Efter Minijack-stikkets død på de fleste smartphones, kigger mange efter bluetooth-headsets i stedet.
De findes i mange former, størrelser og ikke mindst priser med et hav af forskellige funktioner og formål.
Et af vores absolutte favoritheadset er efter endt test Sonys WH-1000XM2. Det er normalt en konklusion, man gemmer til sidst i anmeldelsen, men vi er så blæst bagover af det japanske headset, at vi må brøle det ud fra starten.
Prisen ligger også på omkring de 2.500 kroner og det ville vi ikke være kede af at betale for et headset med så god komfort, lydkvalitet og støjreduktion.
Lukker alt ude
Headsettet er et over ear-headset med bløde, læderindbundne puder. De virker ikke synderligt store, men de omkranser fint mine ører, jeg anser som gennemsnitlige, og maser ikke på mine briller. Pluspoint herfra.
Bøjlen har en pude øverst mod en hovedpunkt og er støttet af en metalrem, men ellers består headsettet af plast.
Det står lidt i kontrast til eksempelvis B&O Plays headset i metal og kraftigt læder, men omvendt betaler du også mere for B&O’s enheder.
Den passive støjereduktion er god. Kun ganske lidt lyd kommer ind udefra, og ligeledes lukker headsettet godt til, så din sidemand i S-toget ikke behøver lytte med på Hansi Hinterseer.
Og så er der den aktive støjreduktion. Normalt siger man, at amerikanske Bose er kongen af støjereduktion, men japanske Sony er så absolut oppe i samme kategori her.
Læs også: Test: Marshalls nye bluetooth-headset er fantastisk til prisen
S-togets monotome summen forsvinder, musikken bliver ikke forvrænget synderligt (vi kan ikke høre det i hvert fald), og tastaturklik fra kontorlandskabet tones ud.
Vi er kæmpe fans, og selv efter flere timers brug af headsettet, bliver vi ikke trætte i hovedet af det.
Sådan er det ellers på mindre gode headsets med støjreduktion.
Ligeledes har du muligheden for via mikrofoner at lade udefrakommende lyd gå igennem headsettet, så du kan høre og besvare folk uden at skulle tage headsettet af.
Det er socialt akavet at gøre, men det virker godt.
Headsettet findes som her i beige (på redaktionen navngivet “farven på en sofa i et kolonihavehus”) og i en mere almindelig sort version.
Styres let
Selve headsettet prydes af nogle få knapper. Ud over en tænd/sluk/hold-inde-for-parring-til-bluetooth, har du kun en støjreduktions-knap, der også aktiverer førnævnte funktion, hvor du tillader udefrakommende lyde igennem headsettet.
Derudover er ydersiden på den højre hørebøf berøringsfølsom, hvor du styrer rundt i musikken ved at glide fingeren frem og tilbage, og skruer op for lyden ved at glide fingeren op og ned.
Det er en af de bedre løsninger.
I bunden af headsettet finder du også en MicroUSB-port til opladning. Ærgerligt at det ikke er en USB C-port for hurtigere opladning og færre stik på mit natbord. Du finder også en almindelig 3,5mm minijack-port.
Batterilevetiden er god. Imens vi ikke har haft mulighed for at teste headsettet på en flyvetur, som vi ellers plejer at gøre, så vil vi gerne nikke genkendende til Sonys påstand om 30 timers batterilevetid med aktiv støjreduktion og bluetooth slået til.
Fantastisk lyd
Jeg er ikke audiofil, men jeg er ikke i tvivl om, at Sonys headset er noget af det bedste, jeg nogensinde har lyttet til, der er til at købe for menigmand.
Gentagne gange har jeg måttet stoppe op på vej til og fra arbejde, fordi en sang slog benene væk under mig på grund af nye detaljer, en ny storhed eller en ny følelse, som jeg ikke havde oplevet tidligere.
Det gælder eksempelvis det hurtige Fever-cover af Joachim Pastor og Mischa. Kraften i bassen, sprødheden i de små detaljer og den tydelige vokal, blandet med den levende guitar.
Jeg har oplevet, at headsettet med de rigtige sange, ændre en dårlig dag til en god dag. Det har jeg kun oplevet ved få andre headsets og højttalere.
Min oplevelse med Sonys headset bakkes op af utallige andre anmeldere, der placerer Sony WH1000XM2 rent lydmæssigt over Boses QuietComfort 35, omend QC35 har en bedre, mere stærk og behagelig støjreduktion.
Konklusion
Som der allerede står i toppen af testen, så er Sonys headset creme de la creme inden for headsets.
Det er et af de bedste headset vi har lyttet til, som menigmand vil købe og bruge i dagligdagen. Når vi skriver det, er det selvfølgelig fordi, at der findes headset derude, som lyder bedre, men til en pris på 2.500 kroner får du her både aktiv støjreduktion, trådløsforbindelse og en lydoplevelse i toppen.
Det har ikke den samme stil som B&O Play H9, der netop er udkommet i en opdateret og bedrespillende H9i-version, men det danske mærke er til gengæld også mærkbart dyrere.