du må gerne selv pille, med mindre det er en fast elinstallation, ved faste installationer, må du kun udskifte med tilsvarende type, hvis det feks er en stikkontakt!!! Du får de 230 V, ved at tage en fase, og Nul ledningen fra kraftstikket!!!
Ville>> Jeg ved godt at jeg ikke må gøre det men for at vide det. Der er altså ingen farver i det stik jeg har. Kan du ikke fortælle hvilke der er de forskellige farver.
hmmm, kan sige, at 25 A, trækker 50 putere ;) er af erfaring... Hmmm, du må godt selv skifte stikkontakten, ved sq ik om man må pille ved 400 V installationer selv, tror det faktisk ik..... nu hvor jeg tænker over det!
Farverne er ikke i stikket, i stikket står der typisk F, F og F ud for de tre faser (brune og sorte ledninger), \"0\" ved nul (blå ledning), og \"G\" ved jord (grøn/gul ledning).
Du skal sende én F og 0 videre i hver af dine stikdåser - dvs, du skal samle de tre (eller to, hvis du kun bruger to stikdåser) 0 ledninger fra stikdåserne i samme stik, og sende de andre videre til hver deres F.
Hver af stikdåserne vil så typisk kunne trække ca. 40 pc\'ere uden problemer, hvor en alm. 220v stikdåse typisk trækker 20-25 pc\'ere.
0 = nuledningen F = fase, dem er der tre af, der skal en fase i hver Jord = ka ik lige huske betegnelsen for den, men er det ikke E ??? De små bogstaver som som regel på hver tilslutningsterminal i stikket
fido82:> nej, jeg mener også at det kun er single fase installationer du selv må lave .. altså du må godt sætte en stikkontakt op på 220v, men hvis der skal trækkes kabler i f.eks. en væg så SKAL en autoriseret elektriker lave det ...
Så er det jo lige til at gå til Brun og sort er faser og blå er nul. en fase og en nul til hver så skulle det køre. Men du kunne jo lige prøve med en lampe inden du sætter din pc til,så er du da sikker!.
Hvis du kunne kikke ude i jorden ville du se at der kun går et kabel fra gaden til jeres hus/lejlihed.Derfra bliver det delt i jeres sikringskasse, Så alt andet så skulle det ikke give problemer Jeg har selv kørt pc fra kraftstik da jeg ikke havde andet til rådighed.
Hvis du nu læser nogle af svarrene så er det da ikke sikkert at du behøver så meget balade. i et nyere hus/lejlighed burde den normale 220V klare problemet.
Jeg tror netop ikke jeg vil fortælle dig hvordan du skal tilslutte dette. Dels fordi du jo faktisk allerede har fået svaret og dels fordi det er noget der hører et fagområde til - af gode grunde.
Og... Jeg er *ikke* elektriker, men jeg er ret sikker på hvad vores elektriker på arbejdet ville sige:
Til udtag med 220 volt skal der sidde en 10A sikring - i specielle tilfælde hvor der er 10A sikringer i de enkelte stik i en stikdåse (som normalt ikke sælges herhjemme) må der være en 15A eller 16A forsikring i tilslutningen. Om der SKAL være HFI eller HPFI relæ ved jeg heller ikke, men det skal naturligvis også være i orden.
Det nemmeste er faktiskt at købe/låne/leje en boks med HPFI relæ, sikringer og flere 230V udtag, så den kan tilsluttes til et såkaldt kraft-udtag. HPFI-relæ\'et kan endda selv lave jordingen ud fra nulling (dvs. at man måler fejlstrømmen på jordledningen som en forskel mellem nullen før og efter HPFI relæet). Nulling giver dog ikke rigtig jording, så man kan sagtens opleve potentialeforskelle mellem nullen og f.eks. en radiator alligevel. Jeg tror vist elektrikerne kalder sådan en boks for en byggetavle eller nogen i den stil, og mon ikke du kan få fat i sådan een hos den lokale elektriker - eller låne sådan een?
I øvrigt så hører alt over 50-60V (mig bekendt) til stærkstrømsreglementet, og hvorvidt det er tilladt en ikke-autoriseret elektriker at pille ved 400V ved jeg ikke.
Hvad er så det værste der kan ske ved at du piller ved den slags selv...? Tja, at en af dine venner dør af et stød hvor han ikke kan slippe fri tidsnok, som følge af en fejl du hare lavet med pilleriet - det er vel bare det... sikkert ikke noget der vil blive set let på senere. Jeg kan kun anbefale dig at bruge de rigtige løsninger - dvs. rådføre dig med en autoriseret elektriker, og så bruge dén løsning du kommer overens med ham om.
Jeg kan se at mens jeg sad og grublede hvad formelen for de 400V i kraftudtaget er, så har i talt om hvor meget du får ud af hver fase, og det er: 16A * 230V = 3680W. Bruger hver max 300W, så er det 12 brugere på hver fase. På tre faser... 36 brugere.
I realiteten bruger de ikke 300W hver, men du kan måle det med en Energimåler fra Idé-line (fås hos Harald Nyborg for ca. 200kr). Derfor tror jeg godt du kan sætte en smule flere på hvis du vil.
Det var forresten noget vrøvl, det med nullingen. H(P)FI relæet ser på den totale mængde strøm der går ind og ud over de tre faser og nullen. Er de ikke i balance er der en fejlstrøm. For at denne fejlstrøm skal blive ledt rigtigt væk, jorder man på nullen før relæet, så fejlstrømmen bliver først væk gennem et materiale der (forhåbenligt) leder bedre en ens egen krop - nemlig jordledningen indtil relæet og nulledningen videre ud. /Dan
der udover, skal han oxo ha 2,5 kvadrat ledning, for at må trække 16 A, og det må stikdåsen ikke, altså skal han have en aoutomat sikring på.... og HFI relæ!!!
fido82>> Det lyder vist rigtigt. steffen>> Tja, bortset fra at med piratkopier er der ikke nogen der bliver slået ihjel af at bruge kopierne, eller gør noget forkert... mon?? *G*
Det skriger til himlen det sludder der bliver skrevet her!!!!!!
Det er FORKERT og LIVSFARLIGT det i fedter rundt i!!!
Jeg ved godt at det er en gammel tråd men der er nok nogen der læser ovenstående sludder endnu!
Hvis i er heldige brænder i jeres grej af... Hvis i er uheldige dør i i forsøget inden i får koblet jeres grej på og får det brændt af!
Følger i Villes forklaring får i 400V på grejet og det kan det ikke tåle!
Danagadk: NEJ: Din forklaring på nulling er forkert! Vi bruger det mest i industrier hvor der ikke kan bruges HPFI!
NEJ: ALT elektrisk (også data) går ind under stærkstrømsbekendtgørelsen med mindre det drejer sig om specieclt udstyr som højfølsomt hospitaludstyr, luftværnssirener ol. men så skal der tages andre sikkerhedsmetoder i brug!
NEJ: En arbejdsstation bruger ca. 500W.
NEJ: Du må kun risikere dit liv med 2 (to) ledninger i en dåse.
JA: Det er en god ide at få din elektriker til at sætte en byggestrømstavle med en masse 230V stik.
bare lige for at have reglerne og termerne på plads er der ingenting galt i selv at rodde med stærkstrøm, man må jo også gerne selv sætte en lampe til (230v). de danske elselskaber forsyner landet med 230 mellem fase (1,2,3) og 0 og 400v mellem fase og fase (1-2,2-3,1-3). midlertidige installationer. DET ER IKKE LOVLIGT at lave den konstuktion der er beskrevet i indlægget jf.§711.55.07 i stærkstømsbekendtgørelsen er utvetydigt fastslår at der ikke må monteres 2 bløde ledere i een stikprop.
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.