Test: Tre Nvidia 9800GTX grafikkort

Nvidia lancerer grafikkort som perler på en snor, og det er nemt at blive forvirret over de misvisende modelnavne. Vi har haft tre af de helt nye 9800GTX til test. Se her om de er pengene værd.

Test: Tre Nvidia 9800GTX grafikkort

Nogle gange kan grafikproducenternes lanceringsplaner undre os lidt. Tag nu eksempelvis Nvidia, som er klar med det tredje kort i GeForce 9-serien: GeForce 9800 GTX.

9800 GTX er arvtageren til et af den forrige generations über-grafikkort, 8800 GTX. Men selvom modelnavnet er nyt, er det den samme processor, som hittede i 8800 GT og 8800 GTS 512.

Det er ærligt talt lidt skuffende, især når resultaterne af vores test viser, at Nvidias næsthurtigste grafikkort kun er marginalt hurtigere 8800 GTS 512.

Det er faktisk så graverende, at du slet ikke vil mærke forskellen, når du spiller. 9800 GTX er dog alligevel interessant at kigge nærmere på, i særdeleshed fordi flere producenter har fortalt pcworld.dk, at produktionen af GeForce 8-serien så småt er på vej til at høre op.

Man kan derfor sandsynligvis snart stå i en situation, hvor kort fra GeForce 8-serien ikke længere er til at opstøve.

Hvis du allerede har et 8800 GTS 512 eller en tilsvarende model siddende under motorhjelmen, er der altså ingen akut grund til, at du skal kassere det til fordel for et 9800 GTX.

Mere af samme skuffe

9800 GTX har ingen arkitekturmæssige ændringer i forhold til 8800 GTS 512. Kortet har dog en lidt større kølerløsning, frekvenserne er forhøjet en smule, det maksimale strømforbrug er opgivet til seks watt mere, og så er der muligheden for både dobbelt og tredobbelt SLI.

Ja, den er god nok. SLI, Scalable Link Interface, giver nu mulighed for, at du kan montere to eller tre krabater på samme bundkort.

For de fleste almindelige gamere vil det dog næppe blive ført ud i livet, især fordi det kræver et af Nvidias relativt pebrede chipsæt at få de tre kort til at samarbejde.

9800 GTX har derudover fået tilføjet en egenskab, som Nvidia kalder ”Hybrid SLI”. Teknologien dækker over to elementer, navnlig ”HybridPower” og ”GeForce Boost”.

HybridPower gør det med et kompatibelt bundkort muligt for grafikkortet at drosle fuldstændig ned og i stedet lade det knap så strømsultne integrerede kredsløb tage over, når der ikke er behov for høj grafisk ydeevne.

GeForce Boost gør det derimod muligt at forøge ydeevnen ved at kombinere integreret og selvstændigt grafikkort, så du får en endnu mere flydende spilafvikling. Vi har endnu ikke afprøvet teknologierne, men kompatible bundkort skulle i skrivende stund netop være landet på butikshylderne.

Meget små justeringer

Sammenlignet med 8800 GTS 512 har 9800 GTX fået forhøjet kernefrekvensen med kun 3,7 procent. Hukommelsesfrekvensen har dog modtaget et lidt større spark i vejret og er nu på 1.100 megahertz. Det er en forhøjelse på 11,8 procent. Generelt er der dog ikke grund til at juble over ændringerne, som ikke fylder meget i landskabet.

Tilslutningsmæssigt er alt også ved det gamle. Nvidia har valgt ikke at udstyre 9800 GTX med et fysisk HDMI-stik, det er dog muligt at omdanne DVI-stikket til HDMI, blot skal man huske, at lydkortets S/PDIF-udgang først skal forbindes til det dertil egnede stik på lydkortet.

Duellanter fra BFG, MSI og Asus

I denne test har vi valgt at fokusere på den rendyrkede spilydelse med et enkelt 9800 GTX.

Der er dog ret så forskellige versioner af 9800 GTX på markedet, da nogle producenter drister sig til at overclocke ram og grafikprocessor fra fabrikkens side – det vil sige, at kortets frekvenser bliver presset udover dets standardværdier.

Asus, BFG og MSI har sendt pcworld.dk grafikkort i denne anledning, og duellanterne har alle forskellige karakteristika. Vi har derfor sat os for at undersøge, om et af kortene skiller sig positivt ud fra de øvrige. Her bliver det medleverede tilbehør pludselig helt centralt, når ydeevnen er tæt på identisk for de testede kort – trods løfter om udtalte forskelle.

Standardmodel fra BFG

Kassen fra BFG indeholder et 9800 GTX bygget helt og aldeles over Nvidias referencedesign. Det er som sådan ikke negativt, for standardkøleren klarer opgaven udmærket.

BFG vil gerne være kendt som ”spillerens ven”, og af positive elementer kan fremhæves hele ti års begrænset produktgaranti, hvis du altså registrerer grafikkortet hos producenten inden for 30 dage.

Vi skal ikke kunne sige, om du efter ti år stadigvæk har det til den tid støvede kort liggende på reolen, men registreringen foregår på BFG’s website og tager ikke mange sekunder. Overordnet set må det siges at være en nydelig tilføjelse.

Der gemmer sig imidlertid ingen spil i den kompakte kasse – noget som ellers ville have pyntet overordentligt på det samlede indtryk – men BFG må have valgt at stramme livremmen ind med formålet at holde prisen på et mere konkurrencedygtigt niveau. Til 2.200 kroner koster kortet dog det samme som MSI’s alternativ.

MSI overclocker

N9800GTX-T2D512-OC er det kryptiske modelnavn, som MSI’s bud på et 9800 GTX bærer rundt på. Som det fremgår af de opgivne specifikationer på forrige side, har MSI overclocket kortets processor en smule. Det er dog meget begrænset og nærmest irrelevant, hvad du vinder, når du spiller.

Vores presseeksemplar var så tidligt ude, at MSI havde glemt at vedlægge de rigtige spil. MSI forsikrer dog pcworld.dk om, at danske detailkort – udover strømadaptere, skærmadapter og S-video-kabel leveres med rallyspillet Colin McRae DiRT og en produktnøgle til 14 dage i selskab med onlinespillet The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar.

TOP-version fra Asus skuffer lidt

"TOP"-modeller fra Asus har haft ry for at være noget særligt, det kan eksempelvis være, at Asus udskifter standardkøleren med en mere ekstravagant af slagsen. Denne TOP-udgave skuffer derfor en smule, for det er svært at få øje på en retfærdiggørelse af den noget højere pris.

Selvom Asus har anbragt kortet i en overdrevet stor æske er modellen kun anderledes i forhold til frekvenserne. De er til gengæld højest blandt de testede kort. Æsken indeholder ingen spil, men et læderetui til cd-rom’er såvel som de obligatoriske kabler og omformere.

Sådan klarer kortene sig

Efter at have nærstuderet grafikkortenes specifikationer, fik vi bange anelser om, at 9800 GTX nok ikke ville have moment nok til at overraske på ydelsen.

Her fik vi da også ret, men det var alligevel skuffende, at særudgaverne fra MSI og Asus ikke formåede at trække fra i testprogrammerne.

Vi har testet de tre 9800 GTX-grafikkort sammen med de prismæssigt nærmeste konkurrenter – 8800 GTS 512 og ATI HD 3870 X2.

Det er en anelse graverende for især de dyre 9800 GTX-modeller, at 3870 X2 kun koster lidt mere. Med undtagelse af vores krævende Crysis-benchmark, hvor ATI tilsyneladende stadigvæk har seriøse problemer, er ydelsen mærkbart højere. I tre ud af fire programmer, pcworld.dk har testet i, leverer 3870 X2 den klart mest overbevisende ydeevne til prisen.

Det leder tankerne tilbage på GeForce 8800 GT, 9600 GT og ikke mindst 8800 GTS 512, der pris- og ydelsesmæssigt på nuværende tidspunkt er klart mere attraktive end det nyankomne 9800 GTX.

Argumentet for at vælge et 9800 GTX skulle da lige være, hvis du spiller i en opløsning på 1.920x1.200 pixels eller højere. Her kan 8800 GT få en anelse svært ved at levere flydende spiloplevelser.

Overclocking hjælper stort set ikke

I Company of Heroes: Opposing Fronts er det påfaldende, at de to turbokort fra MSI og Asus næsten intet vinder. Forskellen er grænsende til ikke-eksisterende, og du vil ikke mærke den i praksis. I bedste fald vil du, ved at gå fra BFG’s standard-GTX til det dyreste fra Asus, se en ydelsesforskel på sølle to procent.

Call of Duty 4: Modern Warfare er også tæt på bedøvende ligeglad med de lidt højere frekvenser, og det er igen svært at finde argumenter for at hive 2.500 kroner op af lommen for en TOP-version. Historien gentager sig i store træk i Crysis og det syntetiske benchmark-program 3DMark Vantage.

Konklusionen er overordnet set, at 9800 GTX mest af alt ligner en lancering af stor markedsføringsmæssig betydning. Det har ikke været svært at få øje på betydningen af 9600 GT og 9800 GX2, men vi har et noget ambivalent forhold til den nye GTX’er.

GTS’eren følger fint trop i pcworld.dk’s testspil og har ingen egentlig grund til at frygte GTX – i særdeleshed fordi prisen på GTS-modellerne efterhånden er faldet pænt i niveau.

Står du alligevel på et tidspunkt og skal investere i et nyt grafikkort, og falder dit valg på et 9800 GTX, går der herfra en forsigtig anbefaling til MSI’s bud på et overclocket grafikkort. Det vinder på de absolutte marginaler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere