Til det formål har jeg indkøbt en universal adapter fra biltema... kan selv bestemme volt-styrken fra 1.5V til 12V. Ved 12V kan den trække 500mA.
Jeg ville som sagt godt have nogle dioder koblet til det ovennævnte byggesæt, men ved ikke hvilke der er beregnet til formålet... Har kigget på: http://www.brinck.dk/diode.asp uden at have nogen anelse om hvad jeg skal bruge. Hvad skal jeg se efter? Og kan man se farven på dioderne ud fra den side?
Jeg har forstået på det at jeg sammen med dioderne vil skulle bruge nogle modstande... Så vidt jeg har forstået, foran hver diode. http://www.brinck.dk/modstand.asp Hvordan regner jeg ud hvor mange ohm de skal være på, og hvad skal jeg vælge?
Jeg har self. diverse lodekolber til hvis der skal lodes. Programmeringen fra computeren kan jeg godt klare.
Derudover skal jeg måske bruge nogle print-plader til at koble dioder og modstande på... nogle forslag?
Håber i kan hjælpe mig :) Ved godt at det er en del, men jeg prøver at sætte mig lidt ind i det...
Til sidst, jeg ved at mange af jer her bruger brinck - hvilken betalingsform plejer i at bruge? Så vidt jeg kan se, kan man kun få "hurtig" levering ved postopkrævning...
tror ikke du læste mit spørgsmål ordentligt retaxes :s Selve programmeringen (at få dem til at blink etc...) kan jeg gøre fra computeren. Jeg skal bare kunne smide 12 volt videre til dioder. Smider en 12-volts jævnstrøm på det lille kort (mit første link), og de kommer så ud til mellem 0 og 8 dioder ad gangen. Jeg skal have kobler dioderne på det, men ved ikke hvad der skal bruges i form af modstande etc... til det. Jeg vil foretrække at købe det hele hos brinck.
Jeg overvejede at købe 8 stk. 400 mW zenerdioder, 12 volt. Fundet hos brinck. Skal der modstand på ledningen, og hvis der skal, hvor mange ohm - og hvor? Hvordan regnes sådan noget ud?
Ja der skal modstand på ledningen, se retaxes tegning. Du vil styre lysdioder ? Hvad vil du så med zenerdioder ? De bruges til spændingsregulering ikke til lysshow.
Håber at kunne hjælpe dig. Du skal bruge såkaldte lysdioder , - de fås i forskellige farver ( rød, gul, grøn, hvid og endda også nogle som kan vise 2 farver ). De fås med forskellig lysstyrke, strømstyrke og fysisk udformning f.x. runde, flade. Lysstyrken kan man regulere med strømstyrken ( altså med valg af formodstand og spændingskilde). Du kan prøve dig frem til den lysstyrke, du finder passende, - brug ohms lov til beregning af værdier, du kan starte med - ca. 15-20 mA er ikke utypisk værdi for gængse typer. De fleste velassorterede løsdelsforretninger har dem i massevis og kan sikkert også levere datablad ( eller kopi) med oplysning om forskellige data, strømstyrke, mekaniske udformning bølgelængde på det udsendte lys, og f.x. også hvor 'bred' vinkel lyset udsendes i - - til f.x. kontrollamper betyder det måske noget om man skal være 'tæt ved lige foran' eller de kan ses i mere skrå vinkel. Det blev da en ordentlig 'smøre'. håber du kan få gavn af noget af det.
Netpxq, troede zenerdioder var lys :p Jeg er som sagt ny til det.
Richard, typen af lyset er egentligt underordnet lige nu. Det er bare til at prøve mig frem med; bare jeg kan få dem til at lyse en smule mens jeg tester programmeringen af det. Vil starte i det små :)
Men som sagt, jeg har en strømkilde på 12V. Jeg har været hele byen rundt (Næstved) uden at kunne finde en løsdelsforhandler... jeg tror ikke der er nogen. Derfor vil jeg bestille hos brinck, som jeg kan se bliver brugt af mange fra eksperten.
Jeg har styr på ohms lov (udregningen) men ikke HVORDAN den bruges; fra http://www.brinck.dk/diode.asp hvordan skal jeg se hvad jeg skal bruge, og hvilke modstande der skal kobles på?
Jeg har lige kigget hos en løsdelsforhandler i Vejle, de plejer at være ret velassorterede ( adr.: http://www.vejle-rc.dk/ ). Århus Radiolager , og O.Hansen i Karup ligeså. På hjemmesiden hos RC i Vejle er ret god oversigt over typer og priser. De har både infrarøde til f.x. remote contr. og en masse af de alm. synlige. Den side, du har kigget på hos Brinck handler ikke om lysdioder, men om forskell. dioder til ensretning, - ja lysdioder kan jo også bruges til ensretning !
Ohms lov: spæning = strøm * modstand Vil du bruge f.x. 12 volt forsyning og forsøge med 20 mA får du jo: 12=0.020 * modstand --> formodstand ca. 600 ohm - det er ikke en alm. standardværdi så prøv med 680 . I starten skrev du, at din strømforsyning er variabel, - så hvis du ( også ) er en af den slags der kan begå 'fejl i farten' vil jeg anbefale at begynde med en lavere spænding - sådan for en sikkerheds skyld, - portkredse skal man passe på ! Lysdioder har 2 ben, - så vidt jeg lige husker, skal de have + på det lange ben, - omvendt vil de ikke lyse, (medmindre det er af typen som kan vise 2 farver ! ) men tager ikke skade, når spændingen ikke kommer op på 'break-down'. Uha da, - ordentlig omgang 'godnat-læsning' !
Ahh, nu er jeg lidt mere med :) Så når jeg laver udregningen på ohms lov, er strømmen den værdi der er angivet ved dioden!? På brinck, kan man ikke der købe lysdioder?
Jeg har som sagt været hele Næstved rundt uden at kunne finde steder at købe lysdioder... nogle forslag? Online, eller i Næstved og omegn? Eller overser jeg det bare hos brinck?
ahh, hvordan kunne jeg overse det? Jeg kan ikke se nogen information om hvor mange volt de skal bruge, eller noget om strømmen... Hvordan regner jeg ud hvor meget modstand der skal bruges, fra den information? Jeg tænkte på at købe: 1,8 mm rund (RØD, GUL, GRØN, ORANGE) hvilket burde være fint til formålet.
Nu er jeg snart kørende med mit eget lille lysshow ;)
og ang. volten i systemet, har du nok ret i at jeg skal starte lavere... det system jeg køber hos brinck tager mellerm 9 og 80V, så jeg vil starte ved 9... men hvis bare jeg kender metoden til at udregne hvilken modstand der skal bruges, kan jeg købe ind til det hele :) Mangler at finde ud af hvor mange amperer de lys-dioder trækker... tror jeg.
Har kigget igen hos Brinck. (de kan også lave fejl- Lysdider ! 1,8 mm Lysdider Pris 1,8 mm rund (RØD, GUL, GRØN, ORANGE) 4,-
3 mm Lysdider Pris 3 mm rund (RØD, GUL, GRØN, ORANGE) 1,50
5 mm Lysdider Pris 5 mm rund (RØD, GUL, GRØN, ORANGE) 1,50 5 mm rund cylinder med flad top (RØD, GUL, GRØN)
Jeg er ikke med på hvorfor du vælger de små - og ret dyre, men det må du jo da selvfølgelig selv bestemme. Du kan nok få data ved køb. - ellers prøv dig frem. (Spændingen over selve dioden er typisk lidt over 1 volt (1,2v) og bruger du 12 volt forsyning skal resten ( knap 11 ) ligge over seriemodstanden ) Men prøv at eksperimentere lidt. Du kan f.x. stille din strømforsyning på 3 v. - en modstand på 330 ohm i serie med lysdioden. Og så kan du jo prøve at ændre spænding og modstand - mens du stadig vurderer lyset. Hvis du ret vil 'prøve grænser' kan du jo hæve spænding og/eller sænke modstand indtil lysdioden 'står af'- Udgiften til dette forsøg kan holdes på 1.50 kr. ! Det overrasker mig, at man ikke kan købe en lysdiode i Næstved. Har du prøvet Radio/TV-rep.
hmm ja, jeg kunne da prøve mig frem... hvis du kigger på: http://www.brinck.dk/byggesaet/br848.asp vil du se at de skriver: "Forsyningsspænding 9 til 24 Volt DC (10 mA)" hvilket jeg fortolker som at den ikke vil godtage mindre end 9V på indgangsporten (fra min strømforsyning)!? Men ok, 9V kræver vel bare lidt større modstande. Problemet er bare at jeg så skal købe modstande til at teste med. Min strømforsyning har kun en mulighed for at vælge mellem 9 og 12 volt (plus nogle intervaller der er mindre end 9). Derfor kan jeg ikke uden videre prøve mig frem med dem, selv om jeg da ikke har noget imod at købe nogle extra modstande. Angående størelsen på lysdioden, havde jeg ikke set prisforskellen... køber self. 3 mm til 1½ kr.
Jeg citerer fra dig: "Du kan f.x. stille din strømforsyning på 3 v. - en modstand på 330 ohm i serie med lysdioden" Hvordan kommer du frem til 330 ohm? Jeg har siddet og kigget frem og tilbage i ohms lov, men kan ikke hitte ud af regnemetoden.
Med det sagt, vil jeg gå i seng. Vil kigge på det igen i morgen, hvor jeg forhåbentligt kan få det bestilt :D
~Casper
PS: Nej, jeg spurgte ikke i radio forretninger... kun hos diverse elektronik/byggemarkeder.
Har nu igen kigget hos Brinck og forstår godt deres angivelse af spædingsforsyning, det er helt ok - og du kan fint vælge 12 volt. Det jeg tænkte på med de 3 v. var nok ment som opfordring til at eksperimentere lidt, så du blev mere 'familiær' med 'dimserne'. De 330 ohm kommer jeg frem til således: Jeg vælger at satse på ca. 10 mA, så værdier i ohms lov bliver: 3 = 0,01 *R - - > R = 300/1, men 300 er ikke standard, det er 270 og 330. Jeg kunne lige så godt have valgt 270, - og det ville måske være bedre, - for som du nok opdager om lidt, - jeg har jo ikke medregnet spændingsfaldet over selve dioden ! Men som før skrevet, jeg vile bare 'sparke' dig i gang med at eksperimentere ! Har lige slået op i en ( Phillips ) databog over lysdioder, - og de har til spændinger mellem 1,7 og 5 volt og strøm mellem 10 og 100 mA. Hos en lokal Radio/TV-mand kan du nok købe nogle få forskellige modstande for et lille beløb, eller kig efter hvad 'folk' smider væk af elektronisk udstyr, der kan du finde mængder af modstande, og med en farvekodetabel kan du aflæse værdierne.( spørg radio/TV-manden ) Og vil du 'lige på og hårdt'med byggesættet, så ok, - Vi forudsætter,du vælger at forsyne med 12 volt, og har købt lysdioder til 1,2v/20 mA. Der 'tabes' nok lidt af de 12 v. i 'sættet' og skal bruges 1,2 på dioden, så der er ca 10 v spændingsfald tilbage ,som seriemodstanden må klare: Altså: 10 = 0,02 * R --> R = 500 ohm. Nærmeste standardværdier : 470 og 560 ohm ( PRØV DIG FREM ) Godnat Mvh Richard
Nu har jeg styr på hvordan det regnes ud tror jeg :) På http://www.brinck.dk/modstand.asp er der en liste over modstande. Jeg vil tro at man siger hvor mange watt der kan køre igennem, og derefter skriver på bestillingen hvor mange ohm de skal være på. Du refererer til "standard" modstande... har du evt. et link til en liste over hvilke standard værdier der er? Hvis jeg har den, kan jeg så købe en stak forskellige. Og hvor mange W skal den kunne trække? Kan det regnes ud, eller...?
Endnu endnu engang tak for hjælpen :D Håber jeg kan få bestilt i dag, så jeg kan rode med det her i weekenden.
Smider 40 point mere i puljen til dig. Der er jo kommet en del sidespørgsmål fra mig under vejs.
Godmorge ! - ja jeg har ikke sovet til nu, men tdc har haft 'serverkludder' i formidd. her i området, - nu lader det til at fungere igen. Watt er ikke 'noget der kører igennem' men en effekt (f.x.varme) der afsættes i en leder/modstand og størrelsen kan beregnes som Watt = Volt * Ampere Til dit formål kan man passende vælge 1/4 W (som er typiske alm. lagervarer), måske kan en 1/8 w klare det i kølig omgiv. ! 'Ret tidligt i dag'! skrev jeg sådan: Der 'tabes' nok lidt af de 12 v. i 'sættet' og skal bruges 1,2 på dioden, så der er ca 10 v spændingsfald tilbage ,som seriemodstanden må klare: Altså: 10 = 0,02 * R --> R = 500 ohm. Nærmeste standardværdier : 470 og 560 ohm ( PRØV DIG FREM ) ----- Altså skal der i dette tilfælde kunne afsættes 10*0,02 W - (0,2W) i seriemodstanden. Standard-modstands-værdier er værdirækker, man er kommet frem til, så man med forholdsvis få værdier teoretisk kan kan 'dække hele spektret' - hvilket man ikke skal forvente i praksis, fordi fabrikkerne er blevet så dygtige 'til at ramme'- så hvis man leder i f.x. en bunke 5% modstande ( E 12 serien) vil man nok være længe om at finde en der afviger mere end 2-3 %. Kræver man så værdier, som ikke findes i en standardrække, kan man skifte til f.x. 2% ( kaldet E96 serien )hvor der jo så naturligt er mange flere. Du mangler oversigt over standardrækker/tolerencer og farvekoder, - du kan formentlig køre e-mail, - du kan sende din adr. , så skal jeg forsøge at sende et par kopier til dig. Det er vældig pænt af dig med point'erne, - jeg er ret ny her på eksp. og samler ikke på dem, bare jeg kan komme til at nyde gavn af den viden andre har, - og som jeg mangler, - og det er en del ! Mvh Richard Mail-to: RichardJensen@mail.dk
På brinck sælger de modstande med: 0,25W Kulfilms-modstande i E48-rækken, 5-10% tolerance
Er rækken i ohm så: 1.0 1.025 1.050625 1.07... eller har jeg forstået algoritmen HELT forkert? I de papirer du sendte er der et eksempel på E12, men desværre ikke på E48.
Håber du kan hjælpe med dette sidste :) Vil gerne vide hvilke modstande jeg rent faktisk KAN bestille før end jeg bestiller dem ;)
:-) 'keep smiling' - hjælpen er på vej. Som jeg sendte til dig er E 12-serien ( 5% ) således: 1.0 1.2 1.5 1.8 2.2 2.7 3.3 3.9 4.7 5.6 6.8 og 8.2 ( alle i ohm ) Derefter går man videre dekade for dekade. Kalder vi den foregående række for ohm, bliver de næste dekader: 10 12 15 18 22 27 33 39 47 56 68 82 ( også her , alle i ohm ), 100 120 150 180 220 330 390 470 560 680 820 ohm (igen-alle i ohm) 1k 1,2k 1,5k 1,8k 2,2k 2,7k 3,3k 3,9k 4,7k 5,6k 6,8 8,2k kilo-ohm! 10k 12k 15k 18k 22k 27k 33k 39k 47k 56k 68k 82kohm, l00k 120k 150k 180k 220k 270k 330k 390k 470k 560k 680k 820k (K-ohm) 1M 1,2M 1,5M 1,8M 2,2M 2,7M 3,3M 3,9M 4,7M 5,6M 6,8M (10M) M-ohm. --------------------- E-48 serien, som du efterspørger er VIST? ikke særlig meget brugt, og kan måske ikke forventes som alm. lagervare. Ønsker man større nøjagtighed end de 5% garanterer, - ( tror jeg nok ) man mest bruger 1% eller specialmodstande. Men trøst dig, - jeg har i et gl. katalog fundet en side med en del serier, også 48-serien, så 'hold godt øre' med din postkasse, - hvis det går som jeg håber, 'dumper' der snart noget i den ! I øvrigt findes der jo ret mange forskellige typer af modstande med forskellige egenskaber. Er du blevet nysgerrig . så prøv f.x. på nettet at kigge på 'Vitrohm' eller en anden 'modstands-m/k'. Mvh Richard
Jeg har modtaget siden med E48 serien. Lige det jeg skulle bruge! Brinck sælger kun E48, E24 og E96... E48 er billigst på siden, derfor valgte jeg dem.
Jeg vender tilbage i morgen når jeg har fået tænkt det hele igennem, og regnet på det. Tusind tak for hjælpen!
Jeg har nu bestilt en del modstande, samt dioder og computer-linket. Jeg tror jeg har styr på det hele nu :)
Jeg regner med at få det hele her på Søndag (en som alligevel er i KBH køber det med), så jeg kan rode med det i næste uge.
Mange tak for hjælpen Richard! Det har hjulpet mig godt i gang, at jeg nu har diverse lister over modstande, og metoden til at regne de forskellige ting ud. Jeg får sikkert brug for hjælp igen, men det bliver i nye spørgsmål. Ha' en god jul! ~Casper
Dejligt, om det har været dig til gavn, - nu vil det jo være rart med en melding om, at du har fået det til at virke. En optokopler er en lille 'brik', som kan overføre signaler ved hjælp af lys,( en lysdiode og en fototransistor i samme hus/stue) og altså virke som galvanisk adskillelse mellem indgang og udgang. Og bruger man så 2 forskellige strømforsyninger- uden galvanisk forbindelse, - burde computerens portkreds være 'udenfor fare'. Noget lignende findes i form af 'optogafler', som reagerer på om der er åbent/spærret for lys mellem diode og trans. I en e-mail skriver du: Jeg vil også bruge serielporten, med: http://www.brinck.dk/byggesaet/br848.asp Og her ovenfor bestiller du: BR848 - 8 Kanals Parallelport Styring, 1 stk = kr. 148 ( det er jeg ikke rigtig med på ? ) Du bruger Delphi, - det kender jeg ikke. Er det noget i familie med f.x. Pascal eller Basic, - og kan 'nysgerrige' downloade freeware/sharware til nærmere 'beskuelse' ' Held med dit projekt, og også til dig ønsket om en god jul. Mvh Richard
Delphi er et grafisk programmeringssprog... Delphi4 fandtes i sin tid som shareware version på en Alt om Data CD, så mon ikke den findes gratis på nettet (version 4). Syntaksten TROR jeg minder om Pascal (har aldrig programmeret i pascal, men mindes at den er opbygget efter det). På siden http://www.brinck.dk/byggesaet/br848.asp kan du downloade en lille zip fil med programmet. Prøv at køre exe filen, og se programmet. Det er MEGET nemt at lave programmer der ser sådan ud med delphi; du hiver bare objekterne ind, og de vises sådan på skærmen. Ikke noget med at kode de forskellige objekter hver for sig.
Tak for forklaringen om obtokobler. En ret smart anordning egentligt. Den 8 kanals parallelportsstyring er bare et lille kort jeg smider i LPT porten på computeren. Det er din optokobler; hvis der er strøm på pin1 i porten, kommer der strøm videre fra din strømforsning ud til stik1. Dette er i stedet for at lave mit eget system til det, men vil tro at det minder meget om det du selv har lavet til din egen computer. Hvis du ikke lige kan finde et link til Delphi 4 må du lige skrive, og jeg vil se om det er lagt ud som freeware på nettet et eller andet sted.
*NOTE: Dele af ovenstående kommentarer er baseret på email korrospondence.
OK, - jeg vil forsøge,om der er muligheder nettet. Også kigge hos Brinck, - det lyder lidt spændende/anderledes - i 'mine ører' noget i retning af ikonstyring. Du skrev at du ville koble til serielport, men bestilte til parallelporten, - men det var nok bare en svipser. Mvh Richard
Du skal bare lige være opmærksom mht. delphi at programmet i den zip fil er delphi 6. Du kan derfor ikke uden videre udvikle på det fra delphi 4, men du kan da bruge dele af source koden.
Just lige op til jul lykkedes det for biblioteket at finde AOD nr. 12/2000 med tilhørende CD'er. Og nu hvor 'juleriet' er kulmineret, har jeg haft lejlighed til at læse artiklen, og også snuse lidt til Delphi4, det ser ganske spændende ud., det er jo faktisk et hjælpeprogram til programmering i Pascal, og kreerer da også bl. flere en pascalfil ( *.pas )- man har et ønske og Delphi omsætter til 'Pascal-sprog'. En skam at Delphi6, så vidt jeg kan se, ikke er at hente på nettet som freeware. Er der gået lys-(diode) op for dig - eller klarer du dig endnu med alm julelys ? (En lille skolepurk fik spørgsmålet: " Har I sexualundervisning på din skole". Svar: " Næh, vi har almindelig loftlys") Godt Nytår
Det lykkedes mig at knække et af benene på mit lys-show lige før jul, så jeg kunne aldrig få det færdige resultat testet :p Jeg havde ikke lyst til at køre ud lige før jul (for mange mennesker).
Anyway, jeg har i dag købt de nye stik, så skal til at lodde ledninger fast på dem (laver det så det er i en træ-kasse, med nem tilslutning).
Men det har dog virket helt perfekt! Det lille delphi program klarede arbejdet godt.
Når jeg engang får samlet mit system igen, vil jeg arbejde på et delphi program i delphi 4. Når det er klar, kan jeg sende kildekoden til dig, så du kan arbejde videre med det. Jeg håber i hvert fald at det kan lade sig gøre.
Og godt nytår i lige måde. Jeg skriver igen når jeg kommer længere med det :)
Rettelse - giver mere sammenhæng: (En lille skolepurk fik spørgsmålet: " Har I SEXUALOPLYSNING på din skole". Svar: " Næh, vi har almindelig loftlys") ----------------------- Pas nu godt på benene her ved nytårstide !
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.