@f-arn: Stemmer med mit indtryk. Jeg valgte en blød formulering, fordi jeg ikke selv har brugt AdwCleaner.
@MadsHaupt: Relevante spørgsmål. En infektion kan have været tilstede i nogen tid, og tilfældigt opdaget kort efter at LibreOffice blev opdateret.
Og her kommer Chrome og Adobe Flash Player ind i billedet. Paul brugte jo Chrome, så jeg kan ligesågodt fortælle et par ting.
I begyndelsen af februar meddelte TDC på deres sikkerhedsside:
Angribere udnytter et sikkerhedshul i Flash - Adobe har udsendt en ekstraordinær opdatering - Fejlen er rettet i Flash Player 12.0.0.44
etc. Jeg gik straks i gang med at opdatere Adobe Flash Player, først i Internet Explorer, så i Firefox. (Opdatering i den ene af de to slår ikke igennem i den anden, eller omvendt. Det er der sikkert mange der ikke har opdaget.)
For sjov undersøgte jeg også, om Adobe Flash Player var opdateret i Google Chrome. Og røg op i loftet.
Min Chrome kørte stadig med Adobe Flash Player 11.9.900.170, som stammer fra begyndelsen af december 2013, og altså er usikker.
Hvad gør man så? Man starter Chrome og besøger
http://www.adobe.com/software/flash/about/som fortæller hvilken Adobe Flash Player man har og hvilken version der er den nyeste. Der er også en link til at opdatere.
Den klikkede jeg på. Adobe afviste anmodningen:
"... Google Chrome skal nok opdatere automatisk når der er nye versioner."
Jeg valgte at af- og geninstallere Chrome, og besøgte derefter Adobes iøvrigt udmærkede side igen. På den måde fik jeg omsider version 12.0.0.44 installeret i Chrome. Den er senere opdateret til version 12.0.0.70.
Lettere rystet undersøgte jeg i sidste uge fire forskellige computere på to forskellige biblioteker. Alle havde en forældet version af Adobe Flash Player installeret, enten 11.9.900.170 eller, endnu værre, 11.8.800.94. (En af dem var i Chrome på en Mac. Retfærdigvis skal det siges, at Mac-computeren kom med en opfordring til at opdatere. Men det kræver administrator-rettigheder.)
Alle anser det for en selvfølge at Chrome opdaterer automatisk. Det plejer den også at gøre - men det virkede altså ikke her i februar.
Falsk følelse af sikkerhed! Alt i alt tror jeg, at Paul kan have brugt Chrome på et tidspunkt hvor Chrome's Adobe Flash Player havde et sikkerhedshul.
Om det kan være årsagen til Pauls problem er svært at sige. Men muligheden foreligger teoretisk. Adobe Flash Player er en af hackernes yndlings-indgangsdøre. (Den anden er Java.)