Canons prototype-kamera kører på ren brint

Canons prototype på en brændselscelle til digitalkameraer kører på rent brint i modsætning til de fleste konkurrenter, som forsøger sig med methanol-baserede celler.

Japanske Canon har valgt at tage en anden vej end konkurrenterne, når det gælder om at finde en afløser for lithium-ion-batteriet. Selskabet har udviklet en prototype på en brændselscelle, som bruger ren brint som brændstof.

Canons brint-brændselscelle er på størrelse med den type batterier, som selskabet i forvejen sælger som ekstraudstyr til dets digitale spejlreflekskameraer.

Til forbrugerelektronik har de fleste andre udviklere af brændselsceller foretrukket variationer af typen DMFC, Direct Methanol Fuel Cell, som benytter methanol eller træsprit som brændsel.

Fordelen ved ren brint er, at brændstoffet i teorien vil fylde mindre, fordi det opbevares i ren form. Samtidig kan brinten udnyttes mere effektivt.

Problemet er imidlertid at opbevare brinten i en passende beholder, som kan håndteres af almindelige forbrugere.

Genopfyldning er også mere besværligt, hvor DMFC-typen blot kræver påfyldning af methanol. Methanol er giftigt, men ikke brandfarligt i den vandige opløsning, som de fleste DMFC-typer benytter.

Brændselsceller med ren brint er dog i princippet neutrale for miljøet, mens methanol-cellerne udskiller drivhusgassen kuldioxid.

Restproduktet ved en brændselscelle, der benytter ren brint, er blot vand. Brændselsceller med methanol som brændstof frigør brint fra methanol og vand, og det overskydende kulstof fra methanolen reagerer med ilten fra vandet og danner kuldioxid.

Canons prototype kan indtil videre kun levere lige så meget energi som et konventionelt lithium-ion-batteri af samme størrelse. Selskabet håber dog på at øge effektiviteten til mellem tre og fem gange det et tilsvarende batteri kan levere.

Canon er langt fra ene om at udvikle prototyper på elektronik, som benytter brændselsceller. Eksempelvis har Toshiba fremvist en DMFC-baseret bærbar pc og mobiltelefon.

En væsentlig hindring for udbredelsen af brændselsceller er imidlertid begrænsninger for, hvilke stoffer passagererne må tage med ombord på passagerfly.

Hverken brintceller eller methanol må medbringes, og det er den væsentligste grund til, at producenterne ikke har lanceret andet end prototyper.

Brændselscellerne er typisk beregnet til mobile apparater til folk, som har brug for at kunne anvende udstyret i længere tid uden genopladning. Det vil typisk være rejsende forretningsfolk, som vil være de første kunder til teknologien.

Men med luftfartens forbud kan det marked ikke bruge produkterne, og der er ikke udsigt til, at reglerne vil blive ændret før tidligst i 2007.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere