Få en Windows-tast på dit gamle tastatur

Har man stadig hang til sit gamle tastatur eller har man købt en bærbar pc, som ikke har en Windows-tast, så kan denne tast og andre specielle tegn tilføjes til tastaturet. Det kræver dog, at man skal foretage ændringer i registreringsdatabasen.

Gammelt tastatur

Gamle tastaturer og bærbare pc'er mangler ofte den specielle Windows-tast. Men den kan tilføjes i Windows 2000 og NT 4.0. Man kan også tilføje de danske bogstaver æ, ø og å eller et andet specielt tegn, som man benytter ofte. Det kræver dog, at man skal ændre i både opsætningen i registreringsdatabasen. På nogle bærbare pc'er som IBM's ThinkPad bliver man derudover også nødt til at opgive en af de eksisterende taster, som derefter skal bruges til den nye funktion.

Hvis man springer ud i at give en tast en ny funktion, så skal man passe meget på ved ændringen af registreringsdatabasen. Hvis man kommer til at ændre noget forkert, så kan det få alvorlige følger, og det kan måske betyde, at Windows ikke vil starte op igen.

Man skal overveje, hvilken tast man vil give afkald på. Man skal for eksempel have gennemtænkt konsekvenserne af at vælge at ofre Control eller Alt-tasten. Control-Alt-Delete bruges jo i Windows 2000 til at få log-on vinduet frem.

Da man skal ændre i registreringsdatabasen, bør man allerførst tage en back-up af den. I Windows NT gøres dette ved at vælge Start > Kør, taste rdisk og derefter trykke Enter. Klik på Create Repair Disk og følg anvisningerne. I Windows 2000 vælges Start > Hjælp, klik derefter på Index og søg efter emnet Reparere beskadigede systemfiler og følg anvisningerne.

Registreringsdatabasen

Den letteste måde at tilføje koderne for tastfunktionerne er at skrive et script i Notesblok, og derefter tilføje filen til registreringsdatabasen. Allerførst skal man logge ind på pc'en som Administrator, og derefter startes Notesblok.

Hvis man for eksempel skal erstatte den venstre Alt-tast med en Windows-tast, så skal der indtastes følgende i scriptet: Hvis man har Windows NT, så skal der i første linje stå REGEDIT4, mens hvis man har Windows 2000, så skal der stå Windows Registry Editor Version 5.00. Efter første linje trykkes Enter to gange. Derefter tastes [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout] og tryk Enter. Tast "00000409"="KBDUS.DLL" Inklusive anførselstegn. og tryk Enter. Tast "Scancode Map"=hex:00,00,00,00,00,00,00,00,02,00,00,00,5B,E0,38,00,38,00,5B,E0 tryk Enter.

De sidste fire par hexadecimale tal indeholder koden for den venstre Windows-tast (5B,E0) og den venstre Alt-tast (38,00). Den generelle måde er altså, at de sidste fire par skal indeholde koden for ny tastfunktion, gammel tastfunktion, ny tastfunktion, gammel tastfunktion. Hvis to tasters funktion bare skal byttes om, så skal der skrives tast A, tast B, tast B, tast A. Hvilket betyder at tast A bliver tast B, og tast B bliver tast A.

Hvis man skal ændre flere tasters funktion samtidigt, så skal koderne bare tilføjes efter de andre koder, separeret af kommaer.

Filen gemmes i Notesblok under et navn som "tastfix.reg" inklusive anførselstegn, da Notesblok ellers tilføjer endelsen .txt. Gå ud af Notesblok, find den pågældende fil, dobbeltklik på ikonet og klik Ja for at bekræfte ændring og OK for at godkende den endeligt. Til slut genstartes pc'en.

Hvis man fortryder ændringen af tasternes funktion, så kan de ændres tilbage til standardopsætningen ved at vælge Start > Kør, taste regedit og tryk Enter. I venstre side navigeres til HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout stien. Marker ikonet for mappen Keyboard Layout i venstre side, vælg 00000409 og Scanmode Map i højre side og klik herefter Delete. Tryk Ja for at bekræfte sletningen, gå ud af registreringsdatabasens editor og genstart pc'en.

I næste afsnit er der en oversigt med de mest brugte taster og deres hexadecimale koder.

Koderne

TastKode
Left <Alt>38,00

Right <Alt>38,E0

Left <Ctrl>1D,00

Right <Ctrl>1D,E0

Left <Shift>2A,00

Right <Shift>46,00

<Caps Lock>3A,00

Left <Windows>5B,E0

Right <Windows>5C,E0

<F1>3B,00

<F2>3C,00

<F3>3D,00

<F4>3E,00

<F5>3F,00

<F6>40,00

<F7>41,00

<F8>42,00

<F9>43,00

<F10>44,00

<F11>57,00

<F12>58,00




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere