Inden vi når 2025 skal 98 procent af alle danske adresser være dækket ind med gigabit-forbindelser.
Sådan lyder ambitionen i den nye telepolitiske aftale, der tirsdag aften er faldet plads mellem de samme politiske partier, der stod bag teleforliget fra 2018.
"Hvad enten vi taler borgere eller virksomheder er adgang til hurtigt, velfungerende internet fuldstændigt afgørende i vores hverdag. Jeg er glad for, at vi med denne aftale har stadfæstet rammerne for den fortsatte udrulning af digital infrastruktur. Det er velfungerende rammer og en ambitiøs branche, der har gjort Danmark til digital europamester, og vores ambition er at fastholde den position”, siger klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen.
Bag aftalen står regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.
Senest Danmark fik en bredbåndsmålsætning var tilbage i 2010, hvor den daværende VK-regering lancerede ambitionen om 100 Mbit/s til alle i 2020. Den nuværende aftale bekræfter ligeledes det mål.
Dansk Erhverv: Bliver svært at nå
Den nye aftale fungerer i høj grad som et supplement til teleforliget fra 2018. Flere daværende målsætninger er derved blevet bekræftet. Det handler blandt andet om en markedsbaseret udrulning og teknologineutral regulering.
Det nye ved denne aftale er, at man nu skal understøtte den grønne udvikling.
Samtidig skal 98 procent af alle landets bolig- og virksomhedsadresser være dækket med en infrastruktur, der kan levere 1 gigabit/s i downloadhastigheder i 2025.
De resterende to procent skal have adgang til minimum 100/30 mbit/s, lyder det.
Aftalen har ligeledes til hensigt at forbedre branchens rammevilkår og investeringslyst.
Men fra Dansk Erhverv mener man, at det er uklart, hvilke initiativer, der skal give den ønskede vitaminindsprøjtning udrulning af højhastighedsbredbånd.
"Overordnet er der både gode hensigter og tiltag i teleaftalen, der anerkender den fundamentale betydning af en god bredbånds- og mobildækning for et højt digitaliseret samfund som Danmark. Men det bliver vanskeligt at nå de tårnhøje ambitionerne om, at 98 procent af borgerne og virksomhederne skal have adgang til de ekstremt hurtige gigabitforbindelser i 2025,” siger Poul Noer, fagchef for telepolitik i Dansk Erhverv, i en meddelelse til Computerworld.
Mette Lundberg, direktør for kommuniation og politik hos IT-Branchen, hæfter sig især ved de nye grønne dimensioner i teleaftalen.
"Danmarks fremragende teleinfrastruktur er en kolossal styrke for erhvervslivet og samfundet, der står midt i en omfattende digital transformation. Men det er også godt, at telepolitikken nu får en grøn dimension. Vi foreslår blandt andet at gennemføre anbefalingerne fra klimapartnerskabet for service, it og rådgivning om at bruge data, IoT og kunstig intelligens som driver af den grønne omstilling.” siger hun, og tilføjer, at anbefalingerne blev afleveret for to år siden.