Hvis en USB-pind ikke kan ses i diskhåndtering, så er det en fysisk fejl og diverse software-løsninger vil ikke give noget resultat.
Alle former for flash-hukommelser (USB-pinde, SDkort, SSD diske mv) oplever hele tiden fejllæsninger, som der så rettes og kompenseres for af den interne firmware i enheden. Men på et tidspunkt bliver fejlene for omfattende (eller der opstår en eller anden situation som firmwaren ikke kan håndtere) og enheden stopper med at virke. I nogle tilfælde så kan det selvfølgelig også være komponenter, der fejler - men meget ofte er skyldes det dårlige chipset, hvor der kommer for mange celler med fejl.
Hvis USB-pinden indeholder et regulært print, skal man have afloddet hukommelseschipsne, som så læses direkte, hvorefter de rå data afkodes og samles til egentlige filer. Hvis den indeholder en keramisk indstøbt enhed (i stil med et microSD kort), så skal man have fat i nogle små forbindelsespunkter, der sidder under lakken og via en adapter læse de rå data før de kan afkodes og forhåbentlig blive til filer igen.
https://pad-dataservice.dk/datarecovery-knaekket-defekt-usb-pind/USB-pinde og andre flash-hukommelser er jo super stabile ifht fysisk påvirkning, men de er mindst lige så udsatte som andre lagermedier overfor interne fejl og der er ofte ikke noget forvarsel, før de dør. Så man bør altid have en backup-løsning
https://pad-dataservice.dk/undgaa-datatab-backup-backup-backup/Desuden bør USB-pinde, SSD mv. ikke anvendes som langtidsbackup, da de er afhængige af, om enheden jævnligt er i brug. De flytter løbende rundt på data mellem hukommelsescellerne og holder derved dataene “friske”. Hvis en flash-enhed ligger ubrugt i en skuffe, vil der ske en “afladning” af de enkelte hukommelsesceller, og der kan i visse tilfælde opstå datatab allerede efter 6-12 måneder. Så de kan ikke anbefales til langtids-backup med mindre, de jævnligt/ konstant er tilsluttet computeren.