Af Knud Søndergaard, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
1 Velkommen hjem
Lad være med at tage forhastede beslutninger, før du prøver at forbedre din lyd – denne guide kan måske spare dig penge. Hvis du har lyst til et par smukke hovedtelefoner, bør du nok først prøve dette. Hvis du vil have mere ud af dine eksisterende hovedtelefoner, kan nogle enkle justeringer måske få dem til at give dig den bedste ydelse, de kan levere.
>> Den software, vi vil bruge til at løfte lydkvaliteten, er Realtek Audio Console (vores eksemplar er iført en ROG-skin, men din version bør ligne den). Kort sagt sætter den dig i stand til at justere din computers lydindstillinger med kun et enkelt program. Når du åbner det, bliver du præsenteret for hovedmenuen. Den viser alle dine afspilningsenheder, der også bliver opregnet på panelet til venstre. Ved hjælp af dette skærmbillede kan man skifte mellem outputs, hvis man har mere end ét, og man kan gøre det samme med inputs. Man kan også dæmpe lyden, ændre volumen på et udvalgt output eller input eller gå ind i de enkelte enheders indstillinger. Hvis man klikker på knappen Settings for den ønskede enhed, får man adgang til hovedindstillingerne for hovedtelefoner og højttalere.
2 Balance og impedans
Når man er på den valgte enheds menu, kan man se alle de indstillinger, som man kan ændre, så de passer til ens behov. Øverst på skærmen finder man enhedens hovedmenu – den giver stort set sig selv – efterfulgt af en Mute-knap, og derefter kommer muligheden for at justere balancen (venstre/højre). Det kan i nogle tilfælde være ret praktisk. Et gammelt par hovedtelefoner eller højttalere er måske blevet ubalancerede på grund af ælde, eller en enhed sender måske mere lyd ud end den anden. Derfor kan en beskeden justering hurtigt løse problemer. På den måde kan du måske udgå at smide dit gamle udstyr ud for tidligt.
>> Under disse indstillinger kan man finde enhedens impedanstal. Det kan være vigtigt at kende dette tal, hvis man vil forstå, hvad man bør gøre for at forbedre lydopsætningen. Det kan meget hurtigt blive forvirrende, men her får du en lille smule videnskab: De fleste hovedtelefoner med et impedansniveau på 25 ohm eller mindre kræver mindre strøm for at skabe høje lydniveauer.
>> Hovedtelefoner med lav impedans virker bedst til bærbare formål såsom musikafspilning fra en mobiltelefon, laptop eller måske endda i forbindelse med gamingcontrollere. Det er grunden til, at de fleste hovedtelefoner har et lavt impedansniveau.
>> Når impedansniveauet begynder at stige, skal der mere strøm til at levere høje lydniveauer. Hovedtelefoner med høj impedans er beregnet til brug i hjemmet eller i et lydstudie. Når de bliver brugt med den rette DAC/forstærker, kan der blive skubbet mere lyd ud gennem hovedtelefonerne, hvilket giver klarere lyd, stærkere bas og generelt en bedre gengivelse.
3 Flere indstillinger
Lad os nu se på indstillingsmulighederne forneden. Her finder man Amplify Level-indstillingerne. Man bør vælge Performance-funktionen her – ideelt set ønsker man ikke at øge lyden virtuelt, for det kan sommetider gå ud over klarheden. De to andre funktioner, Powerful og Extreme, øger begge lydstyrken. Hvis man synes, at den maksimale lydstyrke stadig er for lav, når man bruger Performance-funktionen, kan man prøve en af disse to muligheder. Extreme er den højeste.
>> Den næste mulighed, man får øje på, er lydeffekter. Sound Effects-udvalget kan variere fra pc til pc. Den første mulighed til pc’en er Sonic Studio 3. Når man klikker på den, bliver Sonic Studio 3 åbnet i et nyt vindue. Softwarens Studio-sektion fører til skærmbilledet Basic Mode. Her kan man lege med equalizere og oprette en skræddersyet equalizer. Hvis man lytter til musik, mens man justerer equalizerne, nærmer man sig den ideelle lyd. Nedenunder finder man Sonic Studio Effects, som man kan slå til og fra. Der er nogle færdiglavede effekter til musik, film, gaming og kommunikation. Dem kan man udvikle yderligere ved at lege med skyderne.
>> Så kommer vi til skærmbilledet Advanced Mode. Det er her, man finder Device Manager, som giver mulighed for at skifte mellem outputenheder, ligesom med Realtek Audio Console-skærmbilledet. Her finder man også Application Manager. Med den kan man indstille en equalizer til en specifik applikation. Hvis et bestemt spil for eksempel har for tung en bas, kan man indstille en equalizer til denne applikation med mindre bas, så er det problem løst.
>> Tilbage i Realtek-programmet har vi ved siden af Sonic Studio 3-funktionen Sonic Radar 3, men den får vi ikke brug for i denne guide, så det kan du tage roligt lige nu.
4 Standardformat
Nu skal vi til de tungere sager, nemlig den funktion, som man skal ændre, hvis man vil vide, om ens pc er indstillet korrekt, således at den kan levere den bedst mulige lydkvalitet. Default Format-indstillingen er gerne som standard sat til Low. Det er her, man kan finde sit audio-outputs samplerate og bitdybde. Jo højere bitdybden er, desto flere data bliver opfanget for at gendanne lyde mere nøjagtigt. Jo lavere bitdybde, desto mere information går der tabt, og kvaliteten bliver derfor ringere. Det samme gælder for samplerate – jo højere den er, desto bedre. Uanset hvad den højeste indstilling er, bør man vælge den. Det vil sikre, at man har den bedste lydkvalitet, man kan få.
>> Nu, da vi er udstyret med en skræddersyet equalizer, burde vi være rustet til at få en bedre lydoplevelse. Kredsløbene arbejder nu så godt de kan og skaber optimal gengivelse. Det er egentlig ejendommeligt, at dette ikke er standardindstillingen ...
5 Konfigurationer
Endelig har vi Speaker Configuration. Afhængig af højttalerne kan man vælge den rette konfiguration – for eksempel stereo, kvadrofoni, 5.1 eller surroundsound. Hvis man klikker på Room Correction, kan man virtuelt placere sine højttalere i softwaren, således at det stemmer med placeringen. Det giver en korrekt opsætning og dermed en bedre lytteoplevelse.
>> Realtek Audio Console er et fremragende gratis værktøj, som giver brugeren mulighed for at styre alle sine audiobehov fra ét sted. Det er nemt at bevæge sig rundt i det, og man kan tilpasse al ens lyd, nøjagtig som man ønsker. Uden at bruge en krone har man mulighed for at få det bedste ud af sit eksisterende udstyr. Man bør altid sørge for, at de filer, man lytter til, er af den bedste kvalitet – musikstreaming-sites som Tidal leverer musik af ekstremt høj kvalitet i sammenligning med mange af konkurrenterne. Lydkvalitet har høj prioritet i mange sammenhænge – ikke mindst, når man lytter til musik – så man bør ikke lade sig nøje med andet end det bedste. Kast dig ud i musik, gaming, arbejde, eller hvad du ellers har på tapetet.
Kontrollér om dine indstillinger virker
Hvis du vil sikre dig, at de indstillinger, du har lavet om på, rent faktisk virker, skal du have fat i Windows’ Indstillinger. Gå til System > Lyd. Under “Relaterede indstillinger” i højre side finder du “Kontrolpanel til lyd”.
Sektionen “Kontrolpanel til lyd” viser en liste over de output- og inputenheder, du har. Klik på den enhed, du vil undersøge, og vælg “Egenskaber”. Under fanen “Generelt” kan du omdøbe din enhed og ændre enhedsikonet – praktisk, når du skaber personlige indstillinger. Man kan tjekke enhedens drivere ved at klikke på knappen “Properties”. Den næste fane hedder “Niveauer”, og det står for lydstyrke- og mikrofonniveau.
Dernæst kommer fanen “Avanceret”, og det er den, vi er mest interesserede i. Den minder om det, vi har set i Realtek Audio Consoles Default Format-tilstand. Igen skal vi sikre os, at niveauet er sat til det højest mulige.
Et andet vigtigt trin består i at sikre sig, at begge bokse er markerede i menuen “Eksklusiv tilstand”. Det betyder, at andre applikationer som for eksempel Realtek Audio Console kan overtage kontrollen med audioindstillingerne for dine enheder.
Når alle disse indstillinger er gennemgået, er der kun én ting tilbage at gøre: nemlig at hengive sig til lytning af musik og anden lyd i den højest mulige kvalitet.