Skærm under dynen
I den kolde vintertid virker det mere tiltrækkende at blive liggende under dynen, men så går man glip af af tjekke sin mail, se nyheder på nettet og lytte til MP3-musikken, der er gemt på pc'en.
Eller hvad, hvis man står i køkkenet og mangler en opskrift på forloren skildpadde, fordi den ligger på pc'en eller på internet? Eller vennerne er inviteret til en sommeraften på altanen for at se de digitale feriebilleder, og de helst skal være fri for at blive slæbt ind foran pc'en?
Løsningen kan være et Smart Display, der er en ny idé fra Microsoft. Et Smart Display kan betegnes som en trådløs, trykfølsom skærm, men mere præcist er der tale om en bærbar, penbaseret tynd klient, forbundet til serveren ved hjælp af trådløst netværk. I dette tilfælde er serveren hjemmets almindelige, stationære pc.
Med et Smart Display udføres al arbejdet på pc'en, men resultatet af pc'ens anstrengelser ses på displayet eller høres i dets højttalere.
Man sender informationer i form af museklik til pc'en og får skærmbilleder og eventuelt også lyd retur.
Teknologien har længe gået under kodenavnet Mira, og Smart Displays lanceres officielt onsdag den 8. januar. Til at starte med får kun amerikanerne glæde af teknologien, mens vi danskere må vente nogle måneder endnu.
Specifikationer
Et Smart Display kræver, at man har en pc med Windows XP Professional. Den fungerer som server. Klienten benytter en version af Windows CE som styresystem til at forbinde sig til serveren, og den trådløse forbindelse klares med netværk efter 802.11-standarden.
Sådan kan et Smart Display se ud. Her er det ViewSonic Airpanel V150. |
ViewSonic er den første producent, der kan levere Smart Displays, men NEC, Fujitsu, Philips og Trigem følger snart efter. En hel del af den nødvendige hardware leveres af Intel eller National Semiconductor, der også kan fremvise referencedesigns til inspiration for producenterne.
Det er ikke underligt, hvis man bliver forvirret af de forskellige slags bærbare og trådløst enheder, som er blevet lanceret.
Et eksempel er tablet pc'er, der er komplette, bærbare pc'er, som styres med en pen eller med talegenkendelse, og som er kraftige nok til at afvikle de fleste Windows-programmer.
Der findes også såkaldte webpads, der er mindre penbaserede computere, som blot skal anvendes til websurfing og e-mail, og hardware-specifikationerne er derefter. Endelig er der de små lommecomputere eller PDA'er, hvoraf de fleste også er penbaserede. De beregnet til at ligge i lommen.
Høj pris
Spørgsmålet er nu, hvorfor man ikke skulle investere i en bærbar pc, eventuelt af tablet-typen, i stedet for et Smart Display. Svaret er, at Smart Displays er lettere at slæbe rundt på, de starter langt hurtigere, og at et Smart Display gerne skulle være en hel del billigere end en komplet bærbar pc.
De første Smart Displays på markedet er dog meget dyre. Prisen på Viewsonics 15 tommer Airpanel V150 er 1.299 dollar, svarende til næsten 10.000 kroner. Kan man nøjes med en skærm på 10 tommer, er prisen er par tusinde kroner lavere.
Man kan heldigvis være ret sikker på, at prisen falder, når konkurrencen bliver større.
Når man kigger på den hardware, der er nødvendig for at forvandle en fladskærm til et Smart Display, bør sidstnævnte kun være et par tusinde kroner dyrere end en fladskærm i samme størrelse, og så kan man jo overveje et Smart Display, hvis man alligevel har tænkt sig at investere i en fladskærm.
Et Smart Display kan nemlig sættes i en docking station, og så fungerer displayet som en almindelig fladskærm til den stationære pc, samtidig med at batteriet oplades.
Afprøvning
Vi har haft lejlighed til at afprøve Viewsonics Smart Display, og teknologien virkede, som den skulle. På grund af den begrænsede båndbredde, som trådløst netværk kan byde på, kan man ikke benytte et Smart Display til at se dvd-film eller hygge sig med spil, der kører med fuld skrue, men til mere stilfærdige sysler som at surfe på nettet, høre musik eller læse dokumenter er teknologien god nok.
Selv om trådløse netværk efter 801.11b-standarden lover rækkevidder på op til 100 meter og en overførselshastighed på 11 megabit i sekundet, må man for det meste nøjes med noget mindre - typisk det halve, både når det gælder rækkevidde og hastighed.
Man kan godt mærke, at man sidder med en tynd klient frem for en selvstændig pc. Et Smart Display reagerer lidt langsommere, end man er vant til fra pc'en, men det oplevede vi ikke som noget problem, så længe vi ikke forsøgte os med hurtig grafik.
Et Smart Display har samme svaghed som andre penbaserede enheder: Når man skal skrive længere tekster, savner man et tastatur.
Håndskriftgenkendelsen fungerer ikke optimalt, og alternativet er skrivning med begravelsestempo på et tastatur, der dukker op på skærmen. Et Smart Display har dog USB-porte, hvortil kan sluttes mus og tastatur, men så bliver det mindre mobilt.
Selvfølgelig kræver et Smart Display, at man har sin pc stående tændt hele tiden, og på grund af Microsofts licenspolitik kan der ikke være to logget på samme pc samtidig. Når det smarte display kobles på, kan man udelukkende få adgang til pc'en herigennem. Man kan altså ikke bruge et Smart Display til at dele en internetforbindelse eller lignende.
Smart Displays er såmænd smarte nok. Man slipper for at være klistret til pc'en, men kan nyde friheden ved at være trådløs. En bærbar pc er dog endnu smartere, for den kan man tage med sig rundt i verden, og hvis Smart Displays skal have en fremtid, skal prisen ned på et anstændigt niveau.