11. maj 2009 - 15:47Der er
13 kommentarer og 1 løsning
Lån til Aps - og tilbagebetaling
Jeg har lånt mit ApS nogle penge, som er overført fra min egen konto til selskabets bankkonto. Hvordan skal det bogføres?
Jeg har oprettet en konto under LANGFRISTET GÆLD, som hedder Lån fra indehaver, kaldet konto 63001 (summa summarum), og bogført det der. Men er i tvivl om det er korrekt.
Jeg havde forestillet mig bare at hæve afdrag løbende, når likviditeten tillader det. Hvordan skal det bogføres, når selskabet afdrager gælden?
Bjarne, jeg tager dit svar som om, at det er det samme jeg gør med et lån (dvs. en kontant overførsel) som i tilfældet hvor jeg privat har betalt en faktura?
jeg var vist lidt for hurtig i min besvarelse af dette spørgsmål..... sådan går det når, man kun læser det halve *S*
Men du har gjort det korrekt rent konteringsmæssigt, blot skal du huske, at du for alt i verden også skal tilskrive renter på gælden! Ellers kan du komme i alvorlige problemer med SKAT.
Du skal også sørge for at få oprettet et lånedokument, som du så skal underskrive som långiver (privatperson) og som låntager (direktør i selskabet).
Når du skal bogføre den løbende rente, skal det ske på en rentekonto (debit) med modpost på gælden, således at gælden stiger (kredit). Ved afdrag på lånet krediterer du så banken beløbet og debiterer gælden (som så falder). Så skal du endelig huske at overføre beløbet til din private bankkonto.
Du skal først og fremmest kontakte din revisor. Det kan give nogle ganske gode skattefordele at hæve pengene på en måde frem for en anden. Og det er ikke et lån, men en mellemregningskonto. Det er noget ganske andet rent regnskabsmæssigt.
Som det er fremstillet her, vil jeg absolut sige, at der er tale om et lån, nærmere betegnet et anfordringslån.
Det er klart, at er lånet opstået pga af private udlæg, så er der i stedet tale om en mellemregning. Men den skal skam også forrentes, da det skatteretligt sidestilles med et lån
Et lån skal forrentes, og det skal en mellemregning også. Den eneste forskel jeg kan få øje på, er forskellen i forrentningen - og her ville jeg umiddelbart mene, at lånet måske kunne forrentes med en højere sats. Og det er vel satsens størrelse, der giver en fordel (fremfor en almindelig lønindkomst i selskabet).
det er ikke korrekt, da en nettorenteindtægt beskattes som personindkomst. Det er kun nettorenteudgifter, der indgår i kapitalindkomst og dermed den lavere fradragsret.
Du skal være opmærksom på, at du som person er skattepligtig af renteindtægten, men samtidig har selskabet naturligvis fradragsret for renteudgiften.
Ja, det har du selvfølgelig ret i. Jeg tror bare, at jeg forsøgte at lede efter en forklaring på en skattemæssig fordel ved en mellemregning fremfor et lån. Min 'fantasi' rækker ikke lige til det.
Hvis du indskyder f.eks. 500.000 i firmaet på mellemregningskontoen for at klare et likviditetsproblem, så kan du trække dette beløb ud igen i stedet for løn. Løn beskattes, det gør udtræk ikke. Hæver man ikke løn i forvejen, giver det selvfølgelig ikke nogen fordel, men får du f.eks. 400.000 om året i løn, så betaler du både topskat og mellemskat.
Der skal regnes lidt på det, men min revisor hjalp til en fornuftig løsning - skattefar skal have hvad han har ret til, men heller ikke mere.
Maria> Når du som privatperson låner penge til dit selskab, er der reelt tale om et låneforhold mellem to uafhængige juridiske personer. Imidlertid er der et interessefællesskab, og i sådanne tilfælde skal armslængdeprincippet iagttages. Sagt på dansk betyder, at du ikke må låne penge til dit selskab på gunstigere vilkår end du ville låne pengene til andre. Gør du det, kan SKAT korrigere med hjemmel i Ligningslovens §2
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.