Syv tips mod virus

Vi bliver bombarderet med virusser, orme og trojaner, der spredes med lynets hast over internettet. Derfor giver vi i denne artikel syv gode råd til, hvordan man mindsker risikoen for at ens pc bliver inficeret af virus.

Antivirus

Bare i løbet af de sidste par uger er vi blevet bombarderet med virusser, orme og trojanske heste blandt andet i form af Badtrans-ormen og Pentagon-ormen. Med tiden kommer der endnu flere virusser, og endnu flere bliver ondsindede og kan ødelægge vigtige dele af styresystemet. Om tre år kan vi forvente, at op mod hver 10. e-mail indeholder en virus. Derfor er der endnu en gang god grund til at sige, at man skal beskytte sin computer mod sådanne angreb, inden det er for sent. Vi giver derfor syv tips til at sikre sin pc mod virusser.

1. Åbn ikke vedhæftede filer, som du ikke kender indholdet af
De fleste virusser og orme spredes via e-mail, når brugere åbner vedhæftede filer med virussen. Den fejl, som de fleste begår, er at tro, at fordi de kender afsenderen, så kan man sikkert åbne den vedhæftede fil. Men virusser er smarte - de bruger selvfølgelig afsenderes navn og e-mail for at lokke nye personer i fælden. Tit foretager virussen et reply på e-mails, der ligger i adressebogen, og derfor tror man, at det er i orden at åbne den vedhæftede fil.

Derfor kan det ikke siges for tit: Åbn kun vedhæftede filer, når du kender både afsender og indholdet af den vedhæftede fil. Hvis man sender en vedhæftet fil, så bør man i selve e-mailen skrive indholdet og typen af den vedhæftede fil. For eksempel kan man skrive "Vedhæftet er et word-dokument med navnet Aftale131201.doc, som indeholder udkast til vores aftale.".

Man kan for en sikkerheds skyld gemme word-dokumenter i RTF-format (Rich Text Format), som bibeholder den oprindelige formatering, men ikke inkluderer makroer. Man kan også pakke eventuelt vedhæftede filer til ZIP før man selv afsender dem.

2. Antivirus-program
Det er vigtigt, at man har installeret et antivirus-program på sin pc, der kan scanne både filer og e-mails for virus. Men lige så vigtigt er det at opdatere sit antivirus-program. For der kommer hele tiden nye virusser til, og nogle af disse bruger nye metoder, som antivirus-programmerne ikke genkender.

Ved at opdatere antivirus-programmet regelmæssigt mindsker man risikoen for, at ens pc bliver inficeret med virus. Det anbefales, at man opdaterer antivirus-programmet to-tre gange om ugen afhængigt af, hvor tit man er på internettet. Det kan især anbefales, at antivirus-programmet sættes til automatisk at hente nye definitionsfiler, hver gang man er på internettet.

I firmaer kan det betale sig at investere i antivirus-programmer, der installeres på mailserveren, og som scanner både indgående og udgående post. På den måde kan man mindske risikoen for store virusudbrud

3. Pas på med download
Vær ekstra forsigtig når der downloades filer fra internettet. Vær sikker på, at det site, der downloades fra, er en pålidelig kilde. Kontroller, at antivirus-programmet scanner filerne på download-sitet. Hvis man ikke er sikker på, om filen er virusfri, så lad være med at hente den ned. Eventuelt kan man hente filen direkte ned på en diskette, og så derefter scanne disketten for virus.

Sund fornuft

4. Firewall
En firewall overvåger indgående og udgående trafik, og den kan for eksempel give advarsel om, at der sendes mange e-mails ud på samme tid. Derudover beskytter firewall'en mod, at hackere kan få adgang til pc'en. Der findes flere gratis firewalls, og vi har skrevet om SmoothWall, som er en Linux-baseret firewall til mindre virksomheder og organisationer samt om Tiny Personal Firewall. På vores download-site kan man hente mange af de gratis firewalls.

5. Anti-trojaner
Trojanske heste eller trojaner er små programmer, der giver sig ud for at være nyttige programmer. Men trojanerne kan for eksempel indeholde bagdøre, så hackere kan få adgang til den inficerede pc. Derfor kan man bruge et specielt program, der kan finde trojaner, som allerede ligger på ens pc. Disse programmer kan findes ved at søge på for eksempel Google efter remove and trojan.

6. Opdatering af programmer
Især e-mail klienterne Outlook og Outlook Express bruges af virusser til at sprede sig hurtigt. Derfor er det vigtigt at opdatere alle sine programmer jævnligt med de seneste sikkerhedsopdateringer og rettelser. Virusmagerne bruger nemlig ofte kendte sikkerhedshuller til at få spredt deres virus.

Sæt e-mail klienten til at sende og modtage e-mails i ren tekstformat, da man derved undgår at der er indlejret små programmer i e-mailen. Deaktiver indholdsruden (preview) i Outlook og Outlook Express, da nogle ondsindede virusser aktiveres, bare de vises i preview.

7. Forsigtighed og fornuft
Det kan ikke siges tids nok: Intet antivirus-program, firewall eller lignende er mere sikkert end seneste opdatering og konfiguration. I vores elektroniske dagligdag, lægger vi efterhånden mere af ansvaret over til forskellige programmer, men glemmer lykkeligt, at det er udviklet og konfigureret af mennesker. Derfor er det vigtigt at bruge sin sunde fornuft og være forsigtig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere