Godmorgen. Så er ugen begyndt, og denne tidlige mandag morgen er vi klar med overblikket over dagens it-nyheder.
Vi begynder med et jubilæum. For i dag for 110 år siden lykkedes det Danmarks første radioamatør, Einar Dessau, at indfange en transmission via en selvbygget radio. I en tid før selfies og unboxing-videoer var radioprogrammet, som Einar indfangede, efter sigende en Strauss-operette.
Danske virksomheder taber 500 millioner kroner om året på grund af snyd med nethandel
Apropos indfangning, så har skattemyndighederne været på stikprøvekontrol i postterminalen ved Københavns Lufthavn. Det skriver Børsen.
Her har myndighederne kigget nærmere på 6.100 pakker fra Kina - og fundet, at der er fejl i cirka en fjerdedel af forsendelserne.
Fejlen består typisk af at forsendelsen er angivet som gave, eller at værdien er angivet for lavt.
Den lave værdi hænger typisk sammen med ønsket om at klemme sig under momsbagatelgrænsen på 80 kroner.
Ifølge Børsen er hele 9 ud af 10 pakker fra Kina under momsbagatelgrænsen.
Det er et tal, der har fået Dansk Erhverv og Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) til at bede skatteministeren om at afskaffe bagatelgrænsen. De to organisationer mener, at danske virksomheder i alt mister 500 årligt på grund af snyd med moms ved nethandel.
Ifølge Børsen afviser ministeren dog at fjerne bagatelgrænsen da den efter sigende ophæves i EU fra januar 2021.
Ny analyse: Staten har 921 åbne datasæt
I flere år er der blevet talt om, hvordan data fra den offentlige sektor burde åbnes op, så både private og erhvervslivet kunne skabe ny værdi ud af de mange data.
Tilbage i april 2018 besluttede Rigsrevisionen derfor at skabe et overblik over, hvilke åbne statslige data, som der reelt findes.
Nu er undersøgelsen klar. Og Rigsrevisionens konkluderer, at der ikke eksisterer et fyldestgørende overblik over åbne statslige data.
Til gengæld har Rigsrevisionen selv kortlagt alle åbne statslige datasæt. Kortlægningen viser, at der findes 921 åbne datasæt, som udstilles 88 forskellige steder.
Rigsrevisionen har udarbejdet en interaktiv visualisering, der bl.a. giver overblik over de 921 datasæt. Den interaktive visualisering kan findes her.
Facebook har fjernet mere end 1,5 millioner videoer fra terrorangrebet i New Zealand
Vi slutter med Facebook, der som bekendt har haft et temmeligt dårligt år fyldt med data-lækager, skumle samarbejdspartnere og falske nyheder.
Men der skal også være plads til ros, for de seneste dage har moderatorerne haft travlt med sletteknappen hos internetgiganten.
Ikke mindre end 1,5 millioner gange har Facebook fjernet videoer fra det frygtelige terrorangreb i New Zealand - heraf mange allerede når brugerne forsøgt at uploade videoerne. Og det er alene tallene for de første 24 timer. Det skriver The Verge.
Både Facebook og YouTube har tidligere fået kritik for ikke at være hurtige nok til at reagere på voldeligt eller hadefuldt indhold. Men denne gang ser de ud til at have været kvikkere til at reagere.
Og husk at holde øje med Computerworld senere i dag hvor du blandt andet kan læse, hvorfor medstifteren af Nest, den tidligere Apple-ingeniør Matt Rogers, mener at Silicon Vally har slået fejl.