Der var en gang, hvor man kunne få sig et glimrende mellemklasse-grafikkort, som kunne være med ved de lavere opløsninger til omkring et par tusinde kroner.
Nogle år med krypto-boom, eksploderende corona-efterspørgsel og inflation, rykkede dog gevaldigt ved den forestilling og skabte en tid, hvor alene det at opstøve et rimeligt grafikkort var en prøvelse.
To prisvenlige grafikkort med evnerne til at levere reel spilydelse nærmer sig nu den magiske grænse på 2.000 kroner, hvilket gør dem attraktive for de fleste spil-interesserede: AMD’s RX 6600 samt Intels nye Arc A750.
Sammen med Computerworlds søstermedie PCWorld sætter vi de to op mod hinanden i et af de første budget-battles i flere år.
De to duellanter
I det ene ringhjørne er AMD’s RX 6600, et kort der nu har godt et år på bagen, men som møder op med den avancerede RDNA2 arkitektur fra AMD og officielt strømbehov på 132 watt.
I det modsatte hjørne er Intels spritnye Arc-arkitektur, hvor A750 er det næststærkeste kort i Intels portefølje. Målt på strømforbruget er der tale om en noget mere ilter sag, der kræver op til 225 watt – og derfor også kan kræve en større strømforsyning, før der opgraderes.
Dagsprisen for billigste RX 6600 kort lyder på 1.990 kroner, mens billigste Arc A750 kort løber op i 2.080 kroner.
Intel-kortet har en klar numerisk fordel på papiret.
Den arbejder med 3.584 regneenheder mod 1.792 i AMD-kortet. Samtidig er hukommelsen altså langt hurtigere.
Begge kort er desuden ekviperet med otte gigabyte GDDR6 hukommelse, som taler med grafikchippen. Intel anvender dog den hurtigere 16 Gbps hukommelse og en 256-bit bus mod 14 Gbps og 128-bit i RX 6600 kortene, som altså har langt mindre båndbredde at rute med.
I dagens test er RX 6600 kortet signeret af XFX, mens Intel Arc A750 kortet er fra Intel selv.
Første runde
Intels klare fordel fordufter hurtigt, når kortene kommer i aktion og illustrerer hurtigt, hvorfor man ikke kan regne med en given ydelse alene ud fra et korts tekniske konfiguration.
Her spiller særligt drivere en afgørende rolle, for at hive det bedste ud af kortene. Her AMD en naturlig fordel med sine mangeårige erfaring på området og sit samspil med spil-branchen.
Det forhold ses tydeligt i et spil som CyberPunk 2077, hvor Intels kort blot leverer 50 fps ved 1080p opløsninger mod 64,3 fps hos AMD.
Øges opløsningen til Quad HD vendes fordelen og Intel-kortet er et mulehår hurtigere. De leverede 38,3 fps giver dog langt fra en flydende spiloplevelse.
I et andet spil som Watch Dogs Legion matcher de to kort hinanden og leverer 66 fps, mens Intel igen trækker fra ved de høje opløsninger.
Intel sejtrækker
Det er i de grafisk mest krævende spil, at Intel synes at trække for alvor fra sin konkurrent.
I ’First Person Shooter’-spillet Metro Exodus etablerer Intel en klar dominans ved ikke bare at være det eneste kort, der giver nogenlunde spilbar ydelse.
Ved 1440p-opløsningen lander Intel-kortet endda foran AMD ved laveste opløsning.
Det samme gør sig gældende, når man slår den naturtro, men krævende raytracing-funktion til. Her leverer Intel markant højere ydelse end AMD’s RX 6600-kort, om end det er langt fra at tilbyde brugbare frame-rates i et spil som CyberPunk 2077 med funktionen slået til.
Kæmpe forskelle i strømforbrug
Den store forskel i strømforbrug, som teknikbladet på begge kort antød, er bestemt også at bemærke i praksis.
Her viser Intels Arc A750-kort at være næsten lige så forslugent som et regulært high-end grafikkort.
Således kommer det Intel A750 baseret system helt op og ramme 365 watt under spidsbelastninger, inklusive processor, lager og det øvrige system.
Det er over 110 watt mere end et tilsvarende system med et AMD RX 6600-kort i maven.
Samtidig er overforbruget ikke bare at bemærke, mens der spilles på maskinen. ’Idle’-strømforbruget, altså det systemet trækker, når der ikke spilles er omkring 50 watt højere i Arc A750 systemet end i RX 6600 systemet.
AMD vinder for nu
AMD’s lidt lavere pris in mente og de store udsving i ydelse gør AMD’s budget-kort til det mest attraktive i det samlede billede.
Mens Intel vinder i flere kategorier, er det ofte mere sejre af mere anekdotisk karakter, da de typisk leveres i opløsninger eller med funktioner slået til, som ikke leverer brugbare framerates. Når det gælder spil i 1080p, hvor begge kort har deres styrke, er AMD godt med.
Intels Arc-kort fortsætter dog med at virke som en usleben størrelse, hvor fintunede og optimerede drivere vil kunne gøre kortet mere interessant – særligt når det gælder strømforbrug.