Artikel top billede

Send programmerne til afvikling på den til enhver tid bedst egnede server og spar strøm.

Flyt applikationer rundt på serverne og spar strøm

Klima-it: Tunge, strømforbrugende programmer skal køre de steder i datacentret, hvor strøm- og køleforhold er optimale. HP automatiserer flytningen af applikationer.


Datacentre er storforbrugere af elektricitet, så der er økonomiske besparelser at hente, hvis man indretter dem hensigtsmæssigt.

”Det er ikke kun køling og strømforbruget i CPU’erne, man kan spare strøm på. Man kan også spare strøm ved at flytte de applikationer, der kører på serverne,” siger Karl Hansen, produktchef hos HP i Allerød, med ansvar for servere.

Han beretter, at HP har udviklet et værktøj til applikationsstyring, som introduceres i denne måned.

”Har vi en applikation, som belaster serveren, så den er specielt strømhungrende og afgiver meget varme, og det dermed er problematisk at køle den, så kan vi flytte workloadet over til en position i datacentret, hvor der er optimale køle- og strømforhold,” fortæller Karl Hansen.

Testmålinger med forskellige applikationer kørende på den samme server med 100 procent load, foretaget i et bladeservermiljø, viser op til 70 procents forskel på den applikation, der bruger mest og den der brugte mindst.

Derfor er det hensigtsmæssigt at kunne flytte tunge programafviklinger over på de servere, der har de bedste forhold.

”Vi vil desuden fremover se en udvikling af serverapplikationer, som er inspireret af mobiltelefonindustrien, hvor man længe har haft fokus på at udvikle compilere, der bruger så lidt strøm som muligt,” siger Karl Hansen.

Bladeservere i første række

HP arbejder på, at automatisere flytningen af workloads, så brugerne ikke skal foretage sig noget.

Bladeservermiljøerne får først glæde af løsningen, der introduceres i maj. I første omgang kræver det manuel indgriben at begynde flytningen af workloads, mens selve flytningen foregår automatisk.

I løbet af 2009 kommer løsninger, der automatiserer flytningen, der sker afhængig af strømforbrug, køling eller applikationsydelse, forklarer Karl Hansen.

Han peger på, at det handler om at udnytte serverrummene bedre, i stedet for hele tiden at installere flere servere, når kapacitetsbehovet opstår.

”Andre gange oplever vi, at der simpelthen ikke er strøm nok. Derfor bør man satse på komponenter og løsninger, der bruger mindre energi og udnytter energien bedre.”

Små diske sparer energi

Strømforbrug, der relaterer sig direkte til serveren, er kun 30 procent. Resten bruges til at selve leveringen af strømmen til datacentret og til køling.

”En tommelfingerregel siger, at bruger man én kilowatt på en server, bruger man halvanden kilowatt til at køle den. CPU’en bruger mest strøm. Den tager cirka 60 procent af strømforbruget i en server. Resten er fordelt for memory og diske,” forklarer HP-produktchefen.

Endelig kan man vælge at køre med 2,5” diske, der bruger cirka halv så meget strøm som en 3,5” disk. Her er størrelsen er hele forskellen.

”De plader, der roterer i en lille disk, vejer mindre og bruger dermed mindre energi end de større,” siger Karl Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere