Når man kobler flere computerdele sammen uden jord, så kan 220 volt stikket vendes på 2 måder. Der er 2 ledninger på et 220 volt stik, 1 blå, og 1 brun. Den ene er nulleder og den anden er fase.
Da stikket kan vendes på 2 måder, så kan men "komme" til at forbinde nullederen til fasen i stikkontakten, og hvis andre komponenter er forbunden til samme stikkontakt, nulleder til nulleder, så kan der opstå spænding på jordlederen i din strømforsyning, som har kabinettet som jord. Det føles som et lille stød, specielt hvis man rører kabinettet med oversiden af hånden, hvor huden er tyndest.
Når du så bruger jordet stik, så skal ledningerne i stikket sidde på en bestemt måde, for at få fase til fase, og nulleder til nulleder, og så forsvinder fænomenet.
Hvis du forbinder en fase til jord, så vil dit HFI relæ helt sikkert trippe, men det er jo ikke det der er tale om her, og derfor sker det ikke.
... derfor er det go' latin at bruge "rigtigt" 3 benet 230V stik på alle enhederne OG et harem (230V fordeler) MED tilsvarende jordben. Ikke absolut nødvendigvis forbundet til rigtig jord men dermed til samme potentioale...
Hmmm. Idag bruges et HPFI relæ, i ældre huse et HFI relæ. Det skal slå fra ved en strøm på max 30mA. Er der en strøm der løber fra fase til jord, vil relæet slå fra. Står du på et isolerende underlag og putter begge fingre i stikkontakten, så vil relæet altså ikke slå fra, da det opfattes som en belastning. Dragonknight ->Der er ganske rigtigt 2 ledninger, en nul og en fase, når man ser ind i et stik, hvilken er så fasen? At der er jordben i stikket er vist ingen garanti for at fase og nul bliver tilsluttet rigtigt. Det der er vigtigt er at der rent faktisk ER en jordforbindelse. De 220V bliver jo typisk bare ført ind i en transformator, den er jo ligeglad med hvordan man vender stikket. Jordforbindelsen skal så være tilsluttet kabinettet. I industrianlæg kan man nogen gange godt undvære jord. Man kan så bruge "nulling", men det bestemmer de enkelte el-værker. Det kræver så at spændingen på nullederen er 0.
De jordstik jeg køber har en lille label inden i, der hvor ledningerne skal skrues på, som angiver hvordan den blå, brune og gul/grønne skal sidde.
Hvis maskineriet ikke kræver jord, så er det ligegyldig, om der er jordledning med. Fidusen med at anvende jordede stik, var jo netop, at sikre, at nullederen kobles til nullederen, og fasen kobles til fasen, og det er de jo, hvis man følger den lille label inde i stikket.
Det er fløjtende lige meget om nul og fase byttes om, det er ikke det der er fidusen i jordbenet. Er der garanti for at ALLE stikkontakter vender ens? NEJ! Hvad skulle der da kunne ske ved at bytte om på nul og fase?
Fidusen med et jordstik i denne sammenhæng, er at du er sikker på, at fase kobles til fase, og nulleder kobles til nulleder. Hvad er det du ikke forstå af dette ? ?
Når du f.eks. sætter strøm til en computer, skærm, ekstern harddisk, printer plus selvfølgelig alt det andet, og du bruger en stikdåse uden jord, så vil fase og nulleder med stor sandsynlighed blive byttet om på nogle af enhederne. Da alle enhederne er koblet sammen via datastik, så kan kan man mærke, at der er spænding på f.eks. kabinettet. Køber man stik med jord, og monterer dem på alle enheder på den rigtige måde, og kobler dem til en stikdåse med jord, så forsvinder den spænding man kan mærke på kabinettet.
"Er der garanti for at ALLE stikkontakter vender ens? " Fatter jeg ikke en brik af ! ! !
DragonKnight: FORKERT!!! Fase og nul bytter plads 50 gange i sekundet og har ikke en brie med krybestrøm at gøre!
Det eneste der et sket er at maskinen er udlignet og at krybespændinger er ført til jord! Jeg ville dog selv lige undersøge hvor de kom fra da 90V kunne give problemer senerehen. Senerehen betyder lørdag aften hvor jeg nyder en god bøf :-)
Hvorfor er der mennesker der ikke kender til el der fedter rundt i ulovligheder? Det er ikke for sjov at det kræver 7,5 års uddannelse at blive installatør.
Mvh TorbenD (Elinstallatør af guds nåde)
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.