Artikel top billede

Du kommer til at droppe dit faste job: I fremtiden kommer vi (næsten) alle til at arbejde freelance

Interview: The gig economy er over os - og det vil påvirke vores arbejdsmarked og vores samfund. Det har vi talt med Joe Griston fra Freelancer.com om.

Med 20 millioner brugere på verdensplan er australske Freelancer.com en af de førende eksponenter, for det man i den engelsksprogede verden kalder for "the gig economy."

Det er en ny økonomi af småjobs, og konsekvensen af dens fremvækst kan blive, at mange af os i fremtiden ikke vil have faste ansættelser, med faste lønninger og ret til ferier.

I stedet vil vi tjene vores penge ved at sælge vores arbejdskraft opgave for opgave.

Herhjemme er deleøkonomiske tjenester som Uber og Airbnb måske de mest kendte eksempler på tendensen. Men Freelancer.com er også en betydelig spiller på det danske marked, hvor tjenesten oplyser, at den har 35.000 brugere.

Tjenester som Freelancer.com giver dog ikke blot danske freelancere mulighed for at sælge deres arbejdskraft, men den giver også danske virksomheder mulighed for at få løst opgaver af freelancere over hele verden.

Joe Griston er rekrutteringsdirektør for Freelancer.com, og umiddelbart før han går på scenen til techkonferencen TechBBQ i Operaen i København, møder Computerworld ham til en snak om fremtidens arbejdsmarked.

Joe, vi ser i øjeblikket, at der sker en masse forandringer på arbejdsmarkedet. Vi ser tjenester som Freelancer.com, men også en masse virksomheder i deleøkonomien, som vinder frem. Mange folk kalder det for "the gig economy". Hvordan tror du, at det vil ændre arbejdsmarkedet?

"Vores bedsteforældre havde ofte det samme job i hele deres arbejdsliv, mens vores forældres generation ofte havde deres job i 10 til 15 år af gangen. I dag er det ret godt klaret, hvis du har det samme job i tre eller fire år, og jeg tror, at vi vil se, at ansættelsesperioderne vil blive kortere og kortere for hver eneste generation," siger han.

Læs også: Robotter og kunstig intelligens kan meget snart overtage halvdelen af alle job - hvornår forholder vi os til det?

Større usikkerhed

Nogle folk ser på denne tendens med ængstelse. For det vil næsten uundgåeligt betyde, at en del mennesker vil få et mere usikkert arbejdsliv.

Det er dog ikke sådan Joe Griston ser på det. Han mener først og fremmest, at Freelancer.com er er en markedsplads, der skaber mere frihed og mere fleksibilitet.

"Når en virksomhed skal have lavet en hjemmeside, så krævede det tidligere, at virksomheden enten skulle fastansætte folk til at løse opgaven eller måtte hyre et eksternt bureau til det. Det er ikke længere nødvendigt, og det giver en enorm fleksibilitet - ikke bare for virksomhederne, men også for freelancerne, der nu kan vælge mellem flere opgave og vælge hvor meget ekstra arbejde, de ønsker at tage," siger han.

Ny arbejdskraft fra hele kloden
I dag anslås det, at der er op mod fire milliarder mennesker på kloden, som endnu ikke har fået adgang til internettet.

Når de får adgang til nettet er de alle potentielle brugere af tjenester som Freelancer.com, mener Joe Griston.

"De mennesker begynder nu at få adgang til internettet, og det sker i større og større tal. Da jeg første gang kom på nettet tilbage i 90'erne, var jeg mest interesseret i at finde steder, hvor jeg kunne købe fede t-shirts. Men når de her mennesker får adgang til internettet er de først og fremmest interesseret i at tjene penge. I dag arbejder mange af dem i sweatshops og på fabrikker, hvor de tjener fem dollar om dagen. Men på Freelancer.com kan de måske tjene fem dollar i timen," siger han.

Men hvordan tror du, at det vil påvirke arbejdsmarkedet her i den udviklede verden, når milliarder af mennesker fra ulande får mulighed for at tage udføre arbejde på internettet?

"Jeg tror grundlæggende bare, at det betyder, at alle mennesker i hele verden så får bedre muligheder. Uanset deres baggrund. Det er ikke sådan, at vi fjerner job. Tværtimod giver vi nye muligheder til folk, der ikke tidligere havde adgang til denne type job, og samtidig giver vi andre folk mulighed for at tage ekstra arbejde ved siden af deres job."

"Men jeg tror, at konkurrencen bliver større, og det betyder, at det er slut med at være gennemsnitlig. Du skal knokle, og på freelancer.com er det eksempelvis nødvendigt for dig at lave en god profil, hvor du får gode anmeldelser for de opgaver, som du udfører," siger han.

Læs også: Det danske arbejdsmarked står overfor store forandringer - vi har ikke brug for gennemsnits-mennesker

Du har jo sikkert hørt det før. Men mange mennesker vil mene, at I er med til at skabe en udvikling, der betyder, at der kommer større pres på lønningerne og skaber dårlige rettigheder for arbejdstagere. Er Freelancer.com i bund og grund skadeligt for ikke alene vores arbejdsmarked, men også for vores samfund?

"Jeg synes det er en lidt naiv antagelse. For 47 procent af alle opgaver på vores site går til det mellemste eller højeste bud. Det er altså langt fra altid den laveste byder, der vinder opgaverne, og jeg mener derfor ikke, at vi er med til at presse lønningerne. Vi oplever derimod, at folk gerne vil betale for kvalitet."

"Når det kommer til arbejdstagerrettigheder, så må jeg bare sige, at det ikke er os, der har opfundet freelancing som koncept. Vi har i mange fag en lang tradition for, at folk arbejder som freelancere eller selvstændige og klarer sig godt."

"Vores praktiserende læger er selvstændige, vores tandlæger selvstændige og det samme gælder mange andre professioner. Men for at svare på dit spørgsmål: Nej, jeg mener absolut ikke, at vi skader samfundet. Tværtimod ser vi masser af mennesker, der opnår stor succes ved at bruge vores side," siger han.

Er der en fremtid for traditionelt arbejde med fastansættelser, som vi kender det?

"Jeg tror ikke, at vi kommer til at se det hele ændrer sig fuldstændigt i løbet af kort tid. Mange af de virksomheder, der er til stede her til Tech BBQ, arbejder på at disrupte en specifik proces i forbindelse med "arbejde". Men det at disrupte hele den måde, vi arbejder og ansætter folk på, er en kæmpe opgave, og det er ikke noget, der kommer til at ske 'over night'. Og jeg tror sådan set altid, at der vil være et vist behov for folk, der har faste ansættelser," siger han.

Læs også:
Kan vi egentlig leve af deleøkonomi? Eller skal vi tænke i andre baner?

Robotterne kommer: Hver fjerde dansker frygter at miste jobbet til en robot


Flere artikler om Job & Karriere

Vi har fundet 10 ledige it-stillinger, som du kan søge netop nu

Vil du gå det nye år i møde med et nyt job på hånden, så skal du måske søge en af disse 10 spændende it-stillinger, der er ledige nu.

Offentligt eller privat? Her er 10 ledige it-stillinger, som du kan søge lige nu
Her er 10 ledige stillinger, som du kan søge lige nu
Fra Linux-administrator til sikkerhedsspecialist: Her er ledige 10 it-stillinger, som du kan søge netop nu
Her er 10 ledige stillinger, som du kan søge lige nu - se dem alle her

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu