It-selskaber af alle størrelser taler i disse måneder om grøn it som en del af en teknologi-udvikling, der kan redde kloden fra de værste dommedags-profetier.
Men måske er det bare et smart salgsargument, der skal få kunderne til at købe hardware og software med god samvittighed.
"Grøn it er populært lige nu, men det er ikke mere end en fancy trend. Snakken om grøn it handler i højere grad om at tjene grønne dollarsedler," fortæller administrerende direktør Mark B. Templeton fra Citrix Systems.
Han er i Danmark i disse dage for at mødes med selskabets skandinaviske storkunder og partnere.
Ikke hyklerisk
Mark B. Templeton ser dog ikke noget galt eller hyklerisk i at benytte grøn it som et salgsargument i it-branchen.
"Cheferne for it-selskaberne bruger bare et af de varmeste samtaleemner i verden til at få sat gang i salget. At folk diskuterer miljøet og samtidigt har miljø-venlige løsninger er jo fint nok. Men grøn it er bare en sideeffekt af smarte teknologiske løsninger," siger han til Computerworld.
Samtidigt understreger Mark B. Templeton, at teknologier som virtualisering, som Citrix selv leverer, rent faktisk er energibesparende.
Det sker eksempelvis helt naturligt, når flere virtuelle servere kan køre på én fysisk server, så virksomhedernes datacentre bruger mindre strøm.
Virtualisering taler vi ikke om i fremtiden
Mark B Templeton hævder, at virtualisering på grund af energibesparelser og ikke mindst de økonomiske besparelser vil være så mainstream i fremtiden, at man ikke vil tale om teknologien som en trend.
Følger i Gandhis fodspor
"Om ti år vil diskussionen gå på Cloud-computing, og hvordan de store selskaber kan tilbyde software og services til kunder i alle størrelser via netværk," lyder det fra Citrix-direktøren.
Han peger derfor på, at mange selskaber ikke vil have store server-skrumler i datacentrene, fordi de outsourcer mange af de nuværende services.
"It-selskaberne vil om 10 år i langt højere grad stå for services, i stil med den udvikling som vi kender det fra dagens mobil-branche, simpelthen fordi det bedre kan betale sig for kunderne," siger han.
Følg Gandhis eksempel
"Folk bliver mere mobile og ældre i fremtiden, hvilket formentlig betyder flere deltidsstillinger i erhvervslivet. Folk vil i stigende grad arbejde hjemme, og firmaerne vil derfor ikke have så meget brug for hardware. Konsekvensen er, at medarbejderne i stedet vil arbejde på deres eget udstyr," spår Mark B. Templeton.
Allerede på nuværende tidspunkt sysler Citrix derfor med spareplaner om at tage selskabs-computerne ud af hænderne på omkring 20 procent af selskabets arbejdsstyrke, hvilket vil sige omtrent 1.000 personer.
Meningen er så, at disse personer i stedet får en årlig sum til at købe personligt hardware for, mens Citrix leverer alle de applikationer, som medarbejderne skal bruge.
"Vi følger Gandhis eksempel med at være den forandring, som vi selv søger," lyder det fra en smilende Mark B. Templeton.