31. juli 2005 - 16:03Der er
29 kommentarer og 2 løsninger
Div og span
Kan nogen forklare dette på en mere forståelig måde?
"Hvis du har brug for neutrale containerkoder, kan du bruge taggene span, div eller p. Span-tags, som er inlineelementer, bruges, når det f.eks. drejer sig om en tekststreng(?), der er en del af et større afsnit. Div og p-tags er blokelementer, som bruges til selvstændige afsnit. de indeholder tillige linjeskift."
Her er desuden et eksempel fra bogen:
<DIV style= "text-transform : uppercase;"> Januar </DIV> <DIV style= "letter-spacing : 20px;"> Februar </DIV> <DIV style= "line-height : 14px;"> Marts<BR>Marts<BR>Marts<BR>Marts<BR>Marts<BR>Marts<BR>Marts<BR></DIV> <DIV style ="text-indent : 300px;">April </DIV> <DIV style ="font-variant : small-caps;"> Maj og juni </DIV> Juli <span style ="vertical-align : sub"> August </span>
Hvorfor der i alle de første benyttes div og i den sidste span, forstå jeg ikke.
Jeg er i det hele taget ikke sikker på jeg kommer til at forstå det med div og span. jeg syntes det er utroligt indviklet/uoverskueligt.
Ja en neutral cointaner kode er et tag som <span> og <div>
<div> beskives således:
Containerkode til at inddele tekst i sektioner. Div-koden kan ikke noget, man ikke kan lave med andre koder. F.eks. giver P-koden med attributten Align de samme muligheder.
Hmm... Et gæt er at man kan sætte vertical-align på <span>; Det kan man, så vidt jeg ved, ikke på <div>. Det er sikkert derfor at vedkommende, der har skrevet bogen, har anvendt span til den sidste.
Du kan derfor bruge <div> elementet til placering af elementer som tekst eller billede som du så kan placere i et <div> element og placere via dit CSS.
Med andre ord kan tagget <div> ikke noget som helst uden at dette gør brug af attributter som i dine eksempler fra bogen.
<div> skal derfor benyttes med attributter eller at <div> får et ID via et CSS og så kan man lade <div> få farver og kan placeres i forhold til andre elementer på din hjemmeside.
<div> bruges til at dele teksten op i afsnit. Et afsnit i hver <div></div>. Hver afsnit kan så tildeles nogle forskellige egenskaber (mht. skriftformat, placering osv.).
Hvis du er rigtig avanceret kan du opdele koden og teksten så godt som 100 %. F.eks.: <STYLE TYPE="text/css"> <!-- .afsnit01 { font-family:sans-serif; color:red; padding-left: 50pt; padding-right: 50pt; } --> </STYLE>
Pøv at anvende koderne du har fået i tråden her, det er enemmer at se når man selv koder dette. Såkan du jo eventuelt stille flere spørgsmål i tråden her.
Men ser lige om der ikke findes en god HTML / CSS reference på nettet!
Der findes ikke meget dårligere tutorials på WWW, end html.dk's. Det bedste, man kan sige om html.dk er, at der faktisk er en side eller to på sitet, der ikke indeholder alvorlige fejl.
Hvad angår levich's eksempel, skal man nok være opmærksom på, at de nye markup-standarder er case-sensitive - og at tag-names og attributter bør skrives i lowercase:
Hvorfor det ikke gøres i W3C's rekommendationer, kan man læse om i deres vejledning i brugen af sitet. I den kode, man selv skriver, bør der dog skrives i henhold til standarden ... i lowercase :)
Derudover er font-angivelsen 'sans-serif' en slags 'panik-knap'. Det er en generisk font-angivelse, der vælges af browseren, hvis ingen af de 'rigtige' skriftsnit, man har angivet, kan findes på maskinen.
Enheden 'pt' - et typografisk punkt - er én, vi har arvet fra print-typografi. Den forholder sig ikke til PC-monitorens naturlige modul, som er én pixel - hvorfor den ikke giver en pålidelig visning. Brug hellere enheden 'px', der er specielt skabt til visning på PC-monitors ;o)
Mads >> Jeg kan udaf dit spørgsmål læse, at den tanke faktisk _kan_ tænkes ... jeg hører dog ikke selv til blandt de, der tænker den :)
Nej, skulle jeg skrive et sådan site, ville det blive et projekt, der ville kræve en håndfuld professionelle hardcore-kodere - plus en professionel tekstforfatter med webtekster som speciale. Det hold skal dedikere en stor del af deres fritid over en årrække, hvis ikke sitet skal blive forældet, inden det når i luften (eller kort derefter). Det føler jeg ikke, jeg selv kan/vil leve op til - så jeg 'nøjes' med at hjælpe på E. Her kan jeg 'holde fri', når jeg har lyst - eller droppe helt ud, hvis jeg gider længere - det vile være umuligt i et sådan projekt, hvis det skal give mere mening end de allerede eksisterende.
De, der allerede eksisterer, er så fejlfyldte, fordi folkene bag er for få (og ofte mangler kompetencer) og derfor er gået døde i projektet. Det er der ingen grund til at gentage :)
- men tak for den tillid og ros, jeg tillader mig at indtolke i dit spørgsmål ;o)
-- og en detalje, man måske lige skulle gøre noget mere ud af: forskellen på inline- og block-level tags, som jeg plejer at illustrere med den måde f.eks. Word fortolker på:
Hvis du markerer 3 ord i en linje og trykker på Kursiv-knappen, bliver de tre ord på den linje, de hele tiden har været på, der er sat en inline-tag omkring dem ...
Trykker du derimod på Indsæt tabel-knappen deles afsnittet op, så teksten foran og bagved bliver til selvstændige afsnit før og efter tabellen, som er et block-level tag !-)
Jeg er slet ikke med. Div og span er ikke længere en del af mit css. Jeg bruger det jeg kan finde ud af. Men det tegner ikke godt. Jeg er på side 16 ud af 101 ...
Nåpr jeg bladre i hæftet får jeg det indtryk, at det i dag er meningen at man skal skeive det meste af koden med css. Jeg har lavet 12 dokumenter næsten kun på gammeldags maner. Dem kan jeg måske godt skrotte?
Det nytter ikke jeg sætter mig til at lære det, når det er bruges ord som ikke er forklaret. Så forstå jeg jo kun det halve af det. Jeg aner f.eks. ikke hvad et blokelement er (osv).
no_name >> "Div og span er ikke længere en del af mit css" - det tror jeg helt sikkert på. De har aldrig været en del af nogens CSS. div og span er HTML-elementer - men sproget CSS indeholder ingen elementer. Det bruges udelukkende til at 'klæde HTML-elementer ud' og placere dem :)
Hvis du ikke kender forskel på inline- og block-elementer, bør du nok lære lidt mere HTML. Der er ikke noget at sige til, at den slags begreber ikke bliver forklaret, da kendskab til grundlæggende HTML er en forudsætning for at kunne forstå og bruge CSS.
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.