Artikel top billede

De fællesstatslige indkøbsaftaler betyder, at den store offentlige it-masse hurtigt kan flytte over på grøn it, lyder vurderingen fra Center for Digital Forvaltning.

Grønne tiltag rager offentlige it-chefer en høstblomst

Klima-it: De offentlige it-chefer tænker ikke grønt endnu. En politisk ordre vil hurtigt kunne ændre det billede, lyder vurderingen fra Center for Digital Forvaltning.


Den grønne dagsorden vil ramme de offentlige it-chefer med fuld styrke inden for de kommende 12 måneder.

Det vil ske, fordi der kommer flere og flere business cases, der viser de store besparelser, der kan opnås, når det offentlige begynder at spare på strømmen til eksempelvis serverrummene.

Det er hovedkonklusionen i en kvalitativ analyse af grøn it i den offentlige sektors, som Center for Digital Forvaltning, CEDI, har udarbejdet.

CEDI har talt med centrale beslutningstagere i blandt andet Kommunernes Landsforening og Finansministeriet, og med offentlige indkøbere.

Undersøgelsen viser, at det typiske offentlige serverrum er overdimensioneret på næsten alle parametre: processorkraft, køling og redundant strømforsyning.

Det koster dyrt i elektricitet.

Hidtil har it-cheferne vejet strømforbruget op mod forsynings- driftsikkerhed, men efterhånden som prisen på el stiger, bliver energiomkostningen mere synlig og sværere at se bort fra.

Systematisk overdimensionering

Den systematiske overdimensionering af de offentlige serverinstallationer skal være indsatsområdet, der baner vejen til massive besparelser, konkluderer CEDI-undersøgelsen.

En besparelsesmodel med en energioptimeret installation med 100 servere, viser en besparelse på en kvart million kroner om året.

”Det er klart, at alle ikke vil kunne spare lige meget. Men der er så tydeligt mange penge at spare, at det vil komme højt op på dagsordnen for de offentlige it-chefer,” siger hovedmanden bag undersøgelsen, direktør i CEDI, Troels Andersen.

Han er ikke overrasket over, at grønne it-løsninger hidtil har spillet en så begrænset rolle i de offentlige it-chefers bevidsthed.

”De er nødt til at prioritere, for de har mange opgaver. Efter strukturreformen kom der lige en kvalitetsreform. Staten kræver indkøb via bindende indkøbsaftaler, og der kommer hele tiden nye ting. Så længe, at grøn it ikke er et decideret krav, så taber det kampen om opmærksomheden,” mener Troels Andersen.

Det kræver en politisk ordre

Han mener, at prioriteringen af grøn it kræver en politisk ordre.

”Så bliver det gjort,” siger han.

De offentlige it-indkøb skal ifølge EU-regler som minimum leve op til Energy Star-programmet, der er EU og USA’s fælles mærkningsordning for energibesparende it-udstyr.

Men det er først og fremmest udsigten til økonomiske gevinster, der skal trække læsset.

”Grøn it er god økonomi. Det er det vigtigste argument for at det flytter op på dagsordnen. Det er lavthængende frugter, som it-chefen kan plukke straks, uden de store initialomkostninger,” siger Troels Andersen.

Og der skal være en synlig kobling mellem den spareindsats, der ydes i it-afdelingen, og den besparelse, der tikker ind hos økonomichefen.

Det vil styrke incitamentet, mener CEDI-direktøren.

Indsats ligger ude i fremtiden

På lidt længere sigt, inden for de næste to til tre år, har grønne it-løsninger potentialet til at skabe en mere gennemgribende omlægning af det offentliges arbejdsgange og organisering, viser analysen.

Her er intelligent styring af skolebygningers, daginstitutioners og hospitalers varmeforbrug og indeklima, den mest oplagte udvikling.

Men også en konsekvent brug af videokonferencer, der kan afløse rejser og fysiske møder, bliver en del af den offentlig ansattes hverdag.

Det kræver imidlertid omfattende investeringer, og CEDI vurderer, at en konsekvent indsats af den art, stadig ligger et stykke ude i fremtiden.




IT-JOB

Nitor Energy A/S

IT Infrastructure Specialist

Gehl Architects ApS

IT Supporter

Politiets Efterretningstjeneste

Udviklingsorienteret Service Level Manager til PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Backend-udvikler til ny platform i Azure
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere