Tod Arbogast er Dell's globale, grønne mand, og han bruger det meste af sin tid på at eksekvere sin arbejdsgivers ambition om, at Dell skal være den allergrønneste it-virsomhed i verden.
En undersøgelse viste for nylig, at de mennesker, der bekymrer sig mest om miljøet og klimaproblemerne, er dem mellem 18 og 28 år.
"De unge er helt klart de mest hensynsfulde overfor miljø og klima, langt mere end de øvrige aldersgrupper. De er også fremtidens ledere i verdens virksomheder og regeringer, og selvfølgelig forbrugere af it-udstyr. I det lys er der ikke andre muligheder for os som virksomhed end at satse 100 procent på bæredygtighed gennem hele livscyklussen," siger Tod Arbogast.
Han kalder miljø- og klimahensyn for en global bevægelse, og er meget tilfreds med at have Michael Dell som miljø-evangelist.
"Selvom Michael Dell jo ikke tilhører den helt unge gruppe længere, opfører han sig som en teenager på dette område."
Vækst og miljøhensyn
Som direktør for Dell's såkaldte Sustainable Business, skal Tod Arbogast forsøge at balancere virksomhedens vækststrategi med det mål, der hedder, at virksomhedens indvirkning på både natur og mennesker skal minimeres.
Tod Arbogast og hans team på kun fire medlemmer udvikler partneraftaler med Dells mange leverandører af energi, software og hardware, genanvendelse og ikke mindst emballering af Dell-produkterne.
På den måde er han for eksempel blevet meget interesseret i skovbrug, som er grundlæggende for Dells mulighed for at pakke sine produkter ind, sælge og sende dem og lave kataloger over dem.
"Skovbrug er en vigtig miljøpåvirkning, som vi tager meget alvorligt. Jeg tror, vi er de eneste i it-branchen, der har en formuleret politik om skovbrug. Det er også god forretning at bruge mindre papirmasse," siger Tod Arbogast.
I dag er halvdelen af alt katalogmateriale og 30 procent af papemballagen genbrug, hvilket sidste år gav Dell en direkte besparelse på otte millioner dollars (cirka 44 mio. kr.).
Kommer og henter den gamle
Dell kører desuden en genbrugsforretning for brugte Dell-pc'er, der betyder, at det er gratis for alle at få afhentet sin gamle Dell-pc, hvis man vil være sikker på, at den bliver skrottet miljømæssigt forsvarligt.
Brugere, der vil af med en udtjent Dell-pc, kan logge på en hjemmeside, registrere sig og printe en fragtseddel ud til at sætte på en papkasse med den gamle pc. Så triller Dell forbi og henter den.
"Alle husholdninger i USA er et opsamlingssted for Dell. Jeg håber, at alle de andre producenter melder sig til den ordning. Det vil gøre det mere effektivt, og reducere omkostninger og CO2-udslip," siger Arbogast.
Roser til Danmark
Tod Arbogast roser Danmark for at være et land, man i udlandet ser op til, når det gælder miljø og klima. Især er vores anvendelse af vedvarende energi et eksempel til efterfølgelse.
"Vores mål er, at Dell udelukkende skal bruge vedvarende energi, i alle faser af produktion, salg og service. Det er ambitiøst, og der er langt igen, men allerede i dag har vi ni afdelinger i verden, der udelukkende drives af vedvarende energi," siger han.
Samlet set er 26 procent af virksomhedens energiforbrug dækket af vedvarende energi. Den nærmeste konkurrent ligger på cirka fire procent, og i hele USA er kun tre procent af energiforbruget fra vedvarende kilder som vind og sol, forklarer Arbogast.
Handler ikke om konkurrence
"Det her er ikke af konkurrencemæssige årsager. Vi vil gerne have alle de andre med også. Vi opfatter det ikke som en konkurrencefordel, men som noget, vi alle skal gøre." Siger Tod Arbogast.
I en undersøgelse foretaget af amerikanske Technology Business Research (TBR) blandt 40 it- og televirksomheder, er der målt på 100 parametre. Her kommer Dell ud som nummer et, som den mest miljøvenlige - især på grund af brugen af vedvarende energi. British Telecom er nummer to efterfulgt af IBM og HP.
"Vi vil samarbejde med alle om det her, ellers bliver det ikke en succes. Og det skal det blive, for det er kritisk. Men vi skal ikke ind i forsyningsindustrien, og bygge vindmøller eller solcelleanlæg selv. Vi skal samarbejde med de lokale forsyningsleverandører om at købe deres grønne energi. Det signal skal markedet have fra os. Og når vi bliver flere, vil det booste vedvarende energi," mener Tod Arbogast.
Løsningen hedder it
Bæredygtighed er kodeordet, strategien er fokus på produkternes livscyklus. Og løsningen er it.
"Naturressourcer er udtømmelige, og klodens befolkning øges i antal. I 50'erne var fire milliarder mennesker, i dag cirka syv milliarder, og i 2050 vil vi være måske 10 milliarder mennesker. De lande, der udvikler sig nu, vil ønske at forbruge ligeså meget, som vi gør," fortæller Tod Arbogast.
Heldigvis har vi it-løsninger, der kan sørge for at begrænse forbruget af ressourcer ved at udnytte dem bedre, og udnytte dem mere intelligent, mener han.
"For hver kilowatt, der anvendes i it-branchen, bliver ti ikke brugt, fordi it gør andre teknologier smartere. Et eksempel er dematerialiseringen af sundhedsvæsnet. Inden længe går man ikke til læge mere. Det bliver baseret på it, og dermed reduceres energiforbruget voldsomt. Også verdens energinet gøres mere effektive. It spiller den helt afgørende rolle i at løse de udfordringer, vi har, med vigende ressourcer, miljøbelastning og klimaforandringer."