Tiger løfter Mac til nye højder
Tiger eller Mac OS X 10.4 indeholder mange nyheder. I nærheden af 200, hævder Apple, men så antager vi, at de har regnet de mindste detaljer med. De største og mest iøjnefaldende nyheder hedder Dashboard og Spotlight.
Dashboard har ikke nogen funktion i sig selv, man skal fylde den med indhold. Her er der et bredt udvalg af små programmer at vælge mellem. Apple kalder dem widgets.
I grundudformingen indgår blandt andet ur, kalender, lommeregner, vejrudsigt, oversætter og et lille program, der søger efter flyruter. Der findes mange flere programmer, og de kan hentes fra nettet.
Søgefunktion altid ved hånden
Søgefunktionen Spotlight er altid til stede i øverste højre hjørne. Søgemotoren indekserer harddisken, og ved søgning kommer resultaterne umiddelbart efter, at der trykkes på knappen.
Spotlight finder ikke bare resultater i filnavne, men også tekst i dokumenter, e mail, kalender og adresseliste. Som hjælp understøtter funktionen udvidede metadata.
Indtil videre fungerer Spotlight bedst med Apples programmer, men Microsoft arbejder for eksempel på, at søgningerne også skal fungere med Apples modstykke til Outlook, Entourage.
Klar til dobbeltkerne
nder overfladen er der også sket en del. OS X er blevet bedre til at håndtere flere separate tråde, som vil have adgang til et netværk, samt læse og skrivefunktioner.
Et naturligt skridt, da også Power PC processoren forventes lanceret i en variant med dobbeltkerne inden længe.
Overgangen til et rent 64 bit styresystem har også givet fordele. Nu kan en hvilken som helst proces i OS X bruge 64 bit adresseområder.
Eventuelle anvendte systembiblioteker skal rekompileres til 64 bit. Nu kommer det bare an på, at programmørerne begynder at udnytte dette.
Lang vej til 64 bit
Men der er endnu lang vej, før Mac OS X kører helt i 64 bit kode. Indtil videre er det kun det grundlæggende BSD lager, rygraden i OS X, som kan det.
Tiger har også fået finpudset indstillingerne for filrettigheder. Udover at valgmulighederne er blevet flere, er Mac OS X bedre tilpasset til at køre både som server og klient i et Windows netværk.
Grafikprocessoren tager over
Quartz kaldes den grafiske grænseflade i Mac OS X, og da den første version kom frem, klarede processoren i princippet al grafisk håndtering.
Det var en tung opgave, først og fremmest fordi den – i hvert fald på det tidspunkt – begrænsede bushastighed hos Macintosh holdt opdateringsfrekvensen nede.
Mange syntes også, at Mac OS X 10.0 føltes langsom. Det har ændret sig trinvist, og med Tiger – og Quartz 2D Extreme – håndterer grafikprocessoren hele den grafiske grænseflade med vindueshåndtering, rullelister og så videre.
Forhåbentlig standard
Overraskende nok er Quartz 2D Extreme ikke aktiveret som standard, men funktionen kan aktiveres med forskellige kneb. Forhåbentlig bliver fuld hardwareacceleration standard i den næste mindre opdatering af Tiger.
Hvis man allerede har en tidligere version af OS X installeret, medsender Apple et migreringsværktøj, der kan hjælpe med at opdatere maskinen til det nye styresystem.
Desværre er værktøjet ikke helt i top, da man ikke selv kan bestemme, hvilke kataloger og indstillinger, der skal flyttes med over i Tiger.