It er en del af klimaudfordringen, blandt andet fordi man i USA bruger ligeså meget strøm i datacentrene, som man bruger til at holde landets farvefjernsyn tændt.
Samtidig er it helt centralt, når vi skal udnytte energien mere effektivt for at kunne reducere det globale CO2-udslip.
Fra intelligent supply chain til intelligent energi er det it, der gør os i stand til at få mere ‘power’ ud af den samme tønde olie eller det samme ton kul.
Nu er der kun 22 måneder til, at lande fra hele verden kommer til FN’s klimatopmøde i København for at prøve at løse klimaudfordringen. it-branchen kan spille en afgørende rolle på dette område.
Men først må it-branchen gøre noget ved det faktum, at en stadigt større del af energiforbruget kommer fra it. Nogle taler endda om ‘den store datacenterenergikrise’.
Man kan komme langt
Hvis vi skal lægge låg på det samlede strømforbrug, så er der behov for et strategisk skift både hos kunder og leverandører – med endnu større fokus på virtualisering, ny køleteknologi og datacenterdesign. Men så kan man også komme langt.
IBM har sat to ambitiøse mål:
For det første skal det gennemsnitlige strømforbrug i datacentret reduceres med 40 procent.
Og for det andet skal transaktionskapaciteten i datacentret fordobles over de følgende tre år, uden at strømforbruget ændres.
Vi er nemlig nødt til fra starten at tænke væksten ind i vores målsætninger for strømreduktion.
Vi skal vise, hvordan vi vil bruge innovation til at skabe miljømæssige gevinster i takt med, at vi hele tiden får mere teknologi både i hjemmet og på arbejdspladsen – for den udvikling vil og skal nok fortsætte.
Hos IBM i Danmark er vi igang med at...fortsættes
... rulle strategien ud i vores datacentre, og vi har på en række referenceinstallationer sparet op til 80 procent strøm per enhed.
Vi oplever også, at kunderne oftere spørger til, hvad miljøkonsekvensen af en given it-løsning er, og hvordan it-leverandøren kan blive en aktiv sparringspartner i virksomhedens samlede miljøpolitik.
Jeg tror ikke længere, man kan tale om, at vi har de forretningsmæssige hensyn på den ene side, og at ‘så skal vi på den anden side heller ikke glemme miljøet’.
Del af samlet proces
Klimaudfordringen er så gennemgribende, at den bliver en del af den samlede forretningsmæssige omstillingsproces, som virksomheder i dag skal gennemgå.
Miljøtiltag har desuden størst effekt, når de understøtter kundens samlede strategi og ikke bare er et isoleret ‘grønt indslag’.
Således kan intelligente supply chain-løsninger, hvor de enkelte containere eller lastbilers position overvåges i realtid, nedbringe energiforbruget i transportsektoren samtidig med, at der spares tid og penge, og reaktionstiden i forhold til markedet forbedres.
Energiselskaberne er et helt særligt fokusområde – når politikerne for eksempel vil forøge andelen af vedvarende energi til 30 procent, så lader det sig ikke gøre uden at bruge it til intelligente energiløsninger, der styrer produktion og forbrug.
Vi skal i it-branchen gøre meget for at tilpasse os, men vi har også rigtigt meget at bidrage med på klimaområdet – faktisk ligeså meget som vores kolleger inden for vindmøller, biobrændsel eller byggemateriale, der traditionelt har stået for klimateknologien herhjemme.
Tim Mondorf er IBM’s nordiske ansvarlige for energi og miljø. Tim Mondorf vil i denne klumme løbende kommentere, hvad it betyder på energi- og miljøområdet.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.