Jeg har et lille projekt jeg skal i gang med: Digtalisering (affotografering) af en stak papirbilleder. Det fototekniske setup har jeg fod på. Men registrering af oplysninger om det enkelte billede driller lidt. Billeder gemmes i JPG-filer. I egenskaber for JPG-filer kan jeg finde tre felter -
1) Titel 2) Emne 3) Kommentar Og disse tre felter synes jeg lige lige til højre fod at anvende.
Findes der et program, hvor man enkelt kan redigere de tre felter?
#org sp og #3 Spørgmålet er om det er god ide at benytte sig af en NTFS feature hvilket jeg vil mene er tilfældet med de egenskabfelter som windows kan tilknytte - at det ikke gemmes i jpg filen men i den NTFS feature der hedder streams. At gemme som exif er mere platforms uafhængigt - det ligger i jpg filen og overlever dermed at kopieres til ikke NTFS drev, sendes, ligges online og håndteres af andet end windows. Hvis man vil teste om jeg har ret, så prøv at flytte en således kommentar dekoreret jpg filen til noget ikke NTFS formateret og tilbage (f.eks en fat32 memory stick)
Har du ikke en printer med scanner? Hvis du har det, kunne du scanne i f.eks. 1200 dpi. Det giver en god opløsning. Jeg scanner normalt i 300 dpi, som kan printes ud i A4 format. Billedet kan gemmes med titel, der måske kunne omfatte hvor og hvad.
Jeg havde allerede installeret XnView MP og Exif Pilot 64, men som falster også er inde på, så er de tre felter jeg spørger til ikke Exif-felter. Men der bliver nu alligevel indsat data i felterne på en eller anden måde fra EXIF og omvendt. Hmm, min forvirring blev ikke mindre.
Inden der gåes videre med min lille opgave, så må jeg nok lige præcisere lidt mere - advarsel, det bliver en længere smøre.
Jeg har to opgaver. Den primære er affotografering og registrering af det affotograferede. Den sekundære opgave er, at det program jeg bruger til slægtsforskning, skal kunne indlæse de registrede data.
Primært: Det er registreringerne jeg er udfordret på, og det er (meget) muligt jeg ikke helt ved hvad EXIF-data er for en størrelse, og om de er langtidsholdbare som i: kan de med rimelig garati også læses om ~mange~ år, tilsvarende som blyantspåtegninger på de gamle papirbilleder? De digitaliserede billeder skal nemlig kunne kopieres til andre/andre foldere, og data automatisk følge med.
Sekundært: Jeg bruger et program der hedder Legacy til slægtsforskning. Når jeg har registreret noget i felterne [Titel], [Emne] og [Kommentar], som for jpg-filer kan ses og redigeres vi stifinder (egenskaber/detaljer). Legacy har tilsvarende to felter, [Billedtekst] og [Beskrivelse]. Ved import af (jpg-)billeder, kan Legacy importere titel-feltet og lægger data i sit felt der hedder [Beskrivelse] (allerede her står min logik af). Hvis jeg indsætter en anden tekst i Image Description, så er det den tekst der kommer med, og der står det i [Titel] ændres ikke og kommer ikke med. Eller noget. Jeg er godt nok totalt forvirret over brugen og virkemåden af de forskellige felter.
#5 "Har du ikke en printer med scanner? Hvis du har det, kunne du scanne i f.eks. 1200 dpi. Det giver en god opløsning. Jeg scanner normalt i 300 dpi, som kan printes ud i A4 format. Billedet kan gemmes med titel, der måske kunne omfatte hvor og hvad."
Tak for input.
Det kan være svært med billeder klistret i album, at få dem til at ligge plant i scanner, uden at ødelægge bogen. Og at scanne et billede ad gangen med mange billedere per side i albummet.
Der skal kunne registres fra ikke ret meget (fordi data ikke foreligger) til temmelig meget: Beskrivelse af begivenhed, beskrivelse af indholdet på billedet, personer (hvem/hvad/hvor/hvornår/hvorfor og hvem tog billedet) og i nogen tilfælde måske en hel historie om baggrunden. Det ved jeg ikke om man kan med dit forslag (?)
Jeg ville nok gå efter at ligge det i exif data -så det ligger i selve filen og er uafhængigt af filsystem. Eventuelt i filnavnet. der findes programmer der kan udtrække exif data til filnavn. For nylig meldte Facebook ud til mig om et minde for 29 år siden - så meget first mover var jeg nu ikke -men datoen bagpå et gammelt scannet papirbillede havde jeg lagt ind i optagelsesdato.
#6 "Ved import af (jpg-)billeder, kan Legacy importere titel-feltet og lægger data i sit felt der hedder [Beskrivelse] (allerede her står min logik af)"
Ser ud at Legacy henter indholdet af den ADT (alternate data stream) som med navnet titel er knyttet til jpg filen - med andre ord, hvis jpg filen hedder test.jpg så ligger indholdet af titel (det som præsenteres som egenskaben titel) i ADT test.jpg:titel
Jo mere jeg finder ud af, jo mere finder jeg ud af jeg ikke ved!! Findes der en overordnet beskrivelse af, hvilke data de forskellige filtyper indeholder (EXIF, ADT, you name it) og deres anvendelse?
Hvad gør de med musikfiler (.wma)? De må indeholde forskellige felter, til registreringer. F.eks genre (rock, jazz, klassisk, etc) som for billeder kunne være emne (portræt, bryllup, dåb, familiefest, etc). Billedefiler kan lægges i forskellige typer (jpg, png, bmp, etc.). Hvilket type skulle man lave til standard for folk som digitalt vil gemme deres gamle billeder for eftertiden? Er der andre/bedre muligheder hvis man vælger en anden type end jpg, eller er EXIF-data med i alle typer?
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.