Til familiefesten ønsker de færreste at blive udstyret med en bordherre- eller dame, der fabler stolpe op og stolpe ned om konvertering af realkreditlån, om testamenter eller den episke dyst mellem ratepension og livrente.
For sandheden er, at privatøkonomi sjældent er specielt ophidsende.
Hvilket er årsagen til, at mange af os først sent (eller aldrig) får greb om de basale elementer, der får én til at stå langt stærkere – uanset hvor man er i livet. Og som potentielt giver overskud og frihed til at gøre tilværelsen langt, langt sjovere.
Her kommer den nye bog ”Overblik – alt, du skal vide om hverdagsøkonomi” ind i billedet. Den er skrevet af den tidligere bankrådgiver og filialdirektør Pernille Oldgaard sammen med journalist Kristian Bang Larsen.
I dag lever Pernille Oldgaard som finansiel influencer, mentor og foredragsholder under navnet Moneymum.
Men hvor lidt for mange andre såkaldte finansielle influencere reelt agerer leflende markedsføringsorganer for tvivlsomme investerings- og pyramidespilskoncepter, så har Oldgaard fokus på at formidle solid viden om, hvordan man tager tøjlerne i privatøkonomiske sammenhænge.
Det er også bogens sigte.
Gennem ni kapitler kommer den hele vejen rundt om den helt basale privatøkonomi – herunder budget, skat, køb af bil og bolig, forsikringer, investeringer, hverdagsjura, børn, testamente og pension.
Det lyder voldsomt, men kapitlerne er korte og bogen kun på 328 sider.
Den er ydermere velprioriteret og let at gå til, og med den i hånden er læseren bedre rustet til næste konfrontation med kontoudtog, ejendomsmægler eller bankrådgiver (der jo altså ikke kun har til opgave at rådgive fuldkommen neutralt, men også at sælge).
Ligeledes får man grundlæggende indsigt og tommelfingerregler, der gør det nemmere at træffe egne, informerede valg om stort set alle aspekter af privatøkonomien. Hvilket i sidste ende skaber overskud og råderum til de oplevelser og livsvalg, der for alvor betyder noget.
Har man allerede rimeligt godt fat om emnet eller søger dybere indsigt i f.eks. investering, vil man ikke finde mange nye vitaminer i ”Overblik.”
Ligeledes vil nogle læsere nok studse lidt over den undertiden uformelle tone og talrige beretninger om Pernille Oldgaards egen familie og økonomi, der har fundet vej til spalterne; her skinner hendes daglige virke på Instagram tydeligt igennem.
Men er man på vej ud på arbejds- eller boligmarkedet – eller har man bare svært ved at holde på pengene – så er investeringen i ”Overblik” givet rigtig godt ud.
Det er også en oplagt flytte-hjemmefra-gave på linje med gryde, bestik, IKEA-tallerkener og den første akku-skruemaskine. Undertegnede ville i hvert fald gerne have haft den i hånden som 20-årig.
Så måske er bogens lidt uformelle Social Media-sprogtone i virkeligheden slet ikke så skidt endda. For skal man tro en helt ny analyse fra Finans Danmark, er mange unge så pressede på økonomien, at det påvirker deres livskvalitet i negativ retning.
Her vil mange af dem med sikkerhed have gavn af at følge Pernille Oldgaards gode råd – i bogform eller på Insta. Og så er det nok meget godt, at det ikke bliver alt for knastørt.