XMLSpy 5: Masser af dyr funktionalitet

En ny version af den førende XML-editor har set dagens lys. XMLSpy 5 er en editor til at redigere og manipulere XML-dokumenter med. Programmet kommer rundt i alle XML-universets kroge, og det betyder, at programmet ikke er så ligetil at finde rundt i. Tillige synes programmet at være en tand for dyrt.

Kan det hele

Markedet for redigeringsværktøjer til XML har ikke ligefrem været overrendt, men det er tilsyneladende ved af ændre sig. På det seneste har Microsoft fået opmærksomhed ved meddelelsen om, at den kommende Office 11 indeholder en XML-editor.

At Microsoft blander sig i dansen kan tages som en god indikation af, at markedet er modent til disse produkter. XML er ikke længere teknologi fra frontlinien, men dukker op i alle mulige sammenhænge. XMLSpy fra den østrigske producent Altova har været på banen i lang tid og er ubestridt den førende editor på markedet.

XMLSpys anvendelse kan deles op i flere områder. Det ene er at forfatte XML-dokumenter, som er bygget op efter eksisterende dokumenttype-specifikationer, DTD'er eller Schemas.

Med XMLSpy følger en stak DTD'er og Schemas til en række velkendte XML-sprog. Her er det hele, fra de applikationsnære sprog som SVG og SMIL på den ene side, til mere tunge og komplicerede emner som WSDL, SOAP og J2EE-konfigurationsfiler.

Et andet anvendelsesområde for XMLSpy er selvfølgelig at assistere dem, som ønsker at udvikle deres egne dokumentspecifikationer. Og her er det godt at alliere sig med en hjælper. DTD-definitioner er slet ikke så nemme at have med at gøre, og Schemas, den moderne måde at definere XML-sprogene på, er væsentlig mere komplicerede end DTD'er.

Som med alle andre typer af definitioner kan Schemas nemt komme til at inkludere anvendelser som ikke var tiltænkt, og utilsigtet udelukke dokumenter. Her kan et værktøj benyttes til trinvist at udvikle og forfine definitionen, så resultatet bliver det, man forventer.

Med XMLSpy kan man forfatte sine helt egne W3C-standarder. Dokumenterne ligner ihvertfald den rigtige vare, for de bygger på den XML-skabelon, som W3C anvender til den slags. I XMLSpy kan data indtastes direkte i WYSIWYG-visning.

Dyrt og knap så intuitivt

Et tredje område, hvor XMLSpy kan lette arbejdet, er til udvikling af XSLT-ark, som transformerer XML-datasæt til nye datasæt. XSLT benyttes inden for mange områder, og en kerneanvendelse er i forbindelse med publiceringssystemer. XSLT er i virkeligheden et slags programmeringssprog til skabeloner, et såkaldt deklarativt sprog, i lighed med SQL og logik-programmeringssprog.

Programmeringssprog kræver jo udviklingsmiljøer, hvor man kan teste og debugge XSLT-skabelonerne, og denne funktion kan XMLSpy også tilbyde.

En sidste smart ting, som XMLSpy også kan bruges til, er simpel indtastning af data i et XML-dokumenter. Det kan gøres i en layoutet version, som kan minde om den måde, man benytter skabeloner på i et tekstbehandlingsprogram.

Men forskellen her er, at de indtastede data ender som XML-dokumenter uden den formatering, som brugeren præsenteres for i programmet. På den måde kan XMLSpy altså benyttes som ren tastemaskine for brugere, som ikke behøver at have forudsætninger ud i XML.

På minussiden tæller programmets pris, som synes at ligge en anelse for højt. Vi har set programmet til 9.333,- kr. uden moms, hvilket afskærer det fra andre brugere end hi-end udviklere.

En anden ulempe er programmets kompleksitet. XMLSpys brugerflade minder om den, man finder i andre kodeværktøjer og IDE'er, og det er der jo ikke noget at sige til, men programmet er langt fra intuitivt. Det stiller mulighederne til rådighed, men man må selv stryge hjørnerne.

Men på funktionssiden mangler programmet altså ikke noget, og hvis man er parat til at punge ud, så får man også et fremragende XML-udviklingsværktøj.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere