Sådan gøres Windows XP hurtigere

Hastigheden af styresystemet Windows XP fra Microsoft kan øges ved at slå unødvendige og ressourcekrævende tjenester, programmer og brugerflade-elementer fra.

Ressourcespild

Vi har tidligere testet hastigheden af Windows XP, og resultatet af testen viste, at man ikke bør vælge Windows XP på grund af ydelsen. I de fleste tilfælde er Windows 2000 nemlig en smule hurtigere, mens Windows 98 er bedst til DirectX-spil.

Windows XP kan gøres en smule hurtigere ved at benytte en maskine med Pentium 4 processor, men hvis man stadig synes, det går for langsomt, så kan Windows XP gøres endnu hurtigere. Vi giver i denne artikel en række gode råd til optimering af hastigheden i det nye styresystem.

Slå unødvendige tjenester fra
Tjenester eller services er små programmer, som bliver aktiveret under opstarten af styresystemet, hvorefter de fortsætter med at køre. Mange af tjenesterne bruger ressourcer i form af hukommelse og processortid, som kan udnyttes bedre. Ved at slå disse ressourcekrævende tjenester fra, kan hastigheden af styresystemet øges.

Når man skal slå en tjeneste fra, starter man ved at logge ind som administrator. Vælg herefter Start > Run, tast services.msc og klik OK. Derefter vises en liste med de tjenester, der er tilgængelige. Se listen over tjenester igennem, og vurder hvilke der kan slås fra afhængig af, hvad computeren bruges til. Tjenester kan jo altid vælges igen, så man kan også prøve sig frem.

I kolonnen Status kan man se, om programmet kører eller ej, og i den næste kolonne Startup Type kan man se, hvorledes programmet startes: Manuel, hvilket vil sige, at tjenesten skal startes af brugeren; Automatic, hvilket vil sige, at tjenesten starter, når maskinen tændes, og Disabled, hvilket vil sige at tjenesten ikke kører. Højreklik på den tjeneste, som skal slås fra, vælg Properties. Sæt Start up type til disabled og klik herefter OK. Næste gang pc'en startes, så vil tjenesten ikke blive aktiveret.

Boot-værktøj

Slå unødvendige programmer fra
Ofte har man mange programmer installeret, der er sat op til at starte når computeren starter. Det kan nedsætte hastigheden af Windows XP, da programmerne tager meget plads i hukommelsen. Hvis man sjældent bruger en del af programmerne, så kan man slå dem fra i registreringsdatabasen.

Log ind som administrator, Start Regedit. Vælg HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Derefter vælges de programmer, som skal slås fra, højreklik på dem og vælg Delete. Eventuelt kan der navigeres til HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
Runonce
eller HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
Run
for at se efter flere programmer, som skal slås fra. Til sidst genstartes pc'en.

Alternativt så kan man klikke Start > Run, taste msconfig og klikke OK. Klik herefter på knappen Startup og vælg de programmer, som ikke skal starte op mere, fra.

Slå unødvendige brugerflade-elementer fra
Microsoft har gjort mere ud af designet af brugerfladen end ved de tidligere versioner af styresystemet. De mange "smarte" brugerflade-elementer kan trække tænder ud på systemet. Derfor kan systemets hastighed øges ved at slå disse elementer fra.

Vælg Start > My Computer, klik på knappen Advanced. Under Performance vælges Settings. Slå følgende fra:

  • Fade or slide menus into view
  • Fade or slide ToolTips into view
  • Fade out menu items after clicking
  • Show Shadows under menus
  • Slide open combo boxes
  • Slide taskbar buttons
  • Use a background image for each folder type
  • Use common tasks in folders

Brugerfladen ser stadig pæn ud, og systemet kører hurtigere.

Microsoft værktøj til hurtig start
Microsoft har designet et værktøj, der kan overvåge opstarts-processen på en computer. Værktøjet overvåger alle programmer og giver besked om, hvor lang tid det tager at starte et program, og hvornår det aktiveres. Værktøjet kan hentes fra Microsofts site.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere