Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld.
Fredagens morgen-briefing er sammensat af din altid morgen-friske morgen-vært, Dan Jensen.
David Heinemeier Hansson utilfreds med dansk immigrations-system
Den danske it-rigmand David Heinemeier Hansson er godt utilfreds med det danske immigrationssystem.
Topudvikleren - der blandt andet står bag det verdensberømte frameworld Ruby on Rails - har boet i USA siden 2004.
Men på Twitter skriver han: “Har første-parket til det danske immigrationssystem lige nu. Grotesk firkantet og distancerende. For bare en skide familiesammenført opholdstilladelse, skal man består en dansk prøve inden for seks måneder midt I en pandemi?,” skriver han.
Du finder hans tweet her.
100 millioner kroner til forskning i algoritmer
Velux Fonden og Villum Fonden lægger 100 millioner kroner på bordet til et stort forsknings-projekt, der over de kommende 10 år skal dykke ned i vores brug af algoritmer og kunstig intelligens.
Projektet har fået nanvet “Algoritmer, data og demokrati” - eller ‘ADD’ - og det er ideen, at projektet skal kortlægge vores brug af algoritmer og data og “skabe indsigt i og forklare sammenhænge samt udvikle både teknologiske og samfundsmæssige løsninger, der kan genskabe tilliden til institutionerne,” lyder det fra fondene.
“Den teknologiske udvikling accelererer tendenser i samfundet til populisme, polarisering, konspirationer, konflikter og øget ulighed. Dermed væves miljømæssige, sociale, politiske og økonomiske kriser sammen og øger den generelle mistillid til samfundets traditionelle institutioner,” hedder det.
I spidsen for forskningsprojektet sidder professor Sine Nørholm Just fra RUC.
Du kan læse mere om projektet hos Velux Fonden her.
Hyundai i drøftelser med Apple om bil-samarbejde
Den sydkoreanske bil-producent Hyundai er i tidlige drøftelser med Apple om samarbejde om udviklingen af elektrisk drevne biler samt batteri-udvikling, lyder det fra Hyundai.
Det sker efter, at Korea Economic Daily TV forleden fortalte, at de to selskaber havde holdt møder, hvilket omgående fik Hyundais aktiekurs til at stige med 24 procent.
“Apple og Hyundai er i dialog, men samtalerne er på et meget tidligt stadie, og intet er blevet besluttet,” lyder den korte melding fra det sydkoreanske selskab.
Ifølge Korea Economic Daily TV drøfter Apple og Hyundai blandt andet muligheden for, at enten Hyundai eller Kia skal producere produkter for Apple på amerikanske fabrikker.
Hyundai og Apple samarbejder i dag allerede om CarPlay.
Mercedes på vej med kæmpeskærm
Vi bliver i bil-verdenen i et par linier endnu. For tyske Daimler AG - der jo står bag Mercedes - er klar med en kæmpe skærm til kommende Mercedes-modeller.
Den nye skærm - som Daimler kalder for ‘Hyperscreen’ - kommer til at strække sig over stort set hele frontpanelet i de kommende biler.
Den bliver på hele 56 tommer. Til sammenligning er skærmen i Tesla - som i dag er blandt de største i markedet - på blot 17 tommer.
Den første bil, der vil kunne blive udstyret med den nye kæmpeskærm, er den kommende fuldt elektriske EQS-model, som Mercedes vil præsentere senere på året.
Skærmen vil blandt andet give mulighed for, at passagerer vil kunne se tv - dog uden at forstyrre chaufføren.
Facebook udelukker Trump på ubestemt tid
Facebook udvider den karantæne på 24 timer, som selskabet onsdag gav præsident Donald Trump efter onsdagens optøjer i Capitol Hill i USA’s hovedstad, Washington D.C.
Facebook lukker nu for Donald Trumps konti på Facebook og Instagram på ubestemt tid - og minimum 14 dage. Trump skal formelt aftræde som præsident om 13 dage.
I et opslag skriver Facebook-direktør Mark Zuckerberg, at Trump har anvendt Facebook til at anspore til voldeligt oprør mod en demokratisk valgt regering.
“Vi mener, at risikoen ved at tillade præsidenten at anvende vores tjeneste i den kommende periode simpelthen er for stor,” skriver Zuckerberg i opslaget, som du finder her.
Amazon køber 11 Boeing 767-300 fly til egen transportflåde
Amazon køber 11 transportfly af mærket Boeing 767-300, som skal anvendes til at transportere varer rundt i verden, som bliver handlet på Amazons platforme.
Sælger er de pressede flyselskaber Delta og WestJet.
Det er første gang, at Amazon køber sine egne fly. Selskabet har siden 2016 leaset fly til transport af varer, og leaser fortsat fly til varetransport.
Til BBC siger logistik-kommentator Michelle Mooney, at det vil give Amazon flere fordele på blandt andet omkostningssiden og stabilitet at eje flyene fremfor at lease dem.