Spillebærbar fra Asus ser rødt

Der findes minimalistiske bærbare såsom Asus Eee PC, og så findes der dem, der nærmest skriger til himlen om opmærksomhed. Asus G2Sg tilhører den sidste kategori. Vi undersøger, om det indre lever op til det prangende ydre.

Spillebærbar fra Asus ser rødt

Flere computerfabrikanter har lanceret dedikerede spillemaskiner i bærbare eller decideret slæbbare formater, og Asus G2Sg er uden tvivl én af de mest iøjespringende modeller.

Den store kasse vi modtog indeholder ikke bare selve pc’en, der med sine 17 tommer ganske vist kan transporteres, men alligevel vejer tungt på ryggen.

Asus har ud over det mest almindelige tilbehør også vedlagt en optisk spillemus – Logitech MX 518 i forklædning med Asus-logo – og en rygtaske, så du kan fragte krabatens godt og vel 4,4 kilo.

Særdeles hårdfør

Hvis man ikke allerede vidste det, får man hurtigt en fornemmelse af, at Asus producerer et bredt udvalg af bærbare. G2Sg har ingen egentlige designskavanker og leverer overordnet set et positivt indtryk.

Vægten taget i betragtning kommer det ikke som nogen overraskelse, at den bærbare fremstår robust. Særligt hængslet mellem skærm og computer er særdeles hårdfør, og det skal Asus have ros for.

Lågets sølvfarvede overflade har et metallisk udseende med et mønster, der svært kan anes. Det metalliske går igen i den bærbares indre, hvor det imidlertid møder en mørk overflade af plastic, der nemt tiltrækker fedtede fingeraftryk.

Full HD eller ej?

Der er gjort noget ud af spillekonceptet. De oftest benyttede taster (W, S, A og D) er eksempelvis fremhævet med rød, så du undgår at famle ved tastaturet i kampens hede.

I hver side af den velvoksne skærmramme er der desuden indbyggede røde lysdioder, som passende lyser meget synligt op, når du benytter den bærbare.

De fleste spillere vil sikkert værdsætte maskinens æstetiske udtryk, men det kunne have været en anelse mere gennemført, især hvis lysdiodernes jævnlige blink syntes knap så uberegnelige og i stedet var afhængig af de handlinger, du foretager på maskinen.

Undgå mistanke

Dioderne burde kun blinke, når computeren skal afvikle spilgrafik, men vi kan ikke afvise, at Windows Aero – brugergrænsefladen i Vista – suger nok kræfter ud af grafikkortet til, at den bærbare bogstaveligt talt ser rødt.

Men du kan altså slå effekten fra via et ikon på proceslinjen, hvis eksempelvis din underviser eller chef ikke skal få bekræftet mistanken om, hvad du i virkeligheden benytter din spillebærbar – og tid – til.

Til en pris på mere end 12.000 kroner forventede vi så afgjort noget særligt på hardwaresiden. Mest påfaldende er Penryn-processoren, her en Intel Core 2 Duo T9300. Processoren er ganske vist installeret på den gængse Santa Rosa-platform, kendt som Centrino Duo, men følgevirkningen af den nye model er alligevel til at tage og føle på.

Ydeevnen skulle være lidt højere, den bærbare skulle opnå en minimalt længere batterilevetid, og til multimedie-relaterede opgaver skulle platformen endda være langt mere effektiv. I forhold til resultaterne af de benchmarks, vi foretog i vores stortest af fem bærbare pc’er til under 10.000 kroner, er der da også kommet mærkbart mere fart over feltet.

Meget RAM, sløv harddisk

Nye 3D-spil må naturligvis ikke give en spillebærbar åndenød, og her kommer grafikkortet ind i billedet. Modellen er en opgraderet version af det velkendte Nvidia GeForce 8600M GT – kaldet 8700M GT – som godt kan levere en habil ydeevne i de spil, pcworld.dk afprøvede.

Især fordi kortet har den samme hurtige type ram, som grafikkort til den stationære – GDDR3. Tit bliver de bærbare versioner nemlig spist af med den sløve GDDR2-hukommelse. HDMI-tilslutningen fuldender billedet, så du nemt kan få både lyd og billede sendt til stuens fladskærms-tv.

En forbier

Skærmopløsningen er dog lidt af en forbier, for selvom 1.440x900 pixels er nyttigt til mange formål, havde vi altså håbet på en opløsning på mindst 1.680x1.050 eller ideelt set 1.920x1.200.

Derfor klinger det også en anelse hult, når vi kan læse på Asus' website, at G1Sg leverer en Full HD-oplevelse. Full HD er jo minimum 1.920x1.080 pixels.

Ifølge Asus fås G2Sg kedeligt nok ikke med opløsninger højere end 1.440x900 pixels på vores nordiske breddegrader, så hvis du er lun på Full HD, er du altså nødt til at få oplevelsen på en ekstern skærm tilkoblet HDMI-stikket.

Vista er en sulten fætter, når det gælder hukommelsen, og med hele fire gigabyte ram bliver styresystemet afviklet uden slinger i valsen. Asus har leveret denne konfiguration med 64-bit versionen af Vista Ultimate, så vi kan nyde godt af den samlede mængde hukommelse.

Der er imidlertid mere malurt i bægeret, for harddisken har en rotationshastighed på blot 4.200 omdrejninger per minut. Til sammenligning har de fleste harddiske til bærbare en hastighed på 5.400 omdrejninger, mens de hurtigste og dyreste klarer hele 7.200 omdrejninger.

Nær ved og næsten

Selvom lageret på 300 gigabyte er stort, kunne det altså godt have været lidt mere kvikt i optrækket. Den store mængde hukommelse og et Intel Turbo Memory-modul på én gigabyte kommer dog harddisken til undsætning og leverer alligevel en rimelig tjep oplevelse.

Med en skærm på 17 tommer er det også oplagt at få mediecenter-funktionalitet ind i billedet, og her skuffer Asus ikke.

Medleveret er både infrarød modtager, digital tv-modtager og mediecenter-fjernbetjening med den karakteristiske ”green button”, der aktiverer mediecentret i Vista. For de mest habile spillere er der altså mulighed for en smule adspredelse i ny og næ.

Ud fra pcworld.dk’s test er det tydeligt, at Penryn-processoren sammen med den store mængde hukommelse virkelig formår at trække fra.

Gå på kompromis

Selvom det benyttede grafikkort er blandt de bedre til bærbare pc’er, er det dog samtidig et faktum, at særdeles krævende spil såsom Crysis dårligt kan køres med høj detaljegrad.

Vi blev derfor nødt til at gå på kompromis med mængden af grafiske detaljer for at få en helt flydende spilleoplevelse.

Hvis grafikkortet i den bærbare spillemaskine skal være kraftigere end GeForce 8700M GT-modellen i Asus-pc’en, bliver du dog nødt til at lede i en væsentligt dyrere prisklasse, som er uopnåelig for de fleste.

Det gør G2Sg til et godt kompromis mellem pris og ydelse, og samtidig får du en vis adgang til de nyeste spil – dog med enkelte begrænsninger som beskrevet her.

Batterilevetiden er som ventet ikke et element, man skal tildele særlig stor vigtighed. Du kan dårligt se dvd-filmen færdig i toget, inden computerens 8-cellers batteri løber tør for strøm, og hvis du spiller, bliver det sandsynligvis ikke til mere end en halv times tid i den virtuelle verden.

Det er dog nærmest standarden for de kraftige bærbare og ikke et element, vi har ladet trække ned i den samlede bedømmelse.

Ingen perfekt spillebærbar

Modsat mange andre bærbare i mellemklassen er der overordnet set muskler til lidt af hvert, men nogen perfekt spillebærbar er der altså ikke tale om. Det virker som om, at maskinens potentiale ikke er blevet helt indfriet.

Vi savner flere indstillingsmuligheder – især på BIOS-niveau, hvor Asus kunne have givet os mulighed for at skrue lidt på frekvenserne og presse mere ydeevne ud af den flotte sag.

På den anden side har Asus G2Sg flere fortrin. Kølerens støjniveau er ret lavt, selv da maskinen måtte knokle for at køre det nye Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas 2 med særdeles høje kvalitetsindstillinger, og den bliver kun varm på undersiden.

Uheldigt drev

Har du den bærbare placeret på et bord, vil du altså ikke opleve følelsen af ubehag i hænderne. Dvd-brænderen larmede ikke desto mindre som et tamburkorps, og vi har en mistanke om, at vores testmodel har et uheldigt drev installeret.

Trods enkelte kritikpunkter er der tale om en ordentlig bærbar, som du godt kan være bekendt at slæbe rundt på, og med blinkende lysdioder kommer det sandsynligvis ikke til at gå ubemærket hen. Designet er veludført og gør, at G2Sg skiller sig tydeligt ud fra mængden af matsorte bærbare.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere