Europa går i sort

Europæerne skal til at tage teknologiens energiforbrug alvorligt. EU-Kommissionen har en plan, der kan effektivisere energianvendelsen med 20 procent inden 2020. Men planen skal snart virke, for Europa er alvorligt truet af systematiske strømafbrydelser.

ComputerViews: I starten af 2007 vil et af verdens fem største solcelle-anlæg være klar til brug ved Googles hovedkvarter Googleplex i Mountain View syd for San Francisco.

Med en kapacitet på 1,6 megawatt, der er nok til at forsyne 1.000 californiske parcelhuse med strøm, vil Google sikre sig at kunne arbejde uforstyrret på trods af de strømafbrydelser, der med mellerum optræder i området.

Stadig mere udbredt og avanceret teknologianvendelse har år for år øget strømforbruget til både processorer og køling – fra pc-en på skrivebordet til datacentrene, der leverer stadig mere databehandling.

Problemet vokser

Levering af mere strøm bliver i stigende grad en udfordring, fordi den nødvendige energiproduktion er præget af både politisk og kommerciel inerti, der starter med de storpolitiske diskussioner om miljøpåvirkning og forsyningssikkerhed for at sprede sig til de energivirksomheder, der skal have en forretning ud af at levere strøm.

En ny rapport fra Capgemini slår fast, at Europa nu er truet af systematiske strømafbrydelser. Sidste vinter producerede el-selskaberne kun 4,8 procent mere strøm, end der var brug for i spidsbelastning og selskabernes generelle investeringsniveau er faldet fra 18 procent af omsætningen i 2000 til 10 procent i 2004.

EU diskuterer indsats

EUs regeringschefer diskuterer den fælles indsats på energiområdet under deres topmøde i Finland i dag. En del af grundlaget for diskussionen er EU-Kommissionens handlingsplan, der kan effektivisere energianvendelsen med 20 procent inden 2020 blandt andet ved skærpe kravene til, hvor meget energi informationsteknologi må bruge, når de er på standby.

Danmark har samtidig foreslået, at EU sætter et mål om, at mellem 20 og 25 procent af energiforbruget i unionen skal komme fra vedvarende energi i 2025. Et mål der kun kan nås, hvis vindmølleparker, solceller og lignende bliver udnyttet optimalt gennem anvendelse af software, netværk og lignende.

Informationsteknologien er både en del af problemet og løsningen.

Det har tidligere af denne artikel fremgået, at Californien i årevis har lidt af systematiske strømafbrydelser og mangel på strøm, fordi det er dyrt og besværligt for de private leverandører af strøm, at udvide kapaciteten. Denne konkulsion er - jævnfør debatten i tråden Usandt herunder - ikke rigtig og derfor fjernet fra artiklen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere