Artikel top billede

"Der er jo store risici forbundet med projekter - det kan gå galt. Derfor er der mange topledere, som ikke tør sætte sig i spidsen for projekterne," siger Martin Toft Hansen, områdedirektør hos IPTeams og tidligere administrerende direktør i CSC Scandihealth.

Gør projektledere til direktører og undgå it-skandaler

Ny master på Syddansk Universitet skal give projektledere pondus nok i drøftelser med direktionen. Mangel på forståelse resulterer i it-skandaler, mener Martin Toft Hansen fra IPTeams.

Topcheferne i private og offentlige virksomheder bliver nødt til at forstå projektledelse ligeså godt, som de forstår driften af en virksomhed, hvis de fremover vil undgå at stå med it-skandaler.

Alt for mange store it-projekter ender nemlig som it-skandaler, ene og alene fordi direktionerne i virksomhederne ikke forstår, at store projektledelse er en helt anden størrelse en at styre, overvåge og trimme driften af en virksomheden.

Projektlederne skal hamle op med direktionen

Sådan lyder budskabet fra områdedirektør hos IPTeams, Martin Toft Hansen, der derfor hilser en ny masteruddannelse inden for projektledelse på Syddansk Universitet velkommen:

"Det er nødvendigt, at projektlederne bliver i stand til at hamle op med direktionerne," siger han.

Den nye uddannelse har stor opbakning fra erhvervslivet. Uddannelsens referencegruppebestår af ledere og konsulenter fra blandt andet Danfoss, KMD, Lego, Nordea og Skat.

Uddannelse i høj kaliber

Uddannelsen er ifølge en pressemeddelelse den første i Danmark, der fokuserer på projektledelse i den kaliber.

Ifølge Martin Toft Hansen, der er tidligere direktør i CSC Scandihealth, er uddannelsen nødvendig. Alt for mange direktioner forstår nemlig slet ikke de særlige udfordringer, der er forbundet med projektledelse, typisk fordi medlemmerne er skolet ud fra et fokus på salg og den daglige drift.

Driften af en virksomhed er typisk kendetegnet ved, at den er meget velbeskrevet. For eksempel er der meget klare retningslinjer for, hvordan man fabrikerer produkter, ligesom der ofte også velbeskrevne retningslinjer for, hvordan man håndterer afvigelser i produktionen.

Derfor opstår konflikterne

"Toplederne kommer typisk fra den skole, fordi det er den, der har været respekteret," siger Martin Toft Hansen.

Da projektledelse imidlertid er en nyere metier, og endnu ikke har vundet den store respekt, er der fortsat ganske få personer med erfaringen inden for projektledelse i topledelserne. Og når de eksisterende topledere i mangel på forståelse forsøger at trække 'drift-værktøjerne' ned over de store og ofte uforudsigelige projekter, så opstår problemerne, mener Martin Toft Hansen.

"Projektlederne får at vide, at det ikke må koste ekstra, og at det skal afleveres til tiden, men det er ikke altid, at det lader sig gøre," siger han.

Projekter er i sagens natur uforudsigelige, fortæller Martin Toft Hansen. Eksempelvis kom det som en overraskelse ved byggeriet af Storebæltsbroen, at der pludselig var mudder i undergrunden.

Umuligt at forudse problemer

"Ingen kan forudse, hvad der opstår, og derfor kræver det helt andre kompetencer," siger Martin Toft Hansen.

Han mener også, at det er forklaringen på, hvorfor direktionerne trods gentagne opfordringer fra ekspert-grupper, blandt andet Bonnerup-udvalget, holder projektledelse ud i en strakt arm:

"Der er jo store risici forbundet med projekter - det kan gå galt. Derfor er der mange topledere, som ikke tør sætte sig i spidsen for projekterne," siger Martin Toft Hansen.

Projektledere skal tale direktions-sprog

Hans forhåbning er, at den nye uddannelse gør projektlederne i stand til at tale direktionens-sprog, så de nemmere kan forklare, hvor udfordringerne i de store projekter ligger, og hvordan de i givet fald skal løses i tide.

"Ofte er det først når røgen rammer den administrerende direktør, at man får flere ressourcer," siger Martin Toft Hansen.

Der er plads til 40 studerende på den nye master-uddannelse, og det første hold begynder til september.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere