Xandros: Mere brugervenlig Linux

I den evige jagt på den brugervenlige Linux kigger vi på Xandros, den tidligere Corel Linux-distribution. Den lover en masse, og installationen er da også den nemmeste, vi endnu har set. Man får endda programmet CrossOver Office med i købet, så man kan afvikle visse Windows-applikationer. Men Xandros skuffer på en lang række punkter, og kommer ikke op i feltet i denne omgang.

Debian, Corel og Xandros

Interessen for brugervenlige Linux-distributioner er tilsyneladende konstant, og en række nye firmaer lover guld og grønne skove med deres skrivebordsversioner af open source-styresystemet, som lover at være mindst lige så nemme at anvende som Windows, der åbenbart altid anvendes som sammenligning.

Men de store producenter i den brugervenlige ende - Red Hat, SuSE og Mandrake - har heller ikke ligget på den lade side.

Mange af de nye privatbruger-Linux'er som Xandros, Lindows og Lycoris kan ikke distribueres frit, som det er tilfældet med for eksempel Red Hat. De nye distributioner blander nemlig open source-programmerne med deres egne udvidelser og programmer, og det skal man være opmærksom på. Disse udvidelser er ikke omfattet af open source-licenser, så hele den samlede distribution kan dermed ikke kopieres i flæng.

Spørgsmålet er, hvad man får for sine penge, som de øvrige distributioner ikke kan byde på. Lad os ikke lægge skjul på, at efter vores mening er det slet ikke nok, og Red Hat 8 er stadig vores bedste bud på en nem, brugervenlig og køn Linux.

Xandros med CrossOver Office, som lover at kunne afvikle visse Windows-programmer.

Debian, Corel og Xandros
Det canadiske grafik-softwarefirma Corel var en pioner inden for kategorien af ukomplicerede Linuxer. På et tidspunkt, hvor installation og brug af Linux stadig var for viderekomne, konstruerede Corel et Linux-system som overfladisk lignede den grænseflade, man finder i Windows. Corels distribution byggede på Debian, en distribution som almindeligvis regnes for at rette sig imod de professionelle brugere.

Firmaets Xandros købte Corel Linux, og har netop udsendt første version af deres bud på den nemme Linux. Men der er løbet en del vand i åen siden Corel skabte sit pioner-produkt, og konceptet er langt mere tvivlsomt i dag.

Inden i Xandros

Installation
Installationen er helt klart Xandros styrke. Det kan nok ikke gøres nemmere: Installations-cd'en - og der er kun én - puttes i cd-drevet, og maskinen genstartes. Hardware detekteres automatisk, og installationen består simpelt hen i at acceptere en licens-aftale og vælge mellem installationstyperne Express eller Custom.

Dernæst opsættes administrator-password og brugerkonti, og så er der ikke mere at gøre end at vente de cirka 20 minutter, som det tager at installere systemet.

Denne installationsprocedure er helt klart den nemmeste, vi har set endnu. Men spørgsmålet er, om ikke tiden har løbet fra nemme installationsrutiner som omdrejningspunkt. Der var en gang, for ikke så mange år siden, hvor installation af et Red Hat-system godt kunne tage en hel weekend, men de fleste Linux-distributioner som henvender sig til det brede publikum, er ikke længere så svære at installere, og det er ikke noget, man foretager sig så tit.

Inden i Xandros
Det ser flot ud, når systemet bootes for første gang. Den splash-skærm, hvorfra man også kan starte Windows i tilfælde af en dual-boot installation, er vældig pæn at se på.

Men herfra går det desværre hurtigt ned ad bakke. Efter log-in præsenteres brugerne for et helt almindeligt KDE 2.2 skrivebord - for skuffende nok understøtter Xandros nemlig ikke KDE 3 endnu. Gnome, det andet populære skrivebord i Linux-verdenen, er ikke med.

Vi forsøgte at vælge dansk som sprog, men det endte med en vilkårlig blanding af engelsk og dansk.

Skuffende indmad

Skuffende indmad
Xandros' topchef har i et interview til websitet OS News fortalt, at firmaet har tilrettet koden i alle de ellers så velkendte applikationer, som udgør Xandros. Det er meget muligt, at det er tilfældet, men man kan altså bare ikke se det.

Filhåndteringen ligner lidt Windows Explorer, men den udgave af Nautilus-filhåndteringen, som følger med Red Hat 8, er væsentlig bedre, end hvad man bliver præsenteret for i Xandros.

Program-udvalget er der heller ikke nogle overraskelser i. De forskellige producenter af Linux-distributioner virker efterhånden helt enige om, hvad der skal puttes i papkassen. Selv om den ældre version af KDE-skrivebordet skuffer, så har Xandros nået at få OpenOffice 1.0 med i distributionen.

Derudover får man det kommercielle program CrossOver Office med i købet. CrossOver Office, som vi tidligere har testet på PC World Online, er en videreudvikling af WINE-projektet. Målet er at gøre det muligt at afvikle Windows-programmer under Linux.

CrossOver Office
Vores tidligere erfaringer med CrossOver Office var dog blandede. Vi kunne installere Microsoft Office, men ikke med alle komponenter, og vi havde ikke rigtigt succes med andre programmer. Man skal altså ikke regne med at kunne afvikle sine yndlings-Windows-programmer under Xandros.

Xandros har lige som mange andre distributioner et nemt web-baseret værktøj til at opdatere programmer og installere nye, vel og mærke uden at skulle benytte bøvlede eller svært forståelige pakke-installationsprogrammer. Det fungerer rigtigt godt, og er klart et af produktets positive punkter.

Xandros er alt i alt lidt af en skuffelse. Det ligner stort set andre gængse distributioner med KDE 2.2-skrivebordet. PC World Online må endnu en gang pege på Red Hat 8.0 Personal som den bedste og kønneste skrivebords-distribution, både for nybegynderne og de lidt mere garvede.

Xandros OS koster knap 100 dollar og kan købes fra firmaets website.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere