Director MX til kiosk og cd-rom

Macromedia har opgivet at sælge multimedie-programmet Director til webfolket, og satser nu igen på programmets oprindelige målgruppe af cd-rom- og kiosk-udviklere. Forrige overhaling af programmet bød på en lang række nyskabelser, men den helt nye MX-version har ikke mange nyheder ud over integration med Macromedias MX-produkter.

Flash i Director

Mens den forrige version 8.5 af Macromedias gamle flagskib Director bød på væsentlige nyheder som 3D, streaming media og forbedret XML-understøttelse, så ser det ganske anderledes ud med den nyeste version.

Den nye udgave, som i stedet for versionsnummer ni har fået MX-betegnelsen lige som en række af firmaets øvrige produkter, byder på skuffende få nyheder.

De består hovedsageligt i bedre integration med Flash-verdenen på både klient- og server-side, samt nye muligheder for at skabe forbedret tilgængelighed, for eksempel ved understøttelse af tekst-til-tale.

Derudover bydes der på spredte produktivitetsforbedringer, og langt de fleste af dem, som allerede benytter version 8.5, kan sagtens klare sig uden den nye opdatering.

Flash sælger Director
Blandt nyhederne er først og fremmest integrationen med Flash, som er forbedret på en række områder. Macromedia har givetvis erkendt, at Flash er det foretrukne værktøj til udvikling af simpel multimedie, og formatets vektor-baserede grafik er også væsentligt mere fleksibel i arbejdsprocessen end Directors traditionelt set pixelbaserede indfaldsvinkel til grafik.

På sigt er de forbedrede muligheder for at skabe tilgængelige multimedie-applikationer en stor forbedring.

Som det naturligvis kunne forventes, kan Director MX importere filer skabt i Flash MX, og Macromedia slår på dette som den primære grund til at opgradere fra version 8.5, hvilket også siger en del om nyhedernes styrke.

Flash-filerne er bedre integreret i Director, således at Flash-animationernes kildefiler kan åbnes for redigering fra Director. Der er nu flere muligheder for at kontrollere Flash-objekterne med Lingo, Directors scripting-sprog, og nye instanser af Flash-objekter kan ligefrem oprettes fra Director MX.

Shockwave-filer, som er Director-filer til webbrug, kan integreres med Macromedias Flash Communication Server MX, som blev udsendt i sommer. Denne server kan håndtere forskellige funktioner så som chat, samarbejdsfunktioner, flervejs-lyd og video fra klient til klient.

Tilgængelighed

Tillige kan shockwave-klienten skabe en sikker HTTP-forbindelse til applikationsservere ved hjælp af Macromedias proprietære Flash Remoting Service, hvilket naturligvis følger med i Macromedias egen ColdFusion MX-applikationsserver. Andre må betale knap 1.000 dollar for en Java-implementering af teknologien. Med de kritiske briller på kunne man indvende, at åbne teknologier som Java RMI, XML-RPC og SOAP måske havde været bedre og billigere alternativer for udviklerne.

Tilgængelighed
En mere spændende nyhed er muligheden for at skabe tilgængelige multimedie-applikationer (accessibility). Multimedie har været udsat for en del kritik fra usability-miljøet, da mediet traditionelt set har bygget ensidigt på visuel kommunikation og interaktion baseret på pegeredskaber som mus.

Selvom det ikke betyder noget for flertallet af brugere, så afskærer det alligevel 20 procent af brugerne, siger undersøgelser fra offentlige institutioner i USA. Der kan også være mange anvendelser, hvor tilgængelighed er en del af krav-specifikationen. Det kan for eksempel gælde kiosk-applikationer, der anvendes i det offentlige rum. I USA er der således krav til, hvad sådanne applikationer skal opfylde med hensyn til tilgængelighed, og det har ganske naturligt tvunget producenterne til at adressere de problemer, som tilgængelig multimedie stiller.

Ved hjælp af en plug-in, eller Xtra, som det hedder i Directors verden, kan udvikleren på simpel vis få styresystemets indbyggede tale-system til at oplæse tekstsprites. Navigation med tastatur i stedet for mus eller andet pegeredskab muliggøres ved hjælp af behaviors, som er Directors færdiglavede scripts.

Opdatere eller ej

Derudover byder Director MX på en række produktivitetsforbedringer, så som forbedret debugging samt mulighed for at dele en tilpasning af programmets brugerflade med Flash MX og Fireworks MX. QuickTime 6 understøttes nu, inklusive muligheden for at streame MPEG4-video.

Intet pres for at opdatere
I forhold til Director 8.5, der på trods af det halve versionsnummer var en særdeles stærk opdatering, så er Director MX på de fleste punkter blot en ordinær vedligeholdelsesopdatering. På længere sigt er de forbedrede muligheder for at skabe tilgængelige multimedie-applikationer en stor gevinst, men det tager nok et stykke tid, før denne erkendelse trænger igennem i udviklermiljøet.

Med mindre man har behov for at importere Flash MX-filer, benytte muligheden for integration med backend-servere eller skabe tilgængelig multimedie, så er der ingen grund til at opdatere til den nye version.

Director MX er netop kommet i handlen og er set til 12.907,- kroner for Windows-versionen og 12.101 kroner for Macintosh-versionen, eksklusive moms. Opgraderinger til begge platforme er set til kr. 4.026 kroner. Windows-versionen kræver 98 SE eller senere, mens Macintosh-versionen kræver OS 10.1.2 eller senere.

Programmet er venligst udlånt af Supply Services A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere