Avatar billede prowler Nybegynder
24. april 2003 - 19:48 Der er 6 kommentarer og
2 løsninger

Hvad får en typisk grafiker i løn?

Hej Xperts, jeg går for tiden og overvejer, at blive freelance-grafiker. Jeg har tænkt mig at starte langsomt ud, uden at tage for mange chancer... kun de programmer jeg skal bruge, vil koste lidt som start.

Derfor kunne jeg godt tænke mig, at vide, hvad man tager for diverse jobs inden for grafik... Jeg er en haj til Photoshop, og ret "nice" til 3d-grafik (Selvtillid skader ikke ;-).

Bare disk op med nogle priser på alt muligt - alt fra "enkelt-opgaver" så som visitkort, 3d-billeder, plakater, annoncer osv. Til almindelig timeløn m.m.

Håber, at få lidt indsigt, da det nok ville være utopi at opstarte en enkeltmands-virksomhed, uden at vide, hvad man skal tage for det!
Avatar billede soreno Praktikant
24. april 2003 - 20:01 #1
Jeg kender en grafiker der startede med en månedsløn på ca. 18.000-20.000. Efter et år fik vedkommende nyt job og har en løn på 22.000-24.000 om måneden.
Avatar billede ffn Nybegynder
24. april 2003 - 20:02 #2
Jeg synes også det kommer an på hvor meget du arbejder, men lad os sige du laver grafik til en hjemmeside med design af logo så ville en pris på 5000 vel ikke være urealistisk....
Avatar billede ffn Nybegynder
24. april 2003 - 20:08 #3
i 2003 udgaven af hvad kan jeg blive står der:

Arbejdsområde
Trykt og digital kommunikation fremstilles på grafiske virksomheder, reklamebureauer og i multimedievirksomheder.
    Mediegrafikeren udformer alle slags tryksager og hjemmesider i samarbejde med kunden. Der arbejdes med layout, typografi, billedbehandling og elektronisk montage.

Beslægtet uddannelse/job
Grafisk trykker, multimediedesigner, fotograf og grafisk designer - DGH (grafisk kommunikation).

Krav
Mindst 9 års skolegang. God form-, farve- og sprogsans.

Uddannelseskapacitet
Der forventes ca. 300 uddannelsespladser årligt.

Uddannelse
Uddannelsen til mediegrafiker erstatter den tidligere grafikeruddannelse.
    Udover specialet som mediegrafiker, har uddannelsen en delkompetence, mediegrafisk assistent, der varer 3 år.
    Uddannelsen består af et grundforløb og et hovedforløb med indgangen 'teknologi og kommunikation' og varer 4 år inkl. 55 uger på en teknisk skole. Man skal have en praktikplads for at fortsætte på hovedforløbet.
    Foruden valgfag består undervisningen af en række grundfag, områdefag, specialefag og specialmoduler. Grundfagene omfatter bl.a. branchekendskab og teknologiudvikling, design og billedkommunikation, teknisk databehandling og miljø.
    Områdefagene giver generelle færdigheder og kendskab til hele prepressområdet. Fagene omfatter bl.a. tekstbehandling, billedretouche, montage på elektronisk skærm og fotografiske prøvetryk i farver, layout og rentegning af forskellige tryksager, kreativt arbejde på desktop-publishing-systemer samt datatransmission og konvertering.
    Specialefagene er særligt uddannelsesrettede områdefag, som fx kan være ombrydning og typografi, internetproduktion, grafik og layout/design.
    Der kan vælges en række specialmoduler som fx billedbehandling, 3D-animation og modellering, internet, trykt kommunikation, grafisk design, cd-rom/DVD, markedsføring, logistik og grafik.
    Læs også erhvervsuddannelserne.

Økonomiske forhold
Elevløn pr. 1. marts 2002: fra ca. 7000 kr. til ca. 9000 kr. pr. måned.
    Lønnen for uddannede grafikere ligger på ca. 6.200 kr. pr. uge.

Beskæftigelse
Beskæftigelsen er rimelig god (2002).

Videreuddannelse
Alle mediegrafikere kan søge om optagelse på efteruddannelseskurser, der gennemføres på skoler i København og provinsen som dagkurser, der varer fra 1 til 3 uger. Der findes et meget veltilrettelagt efteruddannelsesprogram, bl.a. på Grafisk Højskole.
    Se også grafonom.
Avatar billede ffn Nybegynder
24. april 2003 - 20:10 #4
svar
Avatar billede prowler Nybegynder
24. april 2003 - 21:47 #5
Mange tak for de foreløblige besvarelser, til jer begge, men kan nogen sige mig, hvad man kan forvente, hvis man er nogenlunde selvlært? (- dvs. jeg har modtaget MEGET undervisning på div. grafiske uddannelser, men har aldrig færdiggjort en uddannelse)

Og hvis man i samarbejde, med en web-programmør, kun står for de grafiske elementer til en hjemmeside f.eks. logo, skitse, brugerflade m.m. hvad kan man så forvente i løn?

Og hvis der skulle sidde en freelance-grafiker, vil jeg da gerne høre lidt om, hvad der er vigtigt, at have i tankerne, inden man starter ud?
Avatar billede ffn Nybegynder
24. april 2003 - 21:48 #6
optimalt ville jeg finde nogle programmører og arbejde sammmen med!
Avatar billede prowler Nybegynder
24. april 2003 - 21:55 #7
Er du selv selvstændig ffn?
Avatar billede ffn Nybegynder
24. april 2003 - 23:00 #8
Nej, det er jeg ikke....jeg er skam studerende og ikke inde for it branchen...

warum?
Avatar billede Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.

Loading billede Opret Preview
Kategori
Computerworld tilbyder specialiserede kurser i database-management

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester