Artikel top billede

Efter de første 100 dage på posten holdt Jim Hagemann Snabe sin første keynote som CEO.

SAP siger farvel til den traditionelle stack

Innovationsansvarlig fra Vestas IT ser store muligheder i at hente data direkte fra memory. Mens innovation er kommet under kærlig behandling på Sapphire.

Frankfurt Farvel og tak til den traditionelle teknologi-stack.

Sådan lød det i går fra den ene af softwarehuset SAP's to topchefer, Jim Hagemann Snabe. Efter de første 100 dage på posten holdt han sin første keynote på den årlige brugerkonference, Sapphire, sammen med kollegaen Bill McDermott.

Dermed kridtede han banen op til direkte konfrontation med de virksomheder i branchen, der leverer databaser, og som SAP traditionelt arbejder sammen med. Jim Hagemann Snabe, der i SAP's CEO-team har ansvaret for teknologi-udviklingen, mener nemlig, at databasen fremover bliver erstattet af databehandling direkte fra memory eller såkaldt in memory-teknologi.

Jim Hagemann Snabe mener også, at hardware som servere og storage vil rykke ud i store eksterne datacentre som en del af cloud computing og dermed efterlade et teknologimiljø, som består af cloud, memory, applikationer og mobile. Og selvom han understreger, at det ikke sker i dag eller i morgen, så er det den udvikling SAP satser på gennem en række nye partnerskaber og udbyning af eksisterende.

Partnerskaber

I sidste uge offentliggjorde SAP overraskende planerne om at overtage Sybase, der især med selskabets mobilteknologi skal være med til at realisere visionen om en et nyt teknologisk miljø til erstatning for den traditionelle stack. Det kontroversielle og dyre køb bringer det partnerskab på plads.

Ellers består listen af SAP's partnere i bestræbelserne af RIM, der står bag Blacberry, Intel, Cisco, VMware og EMC. Alliancen og udviklingen af in memory-teknologien er et afgørende element i den fokusering på produkter, som de to topchefer har sat turbo på i de første 100 dage.

Tanken om at at kunne arbejde direkte og meget hurtigere med data fra memory er stadig kontroversiel hos analytikere og konkurrenter. Men hos en stor dansk kunde lyder det som gode takter.

"Jeg må sige, at jeg jo altså først skal til at finde ud af, præcis hvad in memory kommer til at betyde." Sådan siger Peter Falden Jensen, som har ansvaret for innovation i Vestas IT.

Mølledata

"I stedet for at vore business intelligence skal stå og snurre om natten, så giver det god mening at kunne arbejde direkte med data. Ligesom vi jo har kæmpe store mængder af data fra vindmøller, som skal kunne analyseres og arbejdes med," siger han.

Vestas er en af de virksomheder, der falder ind i den del af SAP's produktstrategi, som hedder on premise, der aktuelt dækker over langt den største del af forreningen, som er store virksomheder med traditionelle SAP-løsnigner.

Vestas sluttede sidste år implementeringen af SAP's suite, og selskabet har ingen planer om at rykke ud i skyen og blive on demand.

"Vi gør det selv hos Vestas. Det er en vigtig del af virksomhedens filosofi, selvom det da ikke kan udelukkes, at enkelte services fra SAP's on demand-løsninger med tiden vil kunne supplere suiten - hvis det altså kan foregå så problemfrit, som Jim Hagemann Snabe beskriver det," siger Peter Falden Jensen.

Det tredje ben i SAP's produktstrategi er Peter Falden Jensen til gengæld meget interesseret i. On device dækker over at kunne gøre forretningsapplikationer tilgængelige på alle slags enheder, overalt og hele tiden.

"Vi har jo længe arbejdet med mobilitet som en del af Vestas serviceorganisation. Og det vil bare vokse i omfang."

Derfor er det også noget, som Peter Falden Jensen kigger nærmere på sammen med de 18 af hans medarbjedere, der er i Frankfurt.

Innovation på den fede måde

"Formålet for os er at søge inspiration og finde ud af, hvordan andre bruger SAP. På den måde kan vi få nye ideer til at løse opgaver i de mange konkrete projekter, som er i gang hos Vestas, men også tænke nyt, så vi kan inspirere forretningen."

Peter Falden Jensen forklarer, at hans ansvar for innovation i Vestas IT netop tager afsæt i, at it-afdelingen ikke blot skal løse opgaver, men også være med til at forme dem ved at inspirere resten af virksomheden til nye måder at bruge it. Innovation er efter hans mening den bedste etikette at sætte på det.

Begrebet innovation har da også været under kærlig behandling på SAP's årlige brugerkonference, der slutter i dag efter små tre dages konference i Frankfurt og Orlando. For Jim Hagemann Snabe og Bill McDermott har det været afgørende at fokusere på bæredygtig innovation.

"Bærdygtighed handler om øknomi, miljø og socialt ansvar," sagde Bill McDermott, da han holdt sin keynote i Orlando lige før Jim Hagemann Snabes keynote i Frankfurt. Bill McDermott pegede på, at alle tre elementer er lige afgørende, og bliver det 21. århundredes største ledelelsesudfordring.

Med den økonomiske bæredygtighed i vægtskålen er der langt fra lagt op til en vision om at poste store mængder penge i kretative processer med ny teknologier. Tværtimod gør Jim Hagemann Snabe det lige en tand kedeligere.

Forvekslinger

"Alt for mange forveksler kreativitet med innovation. Jeg mener, at innovation starter med kvalitet. Kvalitet er den første forudsætning for at komme ud ad en vej, hvor teknologien hjælper kunderne med at forkorte tiden fra idé, til det profitable produkt når markedet," siger Jim Hagemann Snabe.

Det mener Bettina von Stamm til gengæld ikke helt er nok. Hun driver Innovation Leadership Forum og har skrevet flere bøger om emnet.

"Når vi ser på innovation generelt og mulighederne med teknologi, så er jeg optimist. Men kun hvis vi bruger de erfaringer, som vi har fået gennem den seneste krise," siger hun og udfodrer SAP's visioner om bæredygtighed.

"Hvis vi misbruger teknologien til at udvikle flere produkter, som ingen har brug for, så nærmer vi os katastrofen," siger Bettina von Stamm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere