I Japan bruger landmændene et GPS-baseret system til at overvåge rismarkerne. Systemet holder styr på modningsprocessen af risplanterne, der i bestemte faser af væksten har forskelligt indhold af protein.
At kende mængden af proteinholdet i ris, har stor betydning for kvaliteten af japanernes yndlingsrisbrændevin, sake.
Højt proteinindhold giver sød sake, lavt indhold giver en mere tør variation, forklarer Atsuhisa Takahashi, som er præsident for Fujitsus globale miljøaktiviteter.
Fujitsu-topchefen i København
Det er ingen overdrivelse, at hele verden er samlet i København i disse dage, og således har også en af it-verdenens topchefer for den japanske it-gigant fundet vej til dronningens København.
Han skal blandt andet tale om Fujitsus indsats på miljøområdet ved en IDC-konference, men tager sig også tid til en lille snak med Computerworld.
Det var egentlig slet ikke sake eller sushi, han ville fortælle om.
Men de japanske fiskere får altså tilfældigvis hjælp af Fujitsu-teknologi i form af et system, der overvåger og måler plankton-indholdet i havet omkring Japan, og leder fiskerne til de mest gunstige fangststeder.
Dermed spares der brændstof og CO2, både når der dyrkes ris og fanges fisk til ørigets nationalretter.
Tilbage til 1990
"Fujitsu har taget miljøet alvorligt, lige siden vi blev grundlagti 1935," siger Atsuhisa Takahashi.
I dag er et af målene formuleret i virksomhedens Green Policy Innovation, hvor Fujitsu vil hjælpe sine kunder og det omgivende samfund med at nedbringe det globale CO2-udslip med 11.000 tons frem til 2021, hvilket angiveligt skulle svare til den samlede CO2-udledning fra et land som Luxemburg.
Et andet indsatsområde er forskning på Fujitsus laboratorier, der har udviklet en ny generation af transistorer, der minimerer strømtab og energiforbrug på servere. Fujitsu Laboratories er budgetmæssigt verdens tredjestørste it-forskningscenter.
Internt i den japanske it-kæmpe, der alene i Japan beskæftiger 100.000 mennesker, er klimamålet at bringe CO2-udledingen ned på det, den var i 1990 inden udgangen af 2012, forklarer Atsuhisa Takahashi.
"Men vores væsentligste bidrag i kampen mod klimaforandringer og CO2 er alt det, vi kan hjælpe vores kunder med i form af intelligente informations- og kommunikationsløsninger," siger han.
Klimakamp gavner alle
Klimatopmødet i København er et tilløbsstykke for verdens politikere. De beslutninger, der forventes at blive truffet ved COP15 får betydning for alle mennesker på hele kloden.
Beslutningerne får i høj grad også betydning for verdens virksomheder, uanset hvilken industri, de opererer indenfor.
"Alle industrier har fordel af en orkestreret klima- og miljøindsats," mener Atsuhisa Takahashi, måske lige bortset fra olieindustrien.
Om beslutningerne fra den store forsamling af statsledere og embedsfolk fra hele verden også vil resultere i en konkret positiv hensyntagen til mulighederne for at løse klimaproblemer med it-løsninger, er han mere usikker på.
"Jeg er ikke politiker, men jeg tror ikke, at alle de forsamlede har forstået, hvor vigtig it er for at løse disse problemer. Men desultatet af COP15 vil nok blive et rammeværk, som verdens lande kan arbejde ud fra," siger Atsuhisa Takahashi.