Artikel top billede

Nu starter den store netneutralitets-debat i EU

EU's nye it- og telekommissær, Neelie Kroes, vil ikke drage forhastede konklusioner, men nu skal der for alvor tages hul på debatten om netneutralitet i EU, siger hun.

I en tale tidligere på ugen til en telekonference i Frankrig ytrede EU-kommissær Neelie Kroes sig for første gang om netneutralitets-problematikken. Hun sagde, at der er tale om en følelsesladet og vigtig debat.

"Mit første generelle princip er ikke at antage noget. Jeg antager ikke, at den ene side skal have forrang i denne debat, eller at det er nødvendigt med indgriben fra kommissionens side," sagde Neelie Kroes blandt andet.

Mange regler ikke vejen frem

Helt grundlæggende er netneutralitets-udfordringen, at man på den ene side har nogle netværk, der er under et stigende pres på grund af de mange nye web-tjenester, og derfor vil internetoperatørerne gerne have mulighed for at prioritere trafikken, så dem, der bruger mest trafik, også betaler mest.

På den anden side har der været tradition for, at internettet var åbent, så bestemte slags data ikke blev prioriteret højere eller lavere end andre.

"Men at skabe nye regler og plastre "gaden" til med skilte hjælper ikke automatisk trafikken til at flyde. Faktisk kan placeringen af en betjent på et travlt gadehjørne ofte skabe den langsomste trafik overhovedet," lød det fra Neelie Kroes.

"Alle parter er passionerede i deres holdninger. Det betyder ikke, at der er klare svar, men det betyder, at begge parter ved, at internettet ikke nødvendigvis er en neutral platform; at der skal foretages valg," sagde Neelie Kroes i talen, der kan læses her.

Neelie Kroes' fem principper

Neelie Kroes overtog posten som it- og telekommisær for få måneder siden, da Viviane Reding forlod posten og i stedet blev sat ind som kommissær for "justits, grundlæggende rettigheder og borgerskab".

Neelie Kroes afslørede i dennes uges tale, at der inden sommer vil blive arrangeret en offentlig høring, så de forskellige parter i netneutralitets-debatten kan komme med deres synspunkter.

Hun kom dog samtidig med fem overordnede principper, som hun vil holde fast i i den fremadrettede debat.

1: Friheden til at udtrykke sig er fundamental.

2: Gennemsigtighed er ikke til forhandling.

3: Vi har brug for investeringer i effektive og åbne
netværk.

4: Vi skal have en fair konkurrence.

5: Innovation skal understøttes.

"Først og fremmest skal brugere være i stand til at få adgang til og mulighed for at distribuere det indhold, de services og applikationer, de ønsker. Samtidig skal indholdsudbydere og netværksoperatører have de rette incitamenter til og muligheder for at fortsætte investeringer, konkurrence og innovation," udtalte Neelie Kroes i talen i Frankrig.

Hed debat om netværk i USA

Det er indtil videre primært i USA, at problemerne med overbelastede netværk har fået internetudbyderne til at pille ved nettrafikken.

Den andenstørste internetudbyder, Comcast, har flere gange været i myndighedernes søgelys på grund af sin netværkspraksis, hvor bestemte typer data nedprioriteres.

Også den tredjestørste internetudbyder, Cox, har meddelt, at selskabet vil prioritere trafikken på nettet, og selveste AT&T mener også, at en styring af trafikken kan være nødvendig, fordi de tunge video-applikationer og lignende tynger netværket.

Det siger EU's nye telepakke

Her i Europa er presset på netværkene endnu ikke helt så stort, men debatten er godt på vej.

Tidligere telekommissær Viviane Reding markerede sig flere gange i debatten om netneutralitet.

"EU-Kommissionen lægger stor vægt på at bevare det åbne og neutrale net i Europa - til fordel for den fair konkurrence og de konkrete fordele for forbrugerne," sagde hun i oktober sidste år.

Samtidig udviste hun dog en vis forståelse for, at internetudbyderne er under pres, fordi trafikken i netværkene er steget så voldsomt i de senere år.

Telepakke med overordnede retningslinjer

I denne uges tale pegede Neelie Kroes på, at de amerikanske telemyndigheder har nogle meget fornuftige principper, der både skal sikre nye investeringer i netværksinfrastruktur og et fortsat åbent internet.

Det drejer sig blandt om, at man som borger skal kunne få adgang til det lovlige indhold, som man måtte ønske. At man skal kunne anvende de applikationer og tjenester, man måtte ønske. Og at man skal kunne tilslutte de enheder, man måtte ønske, og at der skal være konkurrence.

"Jeg kan fuldt ud tilslutte mig disse principper," sagde Neelie Kroes i forlængelse heraf.

Da den store reform af EU's telelovgivning blev vedtaget i november sidste år, var der også flere dele af telepakken, der havde netneutraliteten som udgangspunkt.

"Fri adgang til internet-tjenester. En beskyttelse af forbrugernes ret til at kunne få adgang til applikationer og tjenester på nettet med udgangspunkt i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention," hedder punkt tre blandt andet.

"En garanti for et mere åbent og "netneutralt" internet," lyder punkt fire.




IT-JOB

Netcompany A/S

Network Engineer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere