penge tjener de."

"Vi sænker ikke farten, vi øger den, og virksomheder som Facebook og Twitter hjælper med at presse på."

Kære læser, her lige et lille tjek:

Hænger du fortsat på her halvvejs, eller har du svært ved at fastholde koncentrationen, og overvejer du derfor at lægge denne artikel fra dig, sådan som Nicholas Carr påstår?

Dansk internetstolthed galt på den?

På World Economic Forums "Networked Readiness Index" ligger Danmark i den seneste opgørelse på en tredjeplads kun overgået af Sverige og Singapore.

Selv om Danmark er gledet lidt ned ad listen på OECD's opgørelser over landenes bredbåndspenetration, er vi fortsat placeret i den pæne ende, og i foråret konkluderede en ny EU-rapport, at Danmark hører til de lande, hvor befolkningen har de bedste digitale færdigheder.

Spørgsmålet er, om de positive opfattelser af disse rapporter simpelthen skal revurderes, hvis man skal tage udgangspunkt i Nicholas Carrs synspunkter?

"Ja, det mener jeg. Vi er nødt til at begynde at fokusere på ikke bare de økonomiske gevinster og alle de nye ting, vi kan gøre, men også på, hvad der sker med os på et personligt plan," siger han og konkretiserer problemet:

"Internettet fremhæver en bestemt del af vores måde at tænke på, en meget nyttefilosofisk tankegang, der lægger vægt på evnen til at finde en masse information meget hurtigt og til at skimme og til at behandle en masse indkommende beskeder på samme tid."

Afviser at komme med kuren

Alligevel afviser it-forfatteren, at han er ude i et korstog, der skal fjerne internettet fra jordens overflade.

"Mit mål er at beskrive situationen så præcist og ærligt, som jeg kan. Jeg mener, at det, vi mister, er vigtigt, men jeg vil ikke fremlægge en eller anden form for kur. Jeg ser os ikke rykke tilbage som samfund, jeg ser bare, at det er det her, der sker med os," siger Nicholas Carr.

Han nævner som et eksempel, at skolesystemets øgede brug af it og digitale medier per definition opfattes som noget positivt. Men spørgsmålet er, hvad der er på bagsiden af den digitale medalje?

"Faren er, at vi i en meget tidlig alder udsletter børnenes evne til at koncentrere sig. Nu ved jeg ikke, hvordan det er i Danmark, men her i USA er skoler og forældre stolte over deres evne til at skubbe disse teknologier ud til de stadig yngre børn, og det mener jeg, er meget kortsynet og farligt."

"Jeg ville ønske, at vi begyndte at stille os selv spørgsmålet, om det rent faktisk er til børnenes bedste," siger Nicholas Carr.

"Hvis du ser på børn, der endnu ikke er blevet teenagere, kan du se, at de stadig er i stand til at sidde en hel dag og læse i en bog. Den evne har vi, når vi er små. Men i dag mister vi den, når vi bliver teenagere og begynder at bruge mere og mere tid på at socialisere via sms'er eller web-tjenester."

Carr tog egen medicin

Nicholas Carr ved godt, at hans budskaber har det med at dele vandene.

Det skete med "Does IT Matter", hvor virksomheder som Microsoft, Intel og HP ikke overraskende var uenige, og det vil ske igen med "The Shallows", erkender han. Koncentrationsevnen er nemlig ikke lige afgørende for alle.

"For nogle mennesker tror jeg ikke, at det er et problem. De føler ikke noget særligt behov og har ikke nogen særlig evne til at sænke farten, til at overveje eller til virkelig at tænke dybt."

"Men jeg vil argumentere for, at den ideelle menneskelige hjerne - den dybeste og mest interessante menneskelige hjerne - er i stand til at balancere det at skimme og finde information hurtigt med det at fordybe sig."

Skrottede Facebook og Twitter

I forbindelse med tilblivelsen af den nye bog lod Nicholas Carr sig selv tvangsindlægge til en dagligdag med mindre internet og færre forstyrrende elementer.

Han havde en Facebook- og en Twitter-konto, og dem lukkede han. Brugen af mobiltelefonen blev reduceret kraftigt, og det samme skete med frekvensen, hvormed hans e-mail blev opdateret, så det kun skete et par gange om dagen frem for hvert andet minut.

"Jeg følte, at jeg rent faktisk var i stand til at koncentrere mig mere. Det er svært at beskrive, men jeg følte også en eller anden form for ro i forhold til min tankegang, som jeg følte, jeg havde tabt ved hele tiden at være på," siger han til Computerworld.

Samtidig indrømmer han dog, at han nu, efter bogen er færdiggjort, til en vis grad bliver ført tilbage til de gamle "always online"-vaner.

"Jeg er ikke naiv. Internettet og vores iPhones og iPads bliver i stigende grad vævet ind i vores arbejdsliv og vores sociale liv, så for at man skal kunne bakke ud af det, kræver det store ofre. Men jeg mener faktisk, at kvaliteten af dine tanker ændres, når du ikke bliver distraheret og forstyrret hele dagen af links, beskeder og tweets."

Findes der en løsning?

For Nicholas Carr er det primære mål med "The Shallows" at få os til at tænke over internettets og digitaliseringens mindre positive sider.

Som han selv er inde på, er det dog lettere sagt end gjort at leve et moderne liv med karriere og uddannelse uden anvendelse af internettet. Det er da heller ikke det, der er hensigten med at råbe vagt i gevær, forsikrer han.

"På et socialt niveau tror jeg ikke, vi bliver mindre afhængige af internettet, sikkert tvært imod. Hvis du på den anden side ser videre end til det kulturelle og sociale niveau, er hver enkelt af os fortsat ansvarlige for de valg, vi træffer om, hvordan vi bruger vores hjerner og vores tanker."

"Som individer bør hver enkelt af os overveje, om den tid, vi tilbringer online, virkelig er tabet værd?"

"Jeg tror, at nogle mennesker meget vel kan beslutte sig for, at de rent faktisk kan leve et mere fuldendt intellektuelt og socialt liv, når de ikke er så meget online og ikke bliver distraheret hele tiden. Det er valg, vi bør være bevidste om, så vi ikke bare følger med den teknologiske strøm uden at stille spørgsmål ved det," lyder opfordringen fra Nicholas Carr.

Kære læser, hvis du har læst denne artikel ord for ord, sætning for sætning, så har du netop modbevist Nicholas Carrs dystre billede af internettets påvirkning af vores tankevirksomhed.

Eller måske nåede du kun hertil, fordi sommerferien er over dig, og internettet og smartphonen derfor ikke forstyrrede dig hele tiden?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere