Tv fra fremtiden

Digitalt tv blev en realitet den 1. april, og der er nu kun tre år, til der bliver slukket for det analoge tv-signal. Interaktivt bredformat-tv med surround sound er ikke længere en fremtidsdrøm.

Tv fra fremtiden

Digitalt tv betyder skarpe billeder og klar lyd samt modtagelse af DR2 på almindelige tv-antenner over hele landet.

Til alle med et moderne udstyr betyder det tillige ægte widescreen-billeder og programmer med surround sound, hvis lydsiden altså er optaget sådan.

En elektronisk programoversigt og interaktivt tv bliver også en realitet, og inden for få år bliver det HD over hele linjen.

Digitalt tv kan ses på pc’en eller på fjernsynet i stuen. Det kan modtages via satellit, kabel, bredbånd eller som nævnt en antenne – for manges tilfælde blot en lille stueantenne.

Indledningsvis bliver det muligt at se DR1, DR2 og TV2 samt TV2's regionale tv-stationer, men man kan roligt forvente mere. DR vil eksempelvis gerne levere mere indhold til børn og unge, måske i form af en helt ny kanal.

Digitalt tv er ikke ren fremtidsmusik, selv om det kan lyde sådan. Den 1. april åbnede det danske digitale sendenet officielt, og produkterne til at modtage de nye signaler på selv gamle 4:3-tv er parate i butikkerne.

På sigt er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt man vil være med eller ej. Der vil blive lukket og slukket for det analoge sendenet, og så handler det om, hvordan man vil have tv-signalet ind i stuen.

Digitalt tv giver nye muligheder

Hold på hat og briller, for nu kommer alle forkortelserne. I Danmark har man valgt at implementere Digital Terrestrial Television (DTT) via Digital Video Broadcasting (DVB)-standarden, der findes i variationerne DVB-S og DVB-S2 til satellitmodtagelser, DVB-C til kabel-tv (Cable) og DVB-H til håndholdte modtagere samt DVB-T til terrestrisk modtagelse – altså via antenne. Indholdet transporteres i en variation af MPEG-2, kaldet DVB-MPEG, og DVB har også standarder for overførsel af billede og lyd via internettet, kaldet DVB-IPI, samt DVB-TXT for tekst-tv og DVB-SUB for undertekster og så videre.

DVB-standarderne er åbne for alle og kan hentes frit fra European Telecommunications Standards Institute (ETSI), hvis man ikke kan få teknik nok. Her drejer vi dog af og fortsætter ad en lidt lettere tangent.

Mange europæiske lande forventer at have fuld DVB-dækning i 2010, hvilket vil resultere i nedlukning af de traditionelle PAL og SECAM-systemer.

I Danmark modtages analogt tv via PAL indtil 2009, hvor regeringen i forlig med Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti har besluttet, at det gamle sendenet skal lukkes.

- Overgangen til digitalt tv åbner potentielt op for at se tv via mobiltelefoner, der allerede er forsøg med i Finland og Tyskland, udtalte videnskabsminister Helge Sander i en pressemeddelelse om forliget.

Men det vil potentielt også kunne give alle danskere, der ikke har Internet i dag, adgang til e-læring, e-handel, e-banking og adgang til udvalgte internetsider.

Interaktivt bredformat med surround sound

For at se DVB-tv, skal man have et moderne tv eller en dvd/harddisk-optager med DVB-tuner. Alternativt kan man nøjes med en settop-boks, der kan modtage DVB-signaler og oversætte dem til analogt tv.

Vælger man at investere i en DVB-løsning med Multimedia Home Platform (MHP), kan man også modtage DR extra. Det er interaktivt tv i form af blandt andet baggrundsinformation om programmerne på DR1 og DR2.

DR extra er en form for avanceret tekst-tv, der ikke kræver, at man zapper væk fra skærmen for at søge information. DR extra kan derfor i realiteten betegnes som en form for interaktiv tv-portal, hvor det døgnet rundt via fjernbetjeningen er muligt at få adgang til både programrelateret og selvstændig information uden at skulle forlade det program, man ser på det aktuelle tidspunkt. TV2 har en tilsvarende service.

Da DR flyttede ud til Ørestaden, var det både et farvel til Gyngemosen og det gamle 4:3-format. 2006 er året, hvor DR vil begynde at producere og sende sine programmer i 16:9 bredformatet med samtlige 576 billedlinjer synlige, men det er kun ved digital modtagelse på 16:9-tv, at man får den fulde billedkvalitet. Sidder man med et ordinært 4:3-tv, må man finde sig i konsekvente sorte bjælker for oven og for neden.

– Man kan ikke gøre alle parter tilfredse, og alle med de nye 16:9-apparater er glade for udviklingen, siger Jørn Tuxen fra Teknologisk Stab i DR. Han peger på, at populære programmer som “Hammerslag”, “Rejseholdet” og “Krøniken” allerede er produceret i 16:9, og at seerne godt kender formatet.

Men hvor de fleste nye fjernsyn er i 16:9-format, er det til gengæld ikke alle, der har surround sound. DVB vil i det danske sendenet inkludere Dolby Digital 5.1 Surround Sound, såfremt tv-programmerne er optaget med denne lyd. Så nu er der endnu en grund til at koble et lydanlæg på tv'et. Seere uden surround-anlæg kan dog beroliges med, at der simultant vil blive sendt et traditionel stereosignal.

Kan ikke høre, men læser gerne

Der er selvfølgelig dem, der ikke kan få glæde af surround sound. De døve kan være komplet ligeglade med Dolby og hvad-har-vi. Men netop til de døve er der også gode nyheder. DVB introducerer nemlig døvetolkning på et helt nyt niveau.

Simultan tegnsprogstolkning af eksempelvis tv-avisen 18.30 vil ske som en billed-i-billed-løsning, hvor nyhedernes programsignal formindskes så meget, at der også bliver plads til tegnsprogstolken i skærmens nederste højre hjørne.

Selv om det måske opleves som interaktivitet, er der i realiteten tale om en sammenkædning af to selvstændige programmer. Tegnsprogstolkningen sendes nemlig på en separat kanal, der kun er tilgængelig, når der tolkes, og efter udsendelsen vil brugere af denne service derfor automatisk komme tilbage til DR1-programmet.

Både hørende og døve vil imidlertid kunne få glæde af Guiden, som man har valgt at kalde den Elektroniske Program Guide (EPG). Igen kræves det, at DVB-modtageren har MHP, men så får man også en lækker programoversigt med informationer om programmet, man ser lige nu, om det efterfølgende program og generelt om tv-kanalens programmer.
Guiden kan bedst sammenlignes med en lækrere udgave af tekst-tv.

Fremtiden er High Definition

Det eneste, DVB-nettet ikke umiddelbart leverer, er High Definition tv (HDTV). Her er det vigtigt at være opmærksom på, at digitalt tv (DVB) ikke er det samme som HDTV. Har man købt en HD-Ready fladskærm til stuen i forventning om at se tv i HD-opløsning, må man tro om igen.

Selv om det teknologisk set ikke er noget problem at sende HDTV over DVB, kræver det mere båndbredde, end Danmark har fået stille til rådighed af International Telecommunication Union (ITU) i Geneve.

ITU er en international organisation under FN, hvor verdens regeringer og den private sektor koordinerer globale telenetværk og -tjenester.

Ved den kommende Regional Radiocommunication Conference (RRC-06) til sommer håber Danmark at få øget antallet af Multiplekser, også kaldet MUX’er, som er digitale datastrømme på 19,9 Mbit i sekundet.

I kombination med nedlukningen af det analoge sendenet i 2009 (som optager fire MUX'er), vil det samlet set åbne dørene for HDTV via DVB.

– Vi er utroligt fokuseret på HDTV, der bliver en konkurrenceparameter i fremtiden. Hvis økonomien, produktionen og distributionen vil det, forventer jeg, at vi begynder at sende HDTV sporadisk fra 2010, og på længere sigt er en egentlig HDTV-kanal et stort ønske, sagde underdirektør Torben Andersen fra DR under HDTV-konferencen i København.

Til den tid kan det dog vise sig at være lidt sent, for satellit og kabel-tv-operatørerne kunne allerede sidste år tilbyde de første HDTV-kanaler, og udbuddet vil blive øget i 2006.

Eftersom flere af disse leverandører med TDC i front er ved at skifte til bredbånds-tv, kan det om fire år vise sig at være uinteressant at modtage HDTV via DVB. Faktisk kan DVB blive fortidsteknologi lige så hurtigt som analogt tv, men i det mindste bliver det digital fortidsteknologi.

Overblik over forkortelserne

DTT

Digital Terrestrial Television. Digitalt tv modtaget via antenne.

DVB

Digital Video Broadcasting. Standard for digital overførsel af billede og lyd. Der findes flere variationer af standarden:

DVB-S og S2

Digital overførsel af billede og lyd via satellit

DVB-C

Digital overførsel af billede og lyd via kabel

DVB-H

Digital overførsel af billede og lyd til håndholdte
modtagere

DVB-T

Digital overførsel af billede og lyd via antenne

DVB-MPEG

Variant af MPEG-2, bruges til at transportere indholdet

DVB-IPI

Digital overførsel af billede og lyd via internettet

DVB-TXT

Digital overførsel af tekst-tv

DVB-SUB

Digital overførsel af undertekster

PAL

Phase-Alternating Line. Europæisk farve-tv-sendesignal, bruges i Danmark

SECAM

Séquentiel Couleur Avec Mémoire. Fransk sidestykke til PAL.

MHP

Multimedia Home Platform. Java-program til settopbokse, bruges eksempelvis til interaktivt tv.

EPG

Elektronisk Program Guide, på dansk kaldet Guiden. TV-oversigt i en lækrere udgave end tekst-tv

HDTV

High Definition TV. Tv i høj opløsning og i bredformat

ITU

International Telecommunication Union. Organisation under FN, som koordinerer globale telenetværk og -tjenester

MUX

Multipleks. Digital datastrøm på 19,9 Mbit/s.

IDTV

Integreret Digitalt TV. Tv med indbygget DVB-T.

Her kan du læse mere

DIGI-TV er den mest omfattende kilde vedrørende det danske DVB-T net. Her kan man også se, hvilke sendemaster man kan nå med sin antenne
www.digi-tv.dk

Danmarks Radio har sin egen side om digitalt tv og DVB-T
www.dr.dk/digitalttv/html/

Det gratis netleksikon Wikipedia er en omfattende
kilde til teknikken bag DVB-T
www.en.wikipedia.org/wiki/DVB




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere