Artikel top billede

Vil kunderne lytte til de nye toner? Det kunne passende være spørgsmålet, efter at amerikanske Best Buy i dag opkøbte Napster i et forsøg på at opnå vækst i kædens onlinesalg.

Napster solgt efter kikset forsøg på at tjene penge

Den amerikanske elektronikkæde Best Buy køber online musikbutikken Napster i et forsøg på at redde et faldende cd-salg. Hermed er endnu et kapitel føjet til i Napsters omtumlede tilværelse.

I dag kunne Napsters jagt på en køber endelig slutte, da det blev meddelt, at den store amerikanske elektronikforhandler Best Buy overtager firmaet for 121 millioner dollar, hvilket svarer til lidt over 600 millioner danske kroner. Det skriver Los Angeles Times.

For de penge får Best Buy udover Napsters teknologi også adgang til de over 700.000 abonnenter, som tjenesten i øjeblikket har.

Napster selv har længe uden held forsøgt at finde en rentabel forretningsmodel for salg af musik online, men Best Buy ser store muligheder i at få fingrene Napsters teknologi.

Den skal hjælpe elektronikforhandleren til ikke blot at sælge mere musik online, men også film og spil, vurderer en analytiker fra Piper Jaffray.

"Med købet af Napster forsøger Best Buy at dække sig ind på markedet for digital distribution, fordi det fysiske salg falder," siger Michael Olson fra Piper Jaffray.

Napsters omskiftelige tilværelse

Siden Napster oprindeligt blev lanceret i 1999 af den dengang blot 19-årige universitetsstuderende Shawn Fanning, har firmaet haft en omtumlet tilværelse.

Napster begyndte ellers lovende, da selskabet i 1999 gjorde stifter Fanning til en af nettets første superstjerner med berømmelse og forsider i Time Magazine til følge.

Napster blev nemlig verdens første musikdelingstjeneste, der for alvor brød igennem lydmuren.

Den havde på sit højeste i årene fra 1999-2001 mange millioner brugere verden over, der benyttede sig af det dengang nye fænomen at dele mp3-musik med hinanden.

Siden gik det ned ad bakke for selskabet, da den amerikanske pladeindustri begyndte at forlange kompensation for de mange ulovlige musiknumre, som de mente Napster distribuerede. En byge af søgsmål tvang selskabet i sin oprindelige form i knæ i 2001.

Efter at en amerikansk domstol blokerede for et salg til den tyske musikkæmpe Bertelsmann nærmede Napster sig derfor i september 2002 en konkurs.

Senere på året blev Napster opkøbt af firmaet Roxio, der genåbnede tjenesten og igen tilbød download af musik. Denne gang dog mod betaling.

Med dagens opkøb har Napster endnu engang skiftet ejermænd.

Spørgsmålet er så, om Best Buy endelig lykkes med at gøre Napster til en tjeneste, som kunderne vil benytte sig af.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere