Avatar billede najib Nybegynder
15. oktober 2006 - 10:38 Der er 9 kommentarer og
1 løsning

Galvaniske isolation ?

Hej, er er nogen der kan giv mig lidt forklaring på om hvorfor og hvor man bruger galvaniske isolation og hvilken fordel og ulempe den medførere i kredsløbet. Det kunne være bedre hvis I henviser til nogle links I kender.........
Avatar billede niels_hansen Praktikant
15. oktober 2006 - 10:47 #1
galvanisk adskildelse benytter man steder hvor man ikke ønsker at 2 kredsløb har direkte kontakt til hinanden.

Et eksempel er en skilletrafo (230V AC ind 230V AC ud) grunden til den galvaniske adskilelse der, er at man på sekundær siden ikke har en fase og 0, og derved nedsættes faren for at få stød betragteligt (bruges af teknikere, der skal måle / arbejde på et apperat der er tilsluttet)

er lydudgangen lavet korrekt, vil der også sidde en trafo i udgang af en coaxial udgang (til digital lyd)
Avatar billede zynzz Praktikant
15. oktober 2006 - 12:02 #2
niels_hansen, det kan man ikke svare mere korrekt på... :)
Avatar billede niels_hansen Praktikant
15. oktober 2006 - 12:06 #3
det ved jeg ;)
Avatar billede rynke10 Novice
17. oktober 2006 - 15:44 #4
Det er netop for at beskytte kredsløb. Eksempler kunne være en optokobler eller et relæ. Det bruges i ind og udgange i alle styringer, for at beskytte. Har man en 24V indgang og der kommer 230V på, så er det kun optokobleren der brænder af, de 230V kommer ikke videre i kredsløbet.

En skille vario trafo kan nu godt være farlig. Det der kobles efter den, bliver jo set af indgangen som en belastning. Normalt har man beskyttelse af lysnettet ved et HFI relæ eller HPFI. Får man nallerne i stikkontakten, slår relæet fra, da der løber en strøm til jord. Det er ikke tilfældet hvis man får fingrene på terminalerne efter en skille trafo.
Avatar billede niels_hansen Praktikant
17. oktober 2006 - 15:54 #5
for man fingrene over terminalerne efter en skilletrafo, så vil intet kunne beskytte en,  alle sikkerheds foranstaltninger nytter intet hvis de ikke benyttes korrekt.
Avatar billede rynke10 Novice
17. oktober 2006 - 16:09 #6
Sikkerheds foranstaltninger er der netop fordi folk ikke benytter tingene korrekt :-)
Men inden trafoen er man beskyttet af HFI relæet, det var bare det der var min pointe.
Avatar billede niels_hansen Praktikant
17. oktober 2006 - 16:13 #7
det er ikke alle installationer der har HFI eller HPFI relæ (i bygninger bygget før 78 er det ikke et lovkrav)

Nej sikkerhedsforanstaltninger bruges hvor der er en risiko for man kan komme til skade, men bruger man dem ikke, eller forkert, så kan de være til større skade end gavn.
Avatar billede olebole Juniormester
17. oktober 2006 - 16:29 #8
<ole>

"Men inden trafoen er man beskyttet af HFI relæet" ... Ja, det er en udbredt, men helt fejlagtig slutning!  ;o)

Du er (til dels) beskyttet mod ulykker, forårsaget af, at du med den ene hånd holder om et vandrør (fast jordforbindelse) og med den anden stikker en strikkepind i fasen på en stikkontakt. Når jeg skriver 'til dels', skyldes det, at et lettere svagt hjerte sagtens kan blive 'ristet' af den max-strøm, det er tilladt at kunne trække gennem et HFI-relæ.

Til gengæld kan et HFI-relæ ikke se, om det er lille Bimmer, der sidder med en strikkepind i hvert hul i stikkontakten - eller om det er Bimmers mor, der har gang i støvsugeren ... Bimmer ender op med sprød skorpe, alligevel!
HFI-relæet checker blot at der løber lige meget strøm ud af det ene hul og tilbage i det andet. Er der noget, der 'går i jorden' på vejen, slår det fra ... ellers ikke.

Det er _ekstremt_ vigtigt, hvad der skrives i (17/10-2006 15:54:35) - og jeg har lyst til at tilføje, at det også er yderst vigtigt at forstå, hvad en 'sikkerhedsforanstaltning' indebærer og nogenlunde hvordan den virker  ;o)

/mvh
</bole>
Avatar billede rynke10 Novice
18. oktober 2006 - 03:12 #9
Olebole -> Man er stadig beskyttet af HFI relæet, det betyder naturligvis ikke at man bare kan stikke fingrene i alt. Der skal ikke meget strøm igennem hjertet, før det er farligt, derfor er det altid farligt. Har man begge fingre i og rører ved både fase og nul, så vil man stadig have en jordforbindelse, med mindre man er meget godt isoleret fra jorden.
Naturligvis skal man altid passe ekstra på når man arbejder med strøm.
HFI relæer er der nu i de fleste huse, også selv om de er bygget før 78. Ved større ombygninger, må man ikke bibeholde de gamle installationer, så jeg tror ikke der er mange huse tilbage uden.
Avatar billede torbend Nybegynder
29. november 2008 - 00:12 #10
Rynke10:
Hvis du rører fase og nul med hver sin hånd så dør du bare. Hurtigt og effektivt!
Ligesom den røde pølse vil du koge... For din HFI/HPFI VIRKER OFTEST IKKE!
Enhver kan stå med tørre fusser i gummisko og røre en fase uden andet en kilden i fingeren. Dvs sige at der ikke løber mere end 30 mA ud af kredsløbet og så er du et forbrug - og så er der kun dig til at koge og tro mig det kan du IKKE tåle!
Det er det eneste tidspunkt hvor det er smart at stå med våde fødder i et badekar og håbe at installationen er potentialudlignet!

Mvh TorbenD (elinstallatør)
Avatar billede Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.

Loading billede Opret Preview
Kategori
IT-kurser om Microsoft 365, sikkerhed, personlig vækst, udvikling, digital markedsføring, grafisk design, SAP og forretningsanalyse.

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester