Det gyldne snit har mange år på bagen. Egentlig er det en geometrisk formel fra det gamle Grækenland. En anekdote fortæller at Eudoxos, der var matematiker, en gang gik rundt med en stok i hånden, og bad tilfældigt forbipasserende om at sætte et mærke på stokken, hvor de mente at den ville blive delt smukkest.
Jeg er ikke sikker, men vi har næsten lige haft om det i matematik.
Det er i hvertfald noget, som de fleste store kunstere har brugt, og det er det punkt, på en geometrisk figur, som er det mest hesigtsmæssige for øjet.
Hvis du deler en streg i to, så det mindste stykker forholder sig til det største stykke, som det største stykke forholder sig til hele stregen, så har du det gyldne snit.
Det er den opdeling (snit) som øjet finder mest \'behageligt\'.
Det \'sjove\' er at der ikke er nogen \'pæne\' tal der giver det gyldne snit, men her er et par tilnærmede:
3 / 5 / 8 (3 forholder sig til 5, som 5 forholder sig til 8 - sådan ca. :o) 5 / 8 / 13 8 / 13 / 21
osv.
Der er altså ikke nogen egentlig historisk baggrund, ud over at det er behageligt for øjet, og derfor har snittet (størrelsesforholdene) været brugt gennem tiden i såvel kunst som akitektur, og ses også mange steder i naturen.
Men hvis du med historisk mener hvornår man blev opmærksom på at der VAR en sammenhæng mellem de ting der så harmíske ud, og det gyldne snit, så er de gamle grækere nok et godt bud.
Du kan konstrurerer et rektangel med Det Gyldne Snit ved at gange længden af den \'korte\' side med 1,6 - så får du længden af den \'lange\' side. Snittet er meget brugt inden for design, herunder design af hjemmesider.
Lidt sær info, jeg helt tilfældigt har: Tag den korte side af et A4-ak, gang med 1,6 (ca.) og du har længden på den lange side. Formatet på et A4-ark er lavet, så det er mest behageligt at kigge på. Formatet på en TV-skærm derimod, er helt anderledes. I de seneste år har forskere bemærket en lidt skræmmende tendens: Folks foretrukne format bevæger sig langsomt længere væk fra A4-formatet, og tættere på TV-formatet. Meget langsomt, men tendensen er tydelig nok til at den kan måles.
Og en ting til: I nyhederne på TV sidder værten ofte lit forskudt ud til den ene side. Det er for at ramme netop det punkt, hvor billedet bliver mest harmonisk. For at billedet ikke skal \"vælte\" til den ene side placerer man så et billede af den aktuelle nyhed i den modsatte side.
Jeg har søgt på google.com, og ærlig talt; der kommer DÆLME mange hits! :) Prøv selv at søge på \"Det gyldne snit\"+\"historie\" og \"golden selection\" (evt. +\"history\"). Det kan være du har nemmere ved at spotte relevante links.
A4 er altså ikke 1.6, og har intet med det gyldne snit at gøre!
Det gyldne snit, som også kaldes "det guddommelige tal" (eller "forhold") består i, at en pind delen i asymmetrisk, så det korte stykke har samme forhold til det lange stykke, som det lange stykke har til hele pinden. Det giver ligningen: a/b=b/a+b eller forsimplet: 1/x=x/x+1, hvilket giver en andengradsligning, x²-x-1=0, som giver løsningen x=1,61803398875... og betegnes med det græske bogstav phi: φ (eller Φ) Den reciprokke værdi af φ er i øvrigt φ-1, hvilket er meget praktisk, da man så kun skal huske én række decimaler, og tre er som regel rigeligt, altså 1,618 og 0,618.
A4 er en ganske anden sag. Her er det vigtige jo, at forholdet mellem papirets længde og bredde ikke ændres, når man halverer det, sådan at man uden problemer kan skalere op og ned. Hvis man klipper et A4-ark midt over, får man jo 2 A5-ark, så den korte side i A4 bliver den lange i A5 og den lange i A4 bliver 2 korte sider i A5. Dermed forholder den korte side sig til den lange side, som den lange side forholder sig til to gange den korte side. Det giver ligningen a/b=b/2a eller enklere: 1/x=x/2, og har resultatet x=√2 (kvadratroden af 2), hvilket som bekendt giver 1,414213562373095...
At det bliver kvadratrod 2 kan man i øvrigt selv kontrollere: Fold et A4-ark præcis gennem et af hjørnerne og sådan, at den korte side foldes over, så den ligger præcis lige med den lange side. Derved har man lavet en retvinklet trekant, hvor de to korte sider er helt lige lange. Efter gode gamle Pythagoras' a²+b²=c² bliver den lange side (folden) jo lig med den korte side gange kvadratrod 2. Sammenlign nu længden af folden med papirets lange side, og har man foldet præcis, er de nøjagtig lige lange.
Ja, sjovt at gamle tråde bliver genopdaget/genoptaget :)
Det gyldne snit kan også beskrives med Fibonaccitallene, hvor man lægger det Nye tal sammen med det foregående:
1+2 = 3 2+3 = 5 3+5 = 8
altså
1 2 3 5 8 13 21 34 ....
Fibonacci er bl.a. brugt til strikketøj ;)
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.