Der er tilsyneladende god grund til at opruste it-sikkerheden hos danske virksomheder, antallet af cybertrusler rettet mod danske virksomheder er nemlig stigende.
Det fremgår af en opgørelse fra it-sikkerhedsvirksomheden Check Point.
Truslen kommer dog ikke længere fra ransomware, der ellers har været de danske it-sikkerhedscheferne største hovedpine de senere år.
I stedet har cryptomining taget førstepladsen som den mest hyppige cybertrussel mod danske virksomheder.
"Siden 2018 er værdien af kryptovaluta faldet. Jeg har dog en formodning om, at cyberkriminelle vil finde nye måder at styrke cryptomining-aktiviteter på, f.eks. i Cloud-miljøer, hvor indbygget auto-scaling vil give mulighed for at opnå et større ubytte fra kryptovaluta,” lyder det fra Maya Horowitz, threat intelligence og research director hos Check Point i en meddelelse.
Cryptomineren Coinhive har hidtil været de it-kriminelles yndlingsværktøj til at tjene penge på bekostning af andre virksomheder. Men Coinhive blev af samme årsag lukket ned marts måned i år.
Det betyder dog ikke at vi skal forvente, at cryptomining bliver mindre udbredt i fremtiden, vurderer sikkerhedsvirksomheden.
“Vi har set tilfælde, hvor organisationer er blevet bedt om at betale hundredvis af dollars til deres cloud-udbydere for de ressourcer, som er blevet brugt ulovligt af cryptominers. Dette er bevis på, at organisationer må sørge for at skabe mere sikkerhed på deres cloud-miljøer
Den gode nyhed er dog, at Danmark på trods af den stigende trussel fortsat ligger langt nede på listen over mest udsatte lande.
Check Point placerer Danmark som nummer 132 på listen over de lande, hvor truslen fra cyberangreb er største. Både Norge og Sverige ligger over Danmark med en placering som henholdsvis nummer 126 og 97.