Win XP: Kun administrator kan spille

Sikkerheden i Windows XP er ifølge Microsoft blevet bedre i forhold til tidligere versioner af Windows. Der har især været fokus på muligheden for at have flere brugere med forskellige sikkerhedsniveauer. Men nogle spil kan kun spilles, hvis man er logget på som administrator.

Husk password

Den første funktion man støder på efter installationen af Windows XP, er muligheden for at have flere brugere på samme pc. I Windows XP Home versionen kan en bruger enten oprettes med administrator-rettigheder, eller som bruger med begrænsede rettigheder. Hvis man under selve installationen opretter flere brugere, så bliver alle disse brugere oprettet med administrator-rettigheder. En administrator-konto bliver som standard oprettet uden password.

Hvis man skal have to eller flere brugere, og kun den ene skal have administrator-rettigheder, så skal man derfor være opmærksom på to ting: Husk at ændre en bruger-konto til at have begrænsede rettigheder, og husk at password-beskytte administrator-kontoen.

Når man derefter har password-beskyttet administrator-kontoen, så kan man lave en såkaldt huskediskette, som bruges hvis man har glemt sit password. Derudover kan man angive et "hint" - et ord eller en sætning, som kan blive vist ved login, og derved kan hjælpe en til at huske sit password. Men man skal huske at opbevare huskedisketten et sikkert sted, så det ikke ligefrem er nemt for andre at få adgang til pc?en.

Spil

Hvis man opsætter en brugerkonto med begrænsede rettigheder til for eksempel børn i hjemmet, så skal man være ekstra opmærksom på, at nogle programmer ikke kan installeres, hvis man er logget ind som den pågældende bruger. Microsoft gør da også selv opmærksom på dette, men fortæller ikke, i hvilke tilfælde der kan være problemer.

Nogle ældre programmer kan heller ikke benyttes af en bruger med begrænsede rettigheder, selv om programmet er installeret af administratoren. Det drejer sig blandt andet om Microsofts eget spil Age of Empires. Vi prøvede at komme til at spille en prøveversion af det pågældende spil, men blev mødt af nedenstående fejlmeddelelse.


I Windows XP kan der være problemer med at installere eller køre ældre spil eller applikationer, hvis man er logget ind som bruger med begrænsede rettigheder.

Problemet med de ældre programmer eller spil er, at de ikke er udviklet med henblik på Windows XP?s muligheder for at have flere sikkerhedsniveauer. De fleste ældre applikationer er udviklet til Windows 95, 98 eller ME, og ingen af disse styresystemer har brugerkonti med forskellige sikkerhedsniveauer.

På Microsofts http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;Q285909? target=?_blank?>support-site står der endda:
?If you installed a game by using an administrator account, you may have to log on with an administrator account before you can play the game.?

På nogle sites kan man læse, at der kan opstå problemer med at afspille MP3-filer på en konto med begrænsede rettigheder. Men vi havde ikke nogle problemer, da vi prøvede dette - hverken med MP3-filer hentet fra internettet eller med musik, som blev afspillet direkte fra en cd.

Mange brugerkonti

På Microsofts http://www.microsoft.com/technet/mpsa/start.asp? target=?_blank?>website kan man finde et program med navnet Microsoft Personal Security Advisor (MPSA), som kan hjælpe til med at etablere bedre sikkerhed på pc'en. Programmet er beregnet til Windows 2000 og NT 4.0, men kan også bruges til Windows XP. Efter programmet havde scannet vores pc med Windows XP Home fik vi en liste over de funktioner, hvor der kan opstå sikkerhedsrelaterede problemer. Blandt andet fik vi en liste med syv brugerkonti, hvilket vi synes var lidt underligt, da vi selv kun havde oprettet tre konti.

Programmet angav, at sikkerheden kunne forbedres ved to af disse konti, en administrator-konto og en gæste-konto kaldet ?guest?. De fire ekstra konti er oprettet af styresystemet, men det var kun gæstekontoen, som vi kunne komme til at bruge. Gæstekontoen er beregnet til at gæster kan komme på internettet eller læse e-mail uden at skulle logge ind selv. Men programmet angav altså at gæstekontoen ikke var aktiveret, og at det var en sikkerhedsrisiko.

På administrator-kontoen angav programmet, at der var angivet et for svagt eller intet password.Problemet er, at vi ikke selv har oprettet kontoen, og derfor ikke ved om kontoen er password-beskyttet eller ej. Når man skal logge på Windows XP, så foregår det ved, at man kan vælge mellem de brugerkonti, som man selv har oprettet.

Men man kan ændre logon-skærmen til en som i Windows 2000, hvor man selv angiver hvilken brugerkonti man vil logge på. Vi prøvede dette for at se om vi kunne logge ind som Administrator med et blankt password. Men det lykkedes ikke. Spørgsmålet er, om der ligger en sikkerhedsrisiko i at der findes en administrator-konto, som man ikke selv kan logge på.

Det kan være lidt forvirrende med de forskellige brugere og sikkerhedsniveauer, men hvis man er opmærksom på de forskellige muligheder og især at nogle spil ikke kan spilles af brugere med begrænsede rettigheder, så burde der ikke være de store problemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere