Generøsitet sætter HP i klemme

HP har udviklet en billig, Linux-baseret multibruger pc til fattige skoler i den tredje verden. Men analytikere frygter, at selskabet kan underminere sin egen indtjening, hvis andre markeder gør krav på samme fordele.

HP har udviklet en billig multi-bruger pc, som skal gøre det lettere for fattige sydafrikanske skoler at føre børn ind i den digitale tidsalder. Men det får andre til at efterspørge lignende produkter på markeder, hvor HP helst vil tjene flere penge, skriver Reuters.

Pc'en hedder Multi-User 441. Systemet er Linux-baseret og giver mulighed for at sætte fire tastaturer og fire skærme til en enkelt terminal. Det kan spare skolerne op mod 60 procent af udgifterne til it.

Men HP har kun lige lavet nok eksemplarer af systemet til at dække behovet hos de fattige skoledistrikter i Sydafrika, som får lov at købe dem.

Systemet har dog også vakt interesse andre steder, blandt andet organisationen SchoolNetAfrica, der har som mission at få it indført på fattige skoler på andre fattige dele af det afrikanske kontinent.

Men HP tøver med at give tilsagn til, at også SchoolNetAfrica kan blive kunde til den billige pc, selv om selskabet har forklaret, at der vil blive et større roll-out, dog kun til udviklingslande.

- Hvorfor er det her system tilgængeligt på et marked og ikke på et andet, det forstår jeg ikke, siger Sara Kyofuna fra SchoolNetAfrica, til Reuters.

Fattige skoledistrikter i den vestlige del af verden ? det kunne blandt andet være i HP's eget hjemland USA, må til gengæld vente og se, om de også får glæde af systemet.

Hos konkurrenten IBM har man taget hatten af for HP's initiativ og rost brugen af Linux i sammenhæng med it-udvikling i den fattige del af verden, men man har ikke givet tilsagn om selv at bidrage med lignende teknologier, skriver Reuters.

Samtidig spekulerer analytikere over, om der er for høj en pris at betale for at være med til at løse problemer i den tredje verden.

- De fleste store hardwareproducenter tøver ofte med at introducere maskiner, som måske vil reducere deres totale salg, siger markedsanalytiker Martin Hingley fra IDC til Reuters.

Han mener dog samtidig, at den billige teknologi måske ville kunne udnyttes til yderligere salg på mere etablerede markeder.

Nikos Drakos fra analysehuset Gartner vurderer, at HP's 441 har så begrænset kapacitet, at den ikke vil passe til folk med bare lidt avancerede behov.

- Det er derfor, at det giver mening på skoler i Sydafrika. Men det ville ikke være meget værd for den gennemsnitlige viden-arbejder, som skal kunne køre Windows-baseret software, siger han til Reuters.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere