En ny rapport fra det britiske Overhus sætter store spørgsmålstegn ved it-sikkerhedsniveauet i EU.
I rapporten (PDF), der bærer titlen "Protecting Europe against large-scale cyber-attacks", kan man blandt andet læse, at den globale afhængighed af internettet betyder, at individuelle lande og grupper af lande kan blive hårdt ramt af eventuelle angreb.
"EU-medlemslandenes infrastrukturer er meget afhængige af hinanden, men der er stor forskel på sikkerhedsniveauerne i de forskellige medlemslande og endnu mere i forhold til deres forsvarsniveau. Udviklingen af forsvar mod cyber-angreb bør prioriteres alle medlems-lande," hedder det blandt andet i rapporten.
Med udgangspunkt i de angreb, som tidligere har været rettet mod Estland, undersøger den nedsatte komité i den 166 sider lange rapport det aktuelle trusselbillede - og forsvaret imod eventuelle angreb.
EU og NATO samarbejder ikke
Netop Estlands hovedstad, Talinn, bliver hjemsted for et nyt NATO-center, hvor forsvars-alliancen skal studere og udvikle forsvarsmekanismer til brug i cyber-krige.
Men selvom NATO-centeret altså er placeret inden for EU, er der ifølge rapporten stort set intet sikkerhedssamarbejde mellem de to organisationer.
"Komiteen var chokeret over det manglende samarbejde mellem EU og NATO og anbefaler, at de med det samme udvikler deres holdning til samarbejde. Præcis som med andre aspekter af civil beskyttelse, er der afgørende overlap mellem EU's og NATO's rolle i forhold til cyber-angreb, og samarbejde mellem dem bør i højere grad formaliseres," lyder en konklusion.
"EU og NATO har ens interesser i forsvaret mod cyber-angreb og arbejder på samme made, men alligevel er der stort set ingen kommunikation mellem dem. Der bør være samarbejde frem for dobbeltarbejde," udtaler formanden for den nedsatte komite i Overhuset, Lord Jopling.
Stadig for mange huller i forsvaret
Det fremhæves samtidig, at der også er brug for et tættere samarbejde med andre store, internationale spillere - eksempelvis USA, Rusland og Kina - hvis man skal kunne skabe et mere robust forsvar imod cyber-angreb.
Computerworld har tidligere talt med daværende forsvarsminister Søren Gade om cyberkrig-truslen her i Danmark.
Dengang ]udtalte han, at det blandt andet er NATO's, PET's og politiets opgave at sikre Danmark mod eventuelle angreb.
Sidste sommer var USA og Sydkorea under massive DDoS-angreb (distributed denial of service), hvilket i USA blandt andet resulterede i nedbrud hos det amerikanske finansministerium, Secret Service, Det Hvide Hus, forsvarsministeriet, New York Stock Exchange og Nasdaq.
I kølvandet på disse angreb konkluderede en amerikansk rapport, at selvom skaderne var begrænsede, så er det vigtigt, at blandt andre USA hurtigt får styrket sit it-sikkerheds-forsvar.