Fladskærm på farten

Hvis man bliver træt af at sidde ved computeren og arbejde, er det en fordel, hvis man bare kan tage fladskærmen under armen og bevæge sig ind i sofaen eller måske ud i haven og surfe videre, som om man stadig sad ved pc'en. Det kan lade sig gøre med et Smart Display, der har en trådløs forbindelse til pc'en, som kan fjernstyres med en pen på den trykfølsomme skærm. Vi tester ViewSonic Airpanel V150.

Trådløs tynd klient

Et Smart Display er mere end bare en trådløs fladskærm. Det er en tynd klient, der benytter en pc med Windows XP som server, og som styres med en pen på den trykfølsomme skærm. Man har adgang til alle de programmer og dokumenter, der ligger på pc'en, selv om man sidder langt væk fra den.

Airpanel V150 fra ViewSonic.
Vi har beskrevet teknologien bag Smart Displays i en tidligere artikel, og nu har vi så fået fingrene i et eksemplar, så vi kan fortælle mere om, hvordan teknologien virker i praksis.

ViewSonic har to Smart Displays i sortimentet, nemlig Airpanel V110 og V150 med TFT-paneler på henholdsvis 10 og 15 tommer. Vi har testet Airpanel V150.

Et Smart Display skal kobles trådløst sammen med en pc med Windows XP Professional med Service Pack 1. Hvis man ikke har styresystemet i forvejen, skal man ikke fortvivle, for det følger med Airpanel V150. Der er dog kun tale om en version, der kan bruges til at opgradere Windows-versionerne Windows 98, ME, NT4, 2000 og XP Home til Windows XP Professional.

Der følger også en trådløs netværksenhed på størrelse med et spil kort med i pakken. Den skal sættes i pc'ens USB-port. Det er trådløst netværk efter 802.11b-standarden, der anvendes, så hvis man i forvejen har udstyret hjemmet med sådan et netværk, behøver man egentlig ikke USB-enheden.

Rækkevidden af det trådløse netværk er tilstrækkelig til langt de fleste danske hjem. Hvis man er rigtig heldig, kan man komme op på 100 meter, men radiobølgerne har det ikke helt godt med beton, og det er frustrerende, når forbindelsen ryger.

Hurtigt i gang

Installationen forløber nogenlunde smertefrit, om end der godt kan være lidt besvær med at angive WEP-nøgler, der giver kryptering og dermed forbedret sikkerhed. Når først pc'en og klienter er konfigureret rigtigt, går det som en leg at benytte sit Smart Display.

Der går ganske få sekunder, fra man tænder V150, til man kan begynde at arbejde på maskinen, og den hurtige opstartstid er et klart plus. Windows-pc'en, der virker som server, skal selvfølgelig være tændt hele tiden.

Når man logger sig ind på sit Smart Display, låser Windows XP på pc'en. Man kan altså ikke benytte et Smart Display til at surfe på internettet, samtidig med at en anden person arbejder på pc'en, og det er ret upraktisk. Man skal logge på, hver gang man skifter mellem den stationære skærm og Smart Display.

Microsoft arbejder på at løse problemet, så i løbet af nogle måneder skulle der komme en opdatering, som gør det muligt at benytte sit Smart Display og pc'en samtidig. Det vil gøre teknologien noget mere værdifuld.

Et Smart Display har en særlig version af Windows CE som styresystem, og pc'en og klienten kommunikerer via Microsofts Remote Desktop Protocol (RDP). Denne protokol sørger for at sende brugerens input i form af markørbevægelser og museklik til pc'en og pc'ens output i form af billede og eventuelt også lyd tilbage til klienten.

Trykfølsom skærm

Airpanel V150 rummer en 400 MHz Intel Xscale processor, 32 megabyte ROM og 64 megabyte RAM. Klienten har en glimrende TFT-skærm med en opløsning på 1024x768.

V150 måler 39 x 30 x 5 centimeter og vejer 2,7 kilo. Man kan godt sidde behageligt med den i sofaen, men den er lidt for stor og tung til at slæbe med i sengen. Det er netop derfor, ViewSonic også kan tilbyde V110, der vejer det halve og måler 29 x 21 x 3 centimeter.

Skærmen er trykfølsom, og markøren styres med den medfølgende pen eller en anden genstand. Markøren kan også kontrolleres med nogle knapper, der er placeret på hver sin side af skærmen.

Tekst-input sker enten via et keyboard, der bringes op på skærmen, eller ved genkendelse af håndskrift. Sidstnævnte virker dog ikke tilfredsstillende, og systemet er optimeret til det engelske sprog.

Man bestemmer selv størrelsen på software-tastaturet, og hvis man lader det fylde hele skærmens bredde, kan man faktisk opnå en rimelig skrivehastighed ved at klapre løs på skærmen med fingrene.

Airpanel V150 har dog også to USB-porte, som kan bruges til at tilslutte et tastatur og en mus, men så er enheden jo knap så trådløs. USB-portene kan ikke bruges til andet end tastatur og mus.

Vi nåede at bruge V150 flittigt i tre timer, før batteriet gav op. Vi havde faktisk forventet en længere batterilevetid, men LCD-panelet og det trådløse netværk trækker åbenbart ret meget strøm.

Ikke til spil og video

Processoren i V150 har integreret LCD-controller til fladskærmen, men der er ikke nogen egentlig grafikchip i V150. Derfor er grafikydelsen også meget begrænset. Der er kun 16 bit farver, og der er et splitsekund ventetid, når der kommer ny grafik på skærmen.

Den lave grafikydelse kombineret med de begrænsninger, som brugen af Remote Desktop Protocol over den trådløse forbindelse sætter, betyder, at et Smart Display ikke kan benyttes til hurtige spil, og at det er håbløst at se videoklip på enheden.

Til gengæld går det fint med lyd. Musikfiler fra pc'ens harddisk eller fra en musik-cd i computerens cd-drev kan afspilles i acceptabelt kvalitet i stereo. Her er det bedst at benytte hovedtelefoner, for den lille højttaler på V150 giver ikke just den bedste lydkvalitet.

Ind imellem kommer der dog små hakker i lyden, hvis man også benytter klienten til andre opgaver end musik, og af uransagelige grunde kan man ikke afspille MIDI-filer. De understøttes simpelthen ikke af RDP-protokollen.

ViewSonic Airpanel V150 koster 12.475 kroner med moms, og det er en høj pris. Man får dog også en del for pengene. Udover en opgradering til Windows XP Professional får man en trådløs netværksenhed til USB-porten, og den kan man også bruge til at forbinde andre pc'er med trådløst netværk til den stationære pc, og eventuelt komme på nettet via denne.

ViewSonic planlægger at sælge Airpanel uden Windows XP Professional Upgrade og den trådløse USB-enhed, og så kommer prisen noget længere ned.

Hvis man i forvejen er ude efter en 15 tommer fladskærm, kan man overveje Airpanel V150 og en dock til 1.695 kroner. Når V150 er placeret i docken, virker den nøjagtigt som en almindelig fladskærm, og batteriet bliver ladet op. Lillebror V110 koster i øvrigt 9.595 kroner.

ViewSonics Smart Display virker såmænd godt nok, men spørgsmålet er, om man ikke får mere ud af at købe en bærbar pc. Den har større funktionalitet og er ikke meget dyrere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere