Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Indledning
En af mine kollegaer vågnede torsdag morgen og tænkte "Yes! Det er fredag!" og fik en mindre nedtur, da hun opdagede, at det kun var Lille Fredag.
En anden supplerede med, at sådan havde han tænkt mandag morgen, da han vågnede.
Ugen har vejrmæssigt budt på en slags lyn-intro til Færøerne, hvor folk som bekendt sjældent taler om vejret fordi de får ALLE slags vejr hver dag.
Vi har haft lidt monsun, lidt orkan, lidt frost, lidt sol og andre gange bare dårligt vejr. Imens skrider det planmæssigt fremad for den del af vores jord, der er anbragt i højden i Ølst, og SKI har afholdt et godt arrangement. Så bliver det ikke vildere.
Når jeg tænker på denne weekend tænker jeg først og fremmest på, at jeg skal til julefrokost (!) i aften med nogle af de der voldelige mænd, der sørger for, at vi andre kan sove roligt om natten, OG at jeg skal lave vegetarisk mad lørdag - heldigvis suppleret med en virtuel ølsmagning af fuldstændigt fremragende øl doneret af min ven Klausul.
Han har indkøbt 2x8 øl fra Bryggeriet Gamma - GAMMA (gammabrewing.com) - som vi smager (virtuelt) én ad gangen hver fredag eller lørdag. Det er da en god idé.
Lørdagens øl er stillet på køl ude i Grønlænderkøleskabet (det vil sige på altanen) og bliver et godt supplement til den vegetariske lasagne. Wish me luck, og drik jer glade derude. I har fortjent det.
I dag genoptager jeg UNDSKYLD-delen af klummen, jeg har opfundet en ny forkortelse (surprise!), og der bliver en del sniksnak om AI, før vi når frem til en afgørende og indsigtsfuld, men meget lang, artikel om velfærdssamfundets systemiske fejl, som jeg heldigvis får summeret ned til noget overkommeligt af GPT4, så en 14-årig kan forstå det.
Som muntre indslag har jeg nogle nedslag (!) om Forsvaret, Svend Brinkmann og GEUS-rapporten om jordskredssejren i Ølst.
I bør nok have et godt glas klar ved jeres side.
Klar til kamp? Så lad os komme i gang-
Undskyld
Av for dén. Min opfordring i sidste uges klumme til at hjælpe mig med at finde ting, som jeg kan undskylde for,blev hørt, og jeg har fået, hvad jeg har godt af.
Vi nøjes med to udpluk:
Malthe skrev for eksempel ganske rigtigt:
"Når du nu beder om det, så bemærkede jeg, at du, da du brokkede dig over enzymer i ølproduktion, beskrev, hvordan glucoamylase omdanner glukose til CO2 og methanol. Jeg håber da ikke at diverse ølproducenter i Fredericia ligefrem går efter, at gøre deres kunder blinde."
Det har Malthe ret i. Undskyld! Jeg skyder skylden på ChatGPT.
Men det skulle blive værre:
Claus skrev:
"Hej Mogens. Her kommer en hård en. Dine artikler er perfekte og kommer til tiden, i sådan en grad at du bør overveje at undskylde, at du ikke skiftede til et job i det offentlige tidligere, men så ville du nok skulle undskylde, at du ikke havde så meget erfaring at trække på."
Det vil jeg gerne undskylde, Claus.
Men han fortsatte:
"Endnu en: Du skal i næste uge undskylde, at du vil undskylde noget. Gjort er gjort, undskyld hjælper ikke nogen eller noget. At sige undskyld er lidt som at sige "gud hjælper os"/" jeg vil bede for dig" hvilket dybest set er at lægge ansvaret fra sig for ikke at foretage sig mere. I stedet for at sige undskyld skulle vi hellere gøre noget for at rette den fejl, som vi har begået."
Kloge ord. Tak og undskyld.
Jeg har opfundet en forkortelse!
Microsoft ramte i den forløbne uge tre billioner dollars og ligger nu side om side med Apple i noget, der ligner elefanternes kapløb, det vil sige to lastbiler, der overhaler hinanden på skift på motorvejen.
Der er syv bikse, der for alvor trækker aktierne op for tiden, og de kaldes The Magnificient Seven.
Jeg har som en service opfundet en ny forkortelse for disse syv giga-bikse, så I nemmere kan huske dem:
MamaNat (altså som en mor om natten): Microsoft, Apple, Meta, Alphabet, Nvidia, Amazon, Tesla.
Det er Microsofts satsning på AI, der gør dem verdensdominerende nu, og det er velfortjent.
De har taget en kæmpe chance, og det ser ud til at lykkes ud over alle forventninger.
En revolutionerende teknologi blev introduceret instantant til hele Jordens befolkning og findes lige om lidt i Word, Excel og Powerpoint hos alle. Fanme imponerende, selv om jeg hader de produkter. Ros til Satya Nadella for at satse hele butikken og lykkes.
Davos
Top-Top-Hyldens svar på Folkemødet på Bornholm er slut, og alle de klimabevidste kingping'er er fløjet hjem fra Davos i deres private jetfly.
De talte naturligvis om klodens fremtid, klimaet - og frem for alt om AI.
I den forbindelse lavede The Economist et fremragende interview med Sam Altman fra OpenAI og Satya Nadella fra Microsoft.
Chefredaktøren Zanny Minton Beddoes stod selv for interviewet og fik nogle interessante ting ud af de to.
Selve interviewet blev kun delt med abonnenterne, men de (Economist) har lagt en offentlig podcast-episode ud, hvor Zanny og Economists meget kritiske tech-journalist fra Tyskland (Ludwig er vitterligt SÅ anti, at selv chefredaktøren må kommentere på det) gennemgår seancen og har diverse centrale klip/udtalelser fra de to herrer med. Det er skidegodt:
https://podcasts.apple.com/dk/podcast/babbage-from-the-economist/id508376907?i=1000642808188
Sam Altman får sagt, at hele verden "freakede ud" i to-tre uger, da de frigav ChatGPT, og det vil verden sikkert også gøre, når de frigør GPT5 - og når man engang opnår nirvana, det vil sige AGI (altså "rigtig" AI) - og derefter går vi alle tilbage til arbejdet.
Som det udtrykkes: He expects the fuss caused by the first AGI to be short-lived. “The world will have a two-week freakout and then people will go on with their lives,” he says.
Det er jo rigtigt, og det sker HVER ENESTE gang, vi har en teknologisk nyskabelse (pc'er, internettet, smartphones, ransomware, skydespil, osv). Nogle mister jobs, nogle får nye jobs - men det sker hele tiden, og det bliver alligevel ofte fredag og bryggerierne brygger alligevel øl.
Sam Altman siger også på et tidspunkt, at "all expert predictions are always totally wrong" - og DET har han ret i.
Det gælder for AI nu og Quantum Computing om lidt. Panik-panik. Frygt, Usikkerhed og Tvivl. Alle vil dø. Staunings Plads eller Kaos. Men det bliver stadig fredag en gang om ugen og øllet er stadig koldt.
I mellemtiden, i andedammen DAInmark:
To nyheder på AI-fronten, der for alvor viser, at vi kan noget her i landet:
AI skal løse alle problemer og vi sender ikke folk nok på kursus. Jamen, så er den kringlet: Send alle på AI-kursus, og så bliver alt godt...
Dansk IndustriErhvervWhatever og vores minister for MitID og ligestilling er enige om, at AI skal løse alle problemer, som vi ellers ikke kan få løst fordi vi er kørt fast med cirka en million offentlige kokke i et rodet køkken, der forsøger at lave noget vi kan og gider spise:
Det må da siges at være det ultimative, tekniske fix - bare giv den AI-gas (gAIs). Alt bliver godt. Alle kolde hænder bliver varme, alle bliver glade og får menneskelig behandling. AI, ai, ai....
Og så - meget muntert i den sammenhæng - kunne Computerworld også fortælle, at danske arbejdsgivere var de værste i Norden mht. at give deres medarbejdere undervisning i AI. Uha.
I betragtning af, at ingen rigtigt ved, hvad AI er, hvad der sker med det, endsige hvad den enkelte skal bruge det til, er det vel egentlig klogt nok, at man ikke afholder alle mulige gættekonkurrencer og underholdningsindslag forklædt som AI-undervisning?
På den anden side har de 88 procent af os, der sidder bag to skærme, så rigelig tid til at gå på kursus, så hvorfor ikke?
Så laver man da ikke ulykker eller finder på DJØF-ting så længe. Det farligste dyr på savannen er folk, der keder sig.
HUSK: Effekten af klasseundervisning er cirka fem procent. Det vil sige, at fem procent af det, som man lærer i løbet af kurset, kan man huske og bruge bagefter.
Det er derfor, at man bruger max 20 procent af tiden på teori og minimum 80 procent på praktik, når soldater skal uddannes.
Soldater - i modsætning til dem i Forsvarsministeriet og deres utallige styrelser - skal faktisk kunne noget, når det går løs.
De har så uheldigvis ikke nok ammunition pt. - hverken løs eller skarp - til at kunne blive gode, men pyt. Der er en hverve-video på vej. Mere om det senere. Meget mere. Meget senere.
For alle andre end soldaterne er undervisning, konferencer og foredrag hovedsageligt firmabetalt ferie og mindfulness (fordi man kan tænke på alt muligt andet imens). It keeps them off the streets, og det skal vi huske at påskønne.
Nå, men her er artiklen:
Systemfejl
Ind imellem bliver det for meget for selv de mest hærdede systemfolk i det offentlige Danmark.
Vi har set pensionerede overlæger fortælle om Monty Python-forhold i sundhedssektoren, pensionerede officerer erklære, at vi ikke mere har et rigtigt militær, men kun en milits, og så videre.
Nogle få tør altså godt sige noget, når pensionen er sikret.
Indtil da spiller de spillet og lyver over for sig selv og andre.
Nu er det så en DJØF'er, der ikke mere skal gøre karriere i Stats-administrationen, der har gjort sig nogle tanker om velfærdssamfundet, og de er spot on. Han hedder Knud:
Knud Aarup: Tre systemfejl dræber velfærdssystemet – den ene er, at vi har glemt civilsamfundet
Indlægget er - lidt ironisk - meget langt og med et ret højt lix-tal - og adresserer således de fine folk med et fint sprog, hvorpå de så kan replicere med lige så lange indlæg med lige så fine ord. Fordi ord skaber handling, som DJØF siger.
Så jeg cut/pastede hele teksten ind i GPT4 og bad den lave et resume, som en 14-årig kan forstå. Den svarede:
"Resume for en 14-årig:
Teksten fortæller om problemer i Danmarks velfærdssystem, som er de tjenester og støtte samfundet tilbyder, som skoler og hospitaler. Disse steder virker ikke så godt som de burde, og folk begynder at vælge dem fra.
Der er tre store grunde til problemerne:
- Ikke nok fokus på mennesker: Systemet tænker mere på regler og planer end på at hjælpe folk direkte. Som når en gruppe for tidligere alkoholikere hjælper hinanden bedre end et officielt program ville gøre.
- For meget kontrol fra toppen: Der er for mange chefer og regler, som gør det svært for dem, der faktisk skal hjælpe folk, at gøre deres arbejde godt. Det betyder også, at lokale steder som skoler og hospitaler ikke kan bestemme så meget selv.
- Glemmer det lokale fællesskab: Teksten siger, at vi glemmer hvor vigtigt det er, når almindelige mennesker hjælper hinanden i hverdagen. Den slags hjælp er rigtig vigtig, men bliver ofte overset.
Teksten siger, at vi skal tænke helt nyt om hvordan vi hjælper folk i Danmark. Det betyder at tænke mere på personlig hjælp, give mere magt til lokale steder og huske på, hvor vigtigt det er, når folk hjælper hinanden i deres eget lokalområde."
Knud er ikke den eneste
Indlægget blev også postet på LinkedIn, og her var alle kommentarerne skrevet af folk, der direkte og indirekte får deres tilværelse finansieret af det offentlige.
Det er da sjovt, men giver også håb.
Men Knud er ikke den eneste, der gør sig nogle tanker om vores über-velfærdssamfund.
Svend Brinkmann, som jeg elsker, har også fundet vej til statskassen og har holdt et (som altid fremragende) indlæg om absurditeten i at have så stor en stat, der ikke gør os gladere.
Men først skal vi her i klummen lige tale om SKI.
Mr. Two Percent
Danmark har på den internationale sprogscene bidraget med ét ord: Ombudsmand. Ordet Hygge kom og gik.
Nordmændene har bidraget med ordet ski, og jeg bryder mig personligt hverken om dem man står på for ikke at synke ned i sne eller den indkøbsdims for staten og kommunerne, der burde kaldes "Mr Two Percent", fordi de skal have to procent af al omsætning, og derfor har en åbenlys interesse i, at alt bliver så dyrt som muligt og gerne også går over budget.
Og de lykkes til fulde. Forvent, at de hæver det til 2,5 procent om føje år. Da de blev stiftet var det "kun" 1,5 procent, som de skulle skumme.
Seriøst: Når noget går over budget, er det altid en uventet og ekstra julegave til SKI. Fantastisk konstruktion.
Tak igen til Finansministeriet, der som få forstår at suboptimere ved at lave alt om til en businesscase (aka spareøvelse).
Oven i alt det er SKI-fjolleriet konstrueret, så den gavner store forhandlere og gør det umuligt for de små, smidige, lokale, servicemindede, dygtige, billige og hurtige bikse at være med.
De tre danske D'er (Dyrt, Dumt og Dårligt) er ekstra tydelige, når det drejer sig om SKI.
Pro Tip: Hvis man køber udenom SKI fremgår det af den årlige fy-fy-skamme-rapport, hvor man så kan fortælle, hvorfor man købte udenom, og så slipper man for videre tiltale.
MEN! SKI holdt for nylig en konference i Tivoli (naturligvis), hvor de havde hyret filosoffen Svend Brinkmann til at causere over Verdens gang (hvordan skulle de ellers tiltrække et publikum?).
Tre typer medarbejdere
Han fortalte, at der var tre typer medarbejdere: Kunstnere, Kuratorer og Kustoder.
Kuratorer og Kustoder får det hele til at hænge sammen i biksen dag ind og dag ud, mens kunstnerne selvfølgelig er de dersens ud-af-boksen/ud-af-biksen-folk, der putter noget i håret om morgenen udover shampoo.
Han bemærker, at de fleste af os er kustoder eller kuratorer, men hele tiden får at vide på bullshit-kurserne, at vi skal være kunstnere. Godt set.
Han beskriver de tre K'er nærmere i et virkeligt godt interview, som Avisen har lavet med ham.
Interviewet er læseværdigt og underholdende, og jeg tror sjældent, at jeg har været så enig med en person som jeg var, mens jeg læste det.
Fremragende. Red jer selv, hvis I kan, og husk at sige nej - bare nej - til alt muligt selvudviklingspjank:
Brinkmann midt i en stress-tid: Vi skal stå af hamsterhjul og forbrugerræs - Avisen.dk
Så SKI kan faktisk også sørge for noget positivt, nemlig et foredrag med en klog mand. Det er da positivt.
Dansk Jurist og Økonom Forsvar
Et godt eksempel på, hvordan vi danskere kan oversvømme et fagligt dygtigt og ret velfungerende område med virkeligt mange mennesker uden den ringeste baggrund for at beskæftige sig med det, og på ret få år, med entusiastisk hjælp fra sovende politikere og spejlblanke, kyniske McKinsey'er, køre hele bondetoget fuldstændigt af sporet, gennem en kæmpe mudderpøl og ind i en solid mur, skal man bare følge Forsvaret i disse år.
Tak igen til Findsen for den manøvre med at lave det hele om til styrelser og flytte ansvaret for Forsvaret fra Forsvarschefen til departementschefen (dvs. ham selv på det tidspunkt).
Han praler med det i sin bog. Han har altså også virkelig gjort en forskel. Måske mest for russerne.
Jeg tror roligt, at vi kan omdøbe forsvaret til DJØF - Danmarks Jurist- og Økonom Forsvare. De fleste i styrelserne og ALLE i ministeriet vil opfatte det som en ros.
Det bliver mere og mere uvirkeligt, og Kafka har intet på dem.
Jeg kunne NÆSTEN ikke høre den følgende podcast til ende.
Jeg havde en enkelt gang lyst til at råbe, mens jeg sad i bilen og lyttede til det, men jeg nøjedes med at skifte bane uden at blinke. Så har man også levet lidt på kanten den dag.
Det er nærmest uvirkeligt, selv når man har NUL forventninger til det de laver inde i Forsvarsministeriet og deres underlige styrelser for tiden.
Alternativets forsvarsordfører giver mere mening end de borgerlige partier og forsvarsledelsen, for Himlens skyld!... Lyt og dyt:
Første delaftale i forsvarsforliget imponerer ikke soldaterne
Det sidste grin
Den, der ler (!) sidst, ler (!) bedst - fangede i dén?
Den sjoveste ting i den forgangne uge var rapporten fra GEUS om den jordskredssejr vi ser ske i slowmotion i Ølst for tiden.
Kommunen og regionen har selvfølgelig intet gjort, selvom de har fået masser af advarsler og har ført masser af tilsyn - formentlig fordi man aldrig får ros for at spille den lille dreng i Kejserens Nye Klæder - man får bare tæsk af far og besked på at tie stille resten af sit liv.
Men SÅ kom GEUS med en rapport.
Den er fyldt med guldkorn, for eksempel på side 17, hvor de fremhæver, at den skridende jord formentlig vil holde op med at bevæge sig, når den når til noget terræn, der skråner mindre. Sådan.
Hvorpå de antyder, at der kan tænkes at være forskellige løsninger, men disse kræver ALLE yderligere undersøgelser.
Det er stor forvaltningskunst og måske ikke lige dét vi forventede af en teknisk/videnskabelig spydspids.
Men de er selvfølgelig blevet belært og tæsket på plads af en eller flere departementschefer, der er græsk-katolsk ligeglad med sandheder, data, facts og den slags anti-DJØF.
Ord skaber handling, så den rapport flytter (!) ikke noget, og så er de sikkert tilfredse i Statsministeriet.
Anyway, det er sørgmunter læsning, og det kan man faktisk godt smile skævt af, fordi det er weekend.
Hjælp mig med at sige undskyld næste gang - skriv til mogensxy@gmail.com om mine fejl og mangler. Dette gælder IKKE mine eks-koner. Og skål.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.